Открийте лечебните качества на лимоните и как можете да ги използвате за целта
Лимоните притежават редица невероятни качества и са задължителен продукт в кухнята.
Те са много полезни за здравето, богати са на хранителни вещества и са основна част от ежедневното ни меню. Често пренебрегваме ценните им качества.
Вероятно сте чували, че диетата с лимони е полезна за здравето. Истината е, че това е здравословен навик, подобряващ цялостното състояние на организма ви.
В тази статия ще ви разкажем за лечебните качества на лимоните, когато ги консумирате преди закуска.
Лечебни качества на лимона
Лимонова напитка за укрепване на имунната система
Изпивайки чаша вода с лимон сутрин на гладно укрепвате защитните сили на организма си. Така подготвяте имунната си система за атаките на вредните микроорганизми.
Витамин C е идеалното средство в борбата срещу настинките. Съдържа киселина със силно противовъзпалително действие. Нарича се аскорбинова киселина и се използва като помощно средство в борбата срещу респираторните заболявания като астмата. Освен това притежава и антибактериално действие.
Съставки
- 2 лимона срязани наполовина
- 1 чаша вода (250 мл)
Необходими съдове
- Метален съд
Приготвяне
- Изсипете водата в метален съд и я затоплете леко.
- Добавете 4 половинки лимон и ги оставете да поврят 7 минути.
- След това оставете сместа да изстине и пийте от нея преди закуска и преди останалите ви хранения за деня.
Прочетете и: 9 признака, че сте претоварени с токсини
Натурална пречистваща напитка с лимонови кори
Лимоните ще ви помогнат да пречистите организма си и да изхвърлите токсините по естествен начин. Ако ги приемате на гладно ще се радвате на още по-голям ефект. Тялото ви ще се пречисти от ненужните вещества.
Натуралното пречистващо действие на лимоните ще помогне на организма ви да изхвърли отпадните вещества. Освен това този плод насърчава и изгарянето на мазнините. Когато ядете лимони или пиете лимонов сок организмът ви преработва мастните киселини по-бързо и спомага естественото премахване на адипозната (мастна) тъкан.
Съставки
- Корите на 5 лимона
- 3 чаши вода (750 мл)
Необходими съдове
- Тенджера
Приготвяне
- Изсипете водата и корите от петте лимона в тенджерата.
- Загрейте сместа и я оставете да поври 6 минути. След това я оставете да престои 2 часа.
- Пийте по една чаша от напитката преди ядене.
Лимон и мента за подобряване на храносмилането
Лимоните са алкална храна. Балансират рН нивото на организма. Така подобряват храносмилането и спомагат усвояването на храната от стомаха.
За подобряване на храносмилането, намаляване подуването на стомаха и предотвратяване появата на газове чайовете са един от най-добрите варианти.
Ментата е много полезно лечебно растение за лечението на стомашни проблеми. Това прави чая от тази билка много полезен. Предпазва ви от подуване на стомаха, подобрява храносмилането и облекчава болката и спазмите при колики и стомашен дискомфорт.
Когато добавите и лимон към чая той става перфектното средство за третиране на храносмилателни проблеми.
Съставки
- 1 шепа листа от мента
- 4 чаши вода (1 литър)
- Сока от 3 лимона
Необходими съдове
- Тенджера
Приготвяне
- Изсипете 4 чаши вода в тенджерата и добавете листата от мента и лимоновия сок. Загрейте сместа докато заври.
- Когато кипне дръпнете съда от огъня и оставете сместа да се запари за час.
- Препоръчваме ви да пиете напитката през деня.
Препоръчваме ви да прочетете и: Какво казват газовете за здравето ви
Пречистете черния си дроб
Лимоните притежават способността да детоксикират черния дроб. Затова този плод е идеалният начин за пречистване на този орган по естествен начин. Това лечебно средство с лимони се препоръчва при проблеми с черния дроб.
Съставки
- 1 голямо червено цвекло
- Сока от 2 лимона
- 2 чаши вода (500 мл)
Необходими пособия
- Тенджера
- Блендер
Приготвяне
- Измийте добре цвеклото, разрежете го на две половинки и го поставете в блендера.
- Добавете сока от 2 лимона и 2 чаши вода.
- Разбъркайте всичко 4 минути и след това прехвърлете сместа в метален съд.
- Варете я в продължение на 10 минути и я оставете да престои 20 минути.
- Пийте я на гладно.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and Medicinal Properties of Lemon (Citrus Limonum). International Journal Of Ayurvedic And Herbal Medicine.
- Gorinstein, S., Martín-Belloso, O., Park, Y. S., Haruenkit, R., Lojek, A., Íž, M., … Trakhtenberg, S. (2001). Comparison of some biochemical characteristics of different citrus fruits. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(01)00157-1