7 ограничаващи вярвания, които ви пречат да растете

Много пъти не успяваме да се развием като личности поради ограничените ни вярвания. Промяната е необходима, за да достигнем пълния си потенциал.
7 ограничаващи вярвания, които ви пречат да растете

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 16 октомври, 2023

Ограничаващите вярвания са мисли, мнения или убеждения, които се приемат за абсолютни истини и които обикновено имат отрицателно въздействие върху живота ни. Те ни пречат да напредваме и да израстваме като хора. Някои примери са твърдения като „не съм добър в това“, „твърде трудно е за мен“ или „никога няма да мога да го постигна“.

Повечето ограничаващи вярвания са придобити в детството, етап, в който сме склонни да усвояваме знанията така, както ни се представят, без да ги поставяме под въпрос или да ги анализираме. По този начин, докато растем, ние ги приемаме като част от нашата идентичност и никога не спираме да мислим как могат да повлияят на нашия потенциал.

Ето защо в тази статия ви показваме някои от ограничаващите вярвания, които влияят на вашето лично израстване. И ви даваме няколко съвета, които ще ви помогнат да ги преодолеете.

Ограничаващи вярвания, които ви пречат да израствате като личност

Има много вярвания, които могат да повлияят на личностното ни израстване. Ето списък на най-често срещаните.

1. Никога няма да бъда достатъчно добър

Невярно. Това е ограничаващо убеждение, основано на страха от провал. Винаги можем да сме достатъчно добри в нещо; това, което трябва да направим, е да се ангажираме да учим и да разширяваме нашите способности.

2. Никога не трябва да изразявам гнева си, защото мога да нараня или отчуждя другите

Това също е невярно. Ако някой не е съгласен с нас, имаме пълното право да се ядосаме и да изразим неудобството си, стига да не проявяваме неуважение или да нападаме другия човек. Да можем да изразим себе си при тези обстоятелства е жизненоважно, за да не бъдем потъпкани или да не се възползват от нас.

3. Да имам много пари ще ме направи щастлив е едно от многото ограничаващи вярвания

Противно на това, което много хора мислят, парите не купуват щастие. Ако поддържаме това убеждение, ще поставим щастието си в ръцете на външен агент (парите), който ще ни направи негови роби.

Не забравяйте, че само ние сме отговорни за нашето щастие и притежаването на материални неща може да ви накара да се чувствате комфортно, но не и удовлетворени.

Ограничени вярвания
Поставянето на парите като цел е грешка, която може да ни накара да следваме пътя на нещастието.

4. Работата ми трябва да е перфектна, за да бъде оценена

Това е още едно погрешно вярване. Истината е, че никой не е перфектен и че всички правим грешки. В идеалния случай трябва да знаем как да ги разпознаваме и да се учим от тях. Ако винаги преследваме невъзможното (съвършенството), ще се обречем на страдание.

5. Някои хора са лоши, подли и перверзни, така че трябва да бъдат наказани

Това ограничаващо убеждение не е нищо повече от непрекъснат източник на гняв, негодувание или дори омраза. По-реалистична гледна точка по въпроса е да мислим, че хората се държат така, защото имат проблеми, защото никой не ги е учил да правят друго, защото са болни или страдат.

6. Най-лошото нещо, което може да се случи, е когато нещата не вървят така, както искате

Животът не винаги ще бъде такъв, какъвто искаме да бъде, защото никога няма да можем да контролираме всичко. Така, ако поддържаме това убеждение, ще започнем да живеем в постоянно раздразнение и стрес.

Вместо това изместете фокуса и помислете, че красотата на живота е в способността му да ни изненадва. Много пъти нещата, които в крайна сметка се случват, могат да генерират по-голямо благополучие, отколкото първоначално сме планирали за себе си.

7. Ограничаващи вярвания: абсолютно необходимо е един възрастен да има привързаността и одобрението на значими хора

Получаването на одобрението и обичта на всички е друга невъзможна задача. Всъщност хората, които ни обичат, не винаги трябва да одобряват нашето поведение. И това не е лошо.

Тази идея ни кара да се стремим да отговорим на очакванията на хората около нас. Това може да доведе до нещастие и лично неудовлетворение, тъй като губим своята автентичност.

Как да преодолеем ограничаващите вярвания?

Ограничаващите вярвания често имат отрицателни ефекти върху нас. Например, могат да ни попречат да вземем добри решения, да се възползваме от нови възможности или да достигнем пълния си потенциал.

Те дори могат, в най-лошите случаи, да ни държат затворени в негативно състояние на ума, което ни пречи да живеем живота, който наистина искаме. Ето защо ви казваме как да ги преодолеете.

Идентифицирайте вашите ограничаващи вярвания

Първата стъпка към преодоляването на ограничаващите вярвания е да ги идентифицирате. За да направите това, можете да започнете, като ги запишете и групирате в различни категории като финанси, семейство, взаимоотношения или здраве.

Не забравяйте, че ограничаващите вярвания не се изчерпват с тези, представени по-горе. Така че, ако ви е трудно да разпознаете другите в себе си, можете да се сетите за ситуации, в които сте действали негативно. Ако се вгледате внимателно във вашето токсично поведение, може да откриете, че основната причина са ограничаващи вярвания.

Предизвикайте ги

След като идентифицирате ограничаващите вярвания, следващата стъпка е да ги предизвикате. За да направите това, можете да си зададете въпроси като “защо мисля по този начин, кога научих това, откога мисля по този начин за себе си?

Преформулирайте ги

Третата стъпка е да преформулирате тези вярвания и да излезете с по-реалистични такива. Преди всичко, това важи за вярванията, които не са подкрепени от реалността.

Термини и идеи
Писането е добра практика за себепознание.

Укрепване на самочувствието

За да изоставим ограничаващите вярвания, е важно да работим върху самочувствието си. За да направим това, от съществено значение е да се приемем такива, каквито сме, с нашите силни и слаби страни. Освен това признайте, че винаги можем да сгрешим.

Изследвайте повече

Ограничаващите вярвания могат да бъдат резултат от затворено мислене. Затова в идеалния случай трябва да се научим да отваряме ума си и да оставим любопитството да ни води.

Когато се поддадем на любопитството, е по-вероятно да изследваме заобикалящата ни среда и да излезем от зоната си на комфорт. Това, което може да направи, е да ни помогне за разширяване на ума и да бъде предизвикателство към вярванията.

Кога да потърсим професионална помощ?

Ако самото премахване на ограничаващите вярвания представлява трудна задача, би било идеално да потърсите помощта на терапевт или съветник. По същия начин, ако вашите ограничаващи вярвания причиняват други, по-тежки състояния (като тревожност или депресия), най-добре е да посетите специалист по психично здраве.

И накрая, съветниците и терапевтите разполагат с ресурсите и знанията, за да ви помогнат да разпознаете ограничаващите си убеждения, да преодолеете предизвикателствата и да живеете по-пълноценен живот.

За щастие, колкото и вкоренени да са тези вярвания, винаги можем да се обърнем към тях и да ги променим. Сами или с помощта на професионалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ellis A. The role of irrational beliefs in perfectionism. En G. L. Flett & P. L. Hewitt (Eds.), Perfectionism: Theory, research, and treatment. Estados Unidos: American Psychological Association; 2002. 217–229.
  • Meadows M. Confidence: How to Overcome Your Limiting Beliefs and Achieve Your Goals. Meadows Publishing; 2015.
  • Vîslă A, Flückiger C, Holtforth M, David D. Irrational Beliefs and Psychological Distress: A Meta-Analysis. Psychotherapy and Psychosomatics [Internet] 2016 [consultado 23 nov 2021]; 85(1): 8-15. Disponible en: https://doi.org/10.1159/000441231

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.