Опасен ли е магнезиевият стеарат в добавките?

Магнезиевият стеарат присъства в до 95% от добавките, произвеждани от фармацевтичната индустрия. Ефектът му върху здравето обаче не е напълно известен.
Опасен ли е магнезиевият стеарат в добавките?
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 08 ноември, 2022

Магнезиевият стеарат е подобно на тебешир помощно вещество, използвано във витаминни добавки и храни за предотвратяване на слепването на съставките. Подобрява производствените процеси и транзита през стомашно-чревния тракт.

Използва се като антислепващ агент, емулгатор, освобождаващ агент, сгъстител и лубрикант.

Въпреки че магнезиевият стеарат има магнезий в името си, той не е източник на това хранително вещество. Но вреден ли е за здравето?

Какво представлява магнезиевият стеарат?

Магнезиевият стеарат е сол, образувана от обединяването на магнезиев йон с 2 стеаратни молекули. Стеаратът е анионната форма на стеариновата киселина. Той е без мирис и неразтворим във вода, с широка употреба във фармацевтичната, хранително-вкусовата и козметичната промишленост.

Стеариновата киселина е наситена мастна киселина, намираща се в растителни и животински масла като какаово, кокосово масло, червено месо и ленено семе. Въпреки че съдържа магнезий, съдържанието му е много ниско и всъщност не осигурява този минерал.

В момента магнезиевият стеарат е най-често използваната съставка като средство против слепване и лубрикант за капсули и таблетки. Неговата функция рационализира производствения процес в индустрията, като по този начин намалява разходите и времето за производство.

Магнезиев стеарат.
Фармацевтичната индустрия използва това съединение, за да рационализира своите производствени процеси.

Значението му във фармацевтичната индустрия

Магнезиевият стеарат е необходим само в много малки количества. Освен това улеснява производството, тъй като предотвратява полепването на лекарства по машината. Следователно това е икономичен и ефективен начин за производство на лекарства и добавки.

Освен това ускорява преминаването на капсулите и таблетките в стомашно-чревния тракт. Като помощно вещество може да подобри терапевтичните ефекти. По този начин се подобряват абсорбцията, разтворимостта и консистенцията.

В допълнение към традиционното си наименование, той може да бъде намерен на етикетите под следните обозначения:

  • Магнезиеви соли
  • Магнезиеви соли на мастни киселини
  • Октадеканова киселина
  • Е-572

Магнезиевият стеарат – здравни ефекти

Според Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), магнезиевият стеарат е класифициран като безопасно вещество. Следователно използването му в добавки и храни не представлява никакъв риск, стига да се добавя в малки количества.

Освен това, според Националния център за биотехнологична информация, се счита за безопасно, ако се консумира в количества под 2,5 грама на килограм на ден. Следователно се приема, че малките количества, присъстващи във фармацевтичната индустрия, нямат вредни ефекти.

Въпреки това има много противоречия. Няма научни изследвания, които ясно и убедително да демонстрират неговите ефекти.

Магнезиевият стеарат – ефекти върху имунната система

От години се смята, че магнезиевият стеарат влияе върху функцията на Т-лимфоцитите. Най-широко съобщаваното научно доказателство е изследване от 1990 г. върху една мишка.

В този случай Т-лимфоцитите се инкубират със стеаринова киселина (не магнезиев стеарат). С течение на времето клетъчните мембрани се разпадат.

Резултатите обаче не могат да бъдат възпроизведени при хора. Т-лимфоцитите на мишката не съдържат ензим, способен да превръща стеаринова киселина в олеинова киселина.

Може да е замърсен с пестициди

Магнезиевият стеарат се получава от масло от памучно семе, така че се смята, че може да съдържа пестициди или да е произведен от генетично модифицирани организми. Въпреки това, суровината се пречиства, преди да бъде включена като съставка.

Масло от памучно семе.
Маслото от памучно семе е суровината за получаване на магнезиев стеарат.

Магнезиевият стеарат може да бъде слабително

Може да има слабителен ефект, ако се погълне в излишък, тъй като дразни лигавицата на червата, причинявайки спазми и увеличен стомашно-чревен транзит. В много високи дози може да увреди кожата и да бъде токсичен за черния дроб.

И така, вреден ли е магнезиевият стеарат за здравето?

Няма окончателен консенсус, показващ някакви вредни ефекти върху здравето, тъй като няма достатъчно научни доказателства.

Според FDA употребата му като добавка в добавки и храни не се счита за представляваща риск, при условие че се използва в малки количества. Така че няма вредни ефекти в дозите, предоставени от фармацевтичната индустрия.

Разбира се, за фармацевтичната индустрия това е ключово в производството, защото намалява разходите им. Освен това подобрява храносмилането и преминаването на таблетките през стомашно-чревния тракт.

Ето защо от икономическа гледна точка индустриите не инвестират в изчерпателни проучвания по темата. Елиминирането на веществото от техните съставки би означавало по-високи производствени разходи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.