Открийте 7 естествени стомашни протектори

Има естествени алтернативи, които могат да бъдат ефективни за облекчаване на стомашни болки и друг възможен дискомфорт след хранене.
Открийте 7 естествени стомашни протектори
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Както отбелязват експертите, функционалните стомашно-чревни разстройства са едни от най-честите оплаквания при посещение при лекар. Някои от тях, като киселини и рефлукс, могат да бъдат невероятно досадни и трудни за контролиране. За да ви помогнем да намерите облекчение, днес ви разказваме за най-добрите естествени стомашни протектори.

Мнозина се обръщат към класическите стомашни протектори и почти винаги го правят без лекарско предписание. Трябва да се отбележи, че редовната им консумация може да доведе до други усложнения. Неблагоприятните ефекти, приписвани на тях след повтаряща се и прекомерна употреба, са остеопороза, увреждане на бъбреците, деменция, дефицит на микроелементи, инфекции и рак на стомаха.

Има ли естествени алтернативи? Ясно е, че преди всичко трябва да знаем причината за този стомашен проблем. За това винаги е необходима консултация с лекар. Той или тя ще открие точната причина, ще предложи промени в начина на живот и ще препоръча използването на естествени стомашни протектори, ако е необходимо.

Информация за стомашни протектори

Според Испанското дружество по храносмилателна патология (SEPD), така наречените лекарства инхибитори на протонната помпа (PPI), чиито най-известни търговски имена са омепразол, лансопразол, пантопразол, рабепразол и езомепразол, представляват едно от най-широко употребяваните семейства на лекарства в световен мащаб.

Защо е така? Като цяло, PPI лекарствата се предписват и като гастропротекция на пациенти, приемащи нестероидни противовъзпалителни лекарства (ибупрофен и ацетилсалицилова киселина, сред най-известните). Това обикновено са случаи в напреднала възраст, при хронични заболявания и продължително лечение с тези противовъзпалителни средства.

“Аспиринът или нестероидните противовъзпалителни лекарства могат да причинят малки язви в стомаха и дванадесетопръстника. За да заздравеят по-бързо, ние предписваме тези лекарства, които забавят производството на солна киселина”, обяснява експерт от SEPD.

Според д-р Мартин де Аргила ИПП са много полезни за специалистите занимаващи се с храносмилателната система, тъй като тяхната ефикасност е доказана при преобладаващи заболявания: язви, гастроезофагеален рефлукс и други.

Все пак трябва да се помни, че употребата им като стомашен протектор трябва да бъде ограничена до рискови групи, съчетаващи всички горепосочени точки и до медицински предписания.

Когато хора, за които не са показани, прибягват до тях по избор, те се излагат на ненужния риск да бъдат засегнати от странични ефекти. Затова ви представяме тези естествени стомашни протектори, които са безвредни алтернативи.

Превантивна грижа

Тъй като не би могло да бъде другояче, използването на естествени стомашни протектори не замества прилагането на превантивни навици и грижи. Избягвайте да прехвърляте цялата отговорност върху тях, а вместо това помислете за следното:

 • Факт, който изглежда ясен, е, че много пъти не се храним здравословно. Това, добавено към реалността на стреса, очертава много често срещана ситуация, която ни кара да търсим помощ в лекарствата, вместо да лекуваме проблема в основата му.
 • За да имаме добро храносмилателно здраве, трябва да се грижим какъв тип храна сервираме в чиниите си всеки ден.
 • Стомашният рефлукс обикновено е проблемът, който възниква най-често. Би било от съществено значение да започнем да увеличаваме консумацията на пресни и дори сурови плодове и зеленчуци. Причината? Те съдържат ензими, които осигуряват ползи за стомашната тъкан.
 • Друго нещо, което трябва да имаме предвид е, че трябва да ограничим тези храните, богати на захари и преработени сладкиши. Те благоприятстват дразненето и възпалението, не се усвояват добре и не са полезни за засищане на глада.
 • Активният живот, при който правим упражнения с ниска или умерена интензивност, също е от съществено значение за борбата със стомашния рефлукс. Ходенето, например, укрепва имунната ни система и подобрява общото ни здраве.
 • Не пренебрегвайте и здравословното контролиране на емоциите си. Знаете, че често се казва, че стомахът е нашият втори мозък и емоционалните дисбаланси могат да го променят.

7-те най-добри естествени стомашни протектора

1. Естествени стомашни протектори – ябълки

Яжте ябълки често за добро стомашно здраве.

Ябълката е лек и лесно усвоим от храносмилателната система плод. Като всяка храна, богата на фибри, помага за подобряване на чревния транзит. Въпреки че може да изглежда противоречиво, действа като леко слабително при запек (сурови и обелени ябълки) и от своя страна допринася за образуването на чревния болус при диария (обелени, настъргани и окислени).

Предполага се, че консумацията му може да модулира микробиотата, нещо, което всички сортове могат да правят в по-голяма или по-малка степен. Известно е също, че подобрява цялостната функция на чревната бариера.

В допълнение към своите противовъзпалителни и диуретични свойства, този плод е богат на пектин и глицин, естествен антиацид, който го прави една от най-препоръчваните храни в случай на киселини. Опитайте се да купувате ябълки, които са органично отгледани и не са третирани с пестициди.

2. Натриев бикарбонат

Благодарение на своите алкални свойства, натриевият бикарбонат е един от най-ефективните естествени стомашни протектори. Известно е, че е ефективен, въпреки че прекомерната употреба може да причини разстройства като хипокалиемия, хипонатриемия и хипохлоремия. Препоръчително е да не го приемате при хипертония или ако следвате диета с ниско съдържание на натрий

Не се колебайте да добавите една чаена лъжичка в чаша вода, за да помогнете борбата с храносмилателните проблеми, стига да го правите спорадично. Преди да използвате редовно този домашен стомашен протектор, препоръчително е да се консултирате с лекар.

3. Естествени стомашни протектори – сок от алое вера

Ако все още не знаете, обърнете внимание: един от най-интересните и икономични естествени стомашни протектори, които можете да опитате, е сокът от алое вера. Използването му е подходящо за намаляване на възпалението и стомашно-чревните проблеми. Той също така служи за облекчаване дори на винаги болезнения стомашен рефлукс.

Предполага се, че може да подобри бариерната функция и му се приписват противовъзпалителни, антиоксидантни и лечебни ефекти при стомашно-чревни състояния.

За да направите това, ще трябва само да разтворите половин чаена лъжичка (3 грама) от гела на растението алое вера в чаша вода. Загрейте леко в случай, че не се разтвори добре и пийте на стайна температура след хранене. Използвайте го умерено, тъй като високите дози могат да причинят диария и повръщане (това е естествено слабително).

4. Органичен ябълков оцет

естествени стомашни протектори

Този естествен протектор на стомаха помага за предотвратяване на рефлукс и подпомага храносмилането. Той е особено полезен по време на остри епизоди на рефлукс. Предполага се, че може да модулира активността на храносмилателните ензими, а проучванията съобщават, че може да подобри изпразването на стомаха.

Имате ли ябълков оцет у дома? Уверете се, че е органичен, тъй като това гарантира, че свойствата му са оптимални и възможно най-естествени. Просто добавете една чаена лъжичка (5 ml) ябълков оцет в чаша вода (200 ml) и я изпийте преди хранене.

5. Естествени стомашни протектори – чай от лайка

Лайка при инфекции на пикочния мехур

Вкусна, релаксираща и здравословна, инфузията от лайка – и особено с изсушен цвят от растението – ще ни помогне да разрешим различни храносмилателни проблеми. Използва се за лечение на стомашни проблеми в напреднала възраст, като рефлукс.

Лайката е естествена алтернатива за облекчаване на киселини. Освен това е един от най-известните стомашни протектори, способни да възстановяват и предпазват стомашната лигавица благодарение на своите противовъзпалителни свойства.

Не забравяйте, че е важно да пиете тази инфузия на стайна температура, никога студена или много гореща. Консумирайте преди всяко хранене, за да се погрижите за стомашната мембрана.

6. Женско биле

естествени стомашни протектори от женско биле

Не говорим за типичните бонбони, които децата ядат, а за този корен с толкова здравословен и интензивен вкус. Екстрактът му се използва за направата на стомашни протектори, а експертите потвърждават антибактериалните му свойства като много полезни срещу различни стомашно-чревни разстройства.

Благодарение на естествените си свойства, успява да създаде защитен гел върху стената на стомаха, за да го предпази от киселините, които се появяват при храносмилането. Корен от женско биле ще намерите в магазините за билки.

7. Естествени стомашни протектори – сок от прясно зеле

Специалистите препоръчват приема на сок от прясно зеле като естествен и безопасен метод за справяне с пептична язва. Това е така, защото е естествено противовъзпалително средство, освен че има антибактериални свойства, които ускоряват процеса на оздравяване на стомашната стена. Можете да го включите на празен стомах в ежедневната си диета.

Отново подчертаваме, че използването на тези естествени стомашни протектори не замества прилагането на превантивни мерки, нито лечението, препоръчано от лекар. Преди всичко следвайте указанията на вашия лекар и под негово наблюдение използвайте тези домашни алтернативи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Al-Abri SA, Olson KR. Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. J Med Toxicol. 2013 Sep;9(3):255-8.
 • Ahmadniaye Motlagh, H., Javadmanesh, A., & Safari, O. Improvement of non-specific immunity, growth, and activity of digestive enzymes in Carassius auratus as a result of apple cider vinegar administration to diet. Fish physiology and biochemistry. 2020; 46(4): 1387-1395.
 • CHENEY G. Rapid healing of peptic ulcers in patients receiving fresh cabbage juice. Calif Med. 1949 Jan;70(1):10-5.
 • de la Coba Ortiz, C., Arias, A., de Prados, M. D. A., Gutiérrez, J., Rodríguez, L., Alonso, O., … & Tomé, G. Proton-pump inhibitors adverse effects: a review of the evidence and position statement by the Sociedad Española de Patología Digestiva. Revista Espanola de Enfermedades Digestivas: Organo Oficial de la Sociedad Espanola de Patologia Digestiva. 2016; 108(4): 207-224.
 • Dhar A, Maw F, Dallal HJ, Attwood S. Side effects of drug treatments for gastro-oesophageal reflux disease: current controversies. Frontline Gastroenterol. 2020 Aug 12;13(1):45-49.
 • Fikree A, Byrne P. Management of functional gastrointestinal disorders. Clin Med (Lond). 2021 Jan;21(1):44-52.
 • Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC gastroenterology. 2007; 7(1): 1-6.
 • Jiang T, Gao X, Wu C, Tian F, Lei Q, Bi J, Xie B, Wang HY, Chen S, Wang X. Apple-Derived Pectin Modulates Gut Microbiota, Improves Gut Barrier Function, and Attenuates Metabolic Endotoxemia in Rats with Diet-Induced Obesity. Nutrients. 2016 Feb 29;8(3):126.
 • Koutsos A, Lima M, Conterno L, Gasperotti M, Bianchi M, Fava F, Vrhovsek U, Lovegrove JA, Tuohy KM. Effects of Commercial Apple Varieties on Human Gut Microbiota Composition and Metabolic Output Using an In Vitro Colonic Model. Nutrients. 2017 May 24;9(6):533.
 • Le Phan TH, Park SY, Jung HJ, Kim MW, Cho E, Shim KS, Shin E, Yoon JH, Maeng HJ, Kang JH, Oh SH. The Role of Processed Aloe vera Gel in Intestinal Tight Junction: An In Vivo and In Vitro Study. Int J Mol Sci. 2021 Jun 17;22(12):6515.
 • Naini MA, Zargari-Samadnejad A, Mehrvarz S, Tanideh R, Ghorbani M, Dehghanian A, Hasanzarrini M, Banaee F, Koohi-Hosseinabadi O, Tanideh N, Iraji A. Anti-Inflammatory, Antioxidant, and Healing-Promoting Effects of Aloe vera Extract in the Experimental Colitis in Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Dec 6;2021:9945244.
 • Sadra A, Kweon HS, Huh SO, Cho J. Gastroprotective and gastric motility benefits of AD-lico/Healthy Gut™ Glycyrrhiza inflata extract. Anim Cells Syst (Seoul). 2017 Aug 18;21(4):255-262.
 • Srivastava, J. K., & Gupta, S. Chamomile: A herbal agent for treatment of diseases of the elderly. In Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment of Disease in Older Adults. 2015:171-183.
 • Wahab S, Annadurai S, Abullais SS, Das G, Ahmad W, Ahmad MF, Kandasamy G, Vasudevan R, Ali MS, Amir M. Glycyrrhiza glabra (Licorice): A Comprehensive Review on Its Phytochemistry, Biological Activities, Clinical Evidence and Toxicology. Plants (Basel). 2021 Dec 14;10(12):2751.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.