От кои храни се пълнее най-много?
Редица проучвания посочват “най-лошите храни на света”. Вярно е, че тези храни са вредни и от тях се пълнее. Но всичко зависи от количеството, което консумирате и колко често го правите. Въпреки това е необходимо да се избягват тези вредни храни, ако искате да отслабнете, да намалите холестерола и да имате повече енергия през целия ден.
Храните, от които се пълнее най-много
12-те храни, от които се пълнее най-много според Харвардския университет са следните (като се започне от най-опасната):
Пържени картофки
Пържените картофи, които се предлагат в заведенията за бързо хранене са една от най-вредните храни, от които се пълнее. Те са много вкусни и водят до пристрастяване. Хората, които често ядат пържени картофи могат да качат до килограм и половина на година. Ако си ги приготвяте вкъщи, това ги прави малко “по-малко вредни”.
Картофен чипс
Това е чудесно предястие, подходящо за събирания с приятели или мезе преди вечеря. Чипсът съдържа много олио и сол, което води до покачване на теглото. Също така не засища глада, като по този начин лесно се поглъщат големи количества.
Подсладени напитки
Само една-две газирани безалкохолни напитки на ден могат да доведат до напълняване и не само това – нивата на кръвната захар ще се покачат неимоверно. Няма значение дали са диетични или не – вредни са за здравето.
Тлъсто месо
Пълнее се и от прекомерната консумация на говеждо и свинско. Също така има риск да ви се покачи холестерола заради мазнините в това месо.
Преработено месо
Преработени меса като наденички и кренвирши съдържат много наситени мазнини, калории, натрий и оцветители. Не са полезни нито за деца, нито за възрастни. Тяхната консумация не е препоръчителна.
Прочетете и: 5 вкусни, изгарящи мазнините супи
Транс-мазнини
Стотици продукти в магазините съдържат транс-мазнини, които са много вредни за здравето. Намират се предимно в замразените, преработените и готовите храни.
Картофи
Като оставим настрана начина на приготвяне на този зеленчук, който е популярен в много страни, една чиния картофи на ден създава проблеми в организма, като стомашна тежест и “фалшиво” чувство на ситост.
Бонбони и сладкиши
Бисквити, торти, тестени изделия и т.н. са вредни за здравето, защото съдържат големи количества захар и мазнини. По-добре е да се ядат плодове след хранене.
Рафинирани зърнени култури
Оризът е още една често консумирана храна по целия свят заради цената и „качествата си”. Проблемът не е в самите зърна, а по-скоро в процеса на “избелване”. Нищо избелено не е добро, защото това не е естествено. Откажете се от белия ориз в полза на пълнозърнест или кафяв такъв.
Пържени храни
Като оставим настрана картофите, които споменахме по-рано, и другите пържени храни са вредни, най-вече тези, които са закупени в ресторанти или магазини. Те са по-вредни от тези, приготвени в домашни условия. Това включва всякакъв вид панирано месо, пиле, зеленчуци и т.н.
Плодов сок
Дори и тези, чийто етикет ги обозначава като 100% натурални не са, защото съдържат твърде много захар, за да се впишат в “здравословния” сектор. Често оцветителите и консервантите, които съдържат са вредни.
Масло
Мазнината, която се използва за да се направи масло е вредна за тялото и за кожата. Доказано е, че хората, които консумират масло или майонеза имат повече акне и по-мазна кожа. Също така е доказано, че маслото повишава нивото на холестерола.
Други “лоши” храни
В допълнение към 12-те храни по-горе нека да добавим и следните храни, които не препоръчваме да се консумират често:
- Паста и спагети: особено ако са приготвени с бяло брашно. Умерената им консумация веднъж седмично няма да причини вреди. Проблемът е ако ядете такава храна всеки ден със сосове или кремове, както и сирена и мазни подправки. Всичко, което съдържа много калории и въглехидрати ще доведе до увеличаване на теглото.
- Салатени или месни сосове: тази група включва майонеза, кетчуп, горчица, сос Цезар и др. Всички те съдържат много сол и мазнини, което води до покачване нивата на триглицеридите.
- Шоколад: тук трябва да добавим малка забележка. Например натуралният шоколад, който съдържа повече какао не е вреден (ако се яде умерено, разбира се). Но ако си купите по-популярни и по-евтини видове шоколад, които определено имат добавки, консерванти и подсладители, ще напълнеете. На всяка цена избягвайте бял шоколад, който съдържа големи количества химикали, мазнини и захар.
Храните, които причиняват най-малкото наддаване на тегло
От другата страна на монетата са тези храни, от които може да ядете когато и колкото поискате:
- Бяла или мазна риба: златни рибки, меджид, червена платика, мерлуза, треска и т.н. са полезни, защото не съдържат никакви въглехидрати и мазнини, но предлагат омега-3 и фосфор.
- Нетлъсто месо като пилешко или пуешко, като винаги премахвайте мазнините. Те също засищат и имат много протеини.
- Черупчести мекотели и ракообразни: миди, раци, стриди, калмари и омари, и т.н. Те имат много малко мазнини и са богати на йод и цинк, качествени протеини и много малко въглехидрати.
- Зеленчуци: спанак, броколи, моркови, домати, лук, марули, зеле, китайско зеле, праз, аспержи… и списъкът продължава. Те осигуряват високи количества витамини и минерали, а не съдържат почти никакви мазнини. Също така предоставят много вода на организма.
- Бобовите растения: леща, нахут, соя, зелен фасул и т.н. Тези храни осигуряват на организма цинк, фосфор, желязо, магнезий и много други витамини. Те също съдържат протеини.
- Плодове: всички плодове, за които можете да се сетите с изключение на банани, грозде, кокосов орех и дюли, защото те имат много захар. Всички други плодове осигуряват вода и антиоксиданти.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- American Heart Association. Trans Fats. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/trans-fat
- Đorđević, Đ. & Buchtová, H. (2020). Nutritional profile of nigiri sushi meal and the usage of
citrate synthase activity as freshness parameter. Iranian Journal of Fisheries Sciences. 19(6) pp 2954-2969. DOI: 10.22092/ijfs.2020.122924 - Fundación Española de Nutrición. Patatas. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/patata.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Mantequilla. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/mantequilla.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Arroz. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/arroz.pdf
- Gardener, H., Moon, Y. P., Rundek, T., Elkind, M. S. V., & Sacco, R. L. (2018). Diet Soda and Sugar-Sweetened Soda Consumption in Relation to Incident Diabetes in the Northern Manhattan Study. Current developments in nutrition, 2(5), nzy008. https://doi.org/10.1093/cdn/nzy008
- Gonzalez-Palacios, S., Navarrete-Muñoz, E.-M., García-de-la-Hera, M., Torres-Collado, L., Santa-Marina, L., Amiano, P., Lopez-Espinosa, M.-J., et al. (2019). Sugar-Containing Beverages Consumption and Obesity in Children Aged 4–5 Years in Spain: the INMA Study. Nutrients, 11(8), 1772. MDPI AG. http://dx.doi.org/10.3390/nu1108177
- Leitner, D. R., Frühbeck, G., Yumuk, V., Schindler, K., Micic, D., Woodward, E., & Toplak, H. (2017). Obesity and Type 2 Diabetes: Two Diseases with a Need for Combined Treatment Strategies – EASO Can Lead the Way. Obesity facts, 10(5), 483–492. https://doi.org/10.1159/000480525
- Reyes-Sepeda, J.,García-Jimenez, E., Gutiérrez-Sereno, J., Galeana-Hernánde, M., Gutierres-Saucedo, M. (2016). Prevalencia de obesidad infantil relacionada con hábitos alimenticios y actividad física. Rev Sanid Milit Mex. 70(1). pp 87-94. Disponible en https://docplayer.es/79732370-Prevalencia-de-obesidad-infantil-relacionada-con-habitos-alimenticios-y-actividad-fisica.html
- Osio, O. (1992). Metabolismos del Colesterol. Acta médica Colombiana. 17(3). pp 142-146.
- Rohrmann, S., & Linseisen, J. (2016). Processed meat: The real villain? Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 233-241. doi:10.1017/S0029665115004255
- Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PloS one, 10(2), e0117959. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0117959
- Shin S. M. (2017). Association of Meat Intake with Overweight and Obesity among School-aged Children and Adolescents. Journal of obesity & metabolic syndrome, 26(3), 217–226. https://doi.org/10.7570/jomes.2017.26.3.217
- WebMD. Too Much Fried Food May Shorten Your Life. https://www.webmd.com/women/news/20190123/too-much-fried-food-may-shorten-your-life