Отслабване с натурално средство с праз

В 100 гр. пресен зеленчук се съдържат само 61 калории
Отслабване с натурално средство с праз
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Това просто средство с праз може да се превърне в добро допълнение към програмата за отслабване, която спазвате. То стимулира процеса на естествена детоксикация на тялото. Удивително е!

Растението, за което ще поговорим днес, притежава по-мек вкус в сравнение с лука. То може да бъде неразделна част от ежедневните рецепти. Ако има нещо, заради което си заслужава да консумирате праз, то това със сигурност е способността му да елиминира токсините.

Възможно е да не знаете, че празът се използва от векове за подобряване на здравето на жените.

Съществуват свидетелства от Древна Гърция и Рим, в които се обяснява как празът може да подобри фертилността и да стимулира сърдечно-съдовата система при жените, докато същевременно елиминира задъхването и силната умора.

В днешната статия искаме да споделим как можете да приготвяте в домашни условия натурално средство с праз. То извежда токсините от тялото и стимулира процеса на отслабване.

Без съмнение следващите редове ще бъдат изключително полезни за всяка жена.

Натурално средство с праз за здраве

Празът принадлежи към семейство Лукови. Става дума за група растения, които се развиват от грудки, подобно на чесъна и лука. Характеризират се с по-сладък вкус, отколкото техните братовчеди. Това ги прави много по-предпочитани в кулинарно отношение.

В нашия блог често говорим за ползите от консумацията на моркови, червено цвекло, чесън и лимони. Време е да добавим още един зеленчук към този списък. Имаме поне няколко основания да направим това:

Натурално средство с праз

Празът, добър източник на нутриенти

 • Празът съдържа много антиоксиданти и флавоноиди, които се борят с възпаленията и неутрализират вредното въздействие на свободните радикали.
 • В допълнение към това, празът е уникален източник на витамини А и С – те прочистват тялото, борят се с възпаленията и възстановяват оптималното pH на тялото.
 • Следващият аргумент може да ви се стори интересен. Празът съдържа малко калории. Това го прави идеален, когато спазвате диета за отслабване. В 100 гр. пресен праз се съдържат само 61 калории.
 • Празът е богат на разтворими и неразтворими фибри. Можете да го консумирате редовно и няма да изпитвате проблем като запек.
 • Този зеленчук е богат източник на витамини и минерали, сред които цинк, желязо, калий и магнезий – всички те са жизненоважни за здравето на човека.
 • В праза се съдържа изобилие от фолиева киселина – тя е много важна за бременната жена и нероденото дете.

Празът като натурален антибиотик

 • Празът не съдържа толкова алицин, колкото има в чесъна. Въпреки това той е мощен натурален антибиотик.
 • Изследвания, проведени в лабораторни условия, потвърждават, че благодарение на наличието на алицин в състава на чесъна и праза можете да се предпазите от натрупване на холестерол в кръвообращението.

Стимулира здравето на сърцето

Това просто натурално средство с праз е полезно за здравето на сърдечно-съдовата система. Редовната консумация на праз стимулира освобождаването на азотен оксид през стените на кръвоносните съдове.

Като резултат се оптимизира кръвообращението и се намалява формирането на кръвосъсиреци.

Прочиства тялото

Празът съдържа много вода. Това обяснява диуретичните му свойства и способността му да елиминира токсините. Всъщност това растение е най-вече познато със своите прочистващи свойства – струва си да знаете това.

Как да приготвите натурално средство с праз

Как да приготвите средството с праз

Съставки:

 • 3 стръка праз
 • 1 л. вода
 • Сокът от 1 лимон

Начин на приготовление:

 • За да приготвите това детоксикиращо и стимулиращо отслабването натурално средство, трябва да се снабдите с 3 големи стръка праз и 1 лимон. Ако сте изпробвали рецептата с артишок, ще забележите, че тази рецепта е подобна.
 • Първо трябва напълнете съд с 1 л. вода. Кипнете я. Нарежете праза и го сложете във водата. Варете няколко минути.
 • Щом сте готови, свалете съда от котлона. Запазете водата.
 • Съхранявайте водата в стъклена бутилка. Добавете лимоновия сок.
 • Можете да използвате сварения праз за приготвянето на вкусна супа.

Как да приемате натуралното средство с праз

 • Консумирайте 1 чаша от получена напитка на празен стомах, след като се събудите сутрин. Препоръчително е тя да бъде хладка. По този начин стимулирате метаболизма и ще извлечете максимална полза от прочистващите свойства на натуралното средство.
 • Консумирайте втора чаша от напитката 15 минути преди обяд.
 • До края на деня трябва да консумирате още една чаша следобедно време и четвърта чаша 15 минути преди вечеря.

Можете да спазвате тази прочистваща диета в продължение на 10 дни. Опитайте се да я съчетаете с меню, бедно на мазнини, и с редовни тренировки. Съвсем скоро ще забележите положителното й въздействие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Camila R.A. Malafaia, Bernadete P. da Silva, Luzineide W. Tinoco, José P. Parente,
  Structural characterization and gastroprotective property of a novel glucofructan from Allium ampeloprasum var. porrum, Carbohydrate Research, Volume 402, 2015, Pages 44-49, ISSN 0008-6215, https://doi.org/10.1016/j.carres.2014.10.022.
  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0008621514003954).
 • Food Data Central. Leeks, (bulb and lower-leaf portion), raw. Abril 2019. U. S. Department of Agriculture.
 • Harvard TH Chan. School of Public Health. Vegetables and fruits.
 • Kolderup Hervik A, Svihus B. The role of fiber on energy balance. Journal of Nutrition and Metabolism. Enero 2019. 4983657. doi: 10.1155/2019/4983657.
 • Mayo Clinic. Dietary fiber: essential for a healthy diet. Enero 2021.
 • Porrata Maury Carmen, Hernández Triana Manuel, Abuín Landín Alfredo, Campa Huergo Concepción, Pianesi Mario. Caracterización y evaluación nutricional de las dietas macrobióticas Ma-Pi. Rev Cubana Invest Bioméd  [Internet]. 2008  Dic [citado  2018  Dic  16] ;  27( 3-4 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002008000300001&lng=es.
 • Segura S. y Torres. J. Historia de las plantas en el mundo antiguo. Madrid: Universidad de Deusto, 2009. p. 439.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.