Обогатена или диетична храна

Повечето продукти са обогатени в наши дни, от млечни продукти до юфка и дори такива за лична хигиена. Ако прочетете етикетите, ще видите как на повечето от тях са добавени витамини, минерали и други хранителни вещества, които уж ги правят „полезни“. Вярно ли е това?
Обогатена или диетична храна
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ако четете етикетите на храните, когато отивате да пазарувате, често ще видите, че те са или обогатени, или диетични, или и двете. Добре, но какво точно означава това? Каква е разликата между обогатена и диетична храна? Тези храни наистина ли са полезни за вашето здраве, за разлика от закупуването на такива, които не са?

От млечни продукти и юфка до продукти за лична хигиена, има много с добавени витамини, минерали и други хранителни вещества, които ги правят „полезни“. В тази статия ще ви разкажем какво означава обогатена или диетична храна и някои интересни неща по темата.

Какво точно е обогатена или диетична храна

Световната здравна организация (СЗО) публикува Насоки за обогатяване на храните с микронутриентиТова е насока за храненето от гледна точка на общественото здраве, главно за да предостави практическо ръководство на ръководителите на програми за обществено здравеопазване, свързани с храненето. Въпреки това, те трябва да бъдат полезни и за всички, които работят за контрола на микронутриентното недохранване, включително хранителната промишленост, както и за всеки, който трябва да прилага, наблюдава и оценява методите за обогатяване.

Според регламентите обогатената и диетичната храна трябва да бъде обозначена на етикета на храните.

Обогатената храна е тази, към която са добавени едно или повече естествени вещества. Дали защото първоначалното количество хранителни вещества е било минимално или защото е изчезнало по време на обработката.

Обичайна практика е да се добавят по-големи количества микроелементи от съдържащите се в оригиналната храна. Например млякото съдържа витамин D, макар и в ограничено количество. Така млякото се обогатява с този витамин, докато го преработват. Пшеницата е друг пример, тъй като по време на преработката губи голяма част от витамините си. Хранителната индустрия използва тази практика често, за да компенсира загубените хранителни вещества.

Може да искате да прочетете: 8 лесни начина да изгорите бързо 100 калории

Защо храната трябва да бъде обогатена или диетична

консервирана и обработена храна

Основното предимство на обогатената или диетичната храна в сравнение с други храни, които могат да увеличат съдържанието на микроелементи в диетата, е, че те не изискват от хората да променят хранителните си навици.

Укрепването спомага за увеличаване на приема на микроелементи, така че населението да не се налага да променя нормалната си диета. Това е от полза за всички слоеве от населението, особено за живеещите в райони с ограничени ресурси.

Примери за обогатена и диетична храна

Спадът на йодния дефицит в няколко страни е първата успешна история на обогатяването на храните. Йодът е необходим за образуването на хормони на щитовидната жлеза. Те са отговорни за регулирането на растежа и метаболитните процеси.

Този вид дефицит води до интелектуална недостатъчност и вроден хипертиреоидизъм при кърмачета и деца, или гуша при възрастните. Йодът обикновено присъства в морските дарове, като риба, миди и морски водорасли. Така че, хората, които живеят близо до морето, рядко имат проблем с йодния дефицит.

Първите примери за ефективна йодна програма се проведоха в Швейцария и в щата Мичиган.

Фолиева киселина и дефекти на невралната тръба

В началото на 70-те години възможната връзка между храненето и честотата на дефектите на невралната тръба вече беше ясна. Това е вид дефект, който засяга правилното развитие на мозъка, гръбначния мозък или гръбначния стълб на ембриона.

В средата на 70-те години тази връзка между фолиевата киселина и вродените дефекти вече е в основата на първите клинични проучвания. Те демонстрираха, че добавката с фолиева киселина е ефективен начин за намаляване на честотата на дефекти на невралната тръба.

И накрая, препоръчваме надзора на редовната консумация на обогатена храна от диетолог, за да се избегне излишния прием на този вид продукти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Allen, L. H., De Benoist, B., Dary, O., & Hurrell, R. (2017). Guías para la fortificación de alimentos con micronutrientes.
  • Smithells RW, Sheppard S, Schorah CJ. Vitamin deficiencies and neural tube defects. Arch Dis Child. 1976 Dec;51(12):944-50. PubMed PMID: 1015847; PubMed Central PMCID: PMC1546171.
  • Zimmermann MB. Research on iodine deficiency and goiter in the 19th and early  20th centuries. J Nutr. 2008 Nov;138(11):2060-3. PubMed PMID: 18936198.
  • Czeizel, A.E., et al., Prevention of neural-tube defects with periconceptional folic acid, methylfolate, or multivitamins? Ann Nutr Metab, 2011. 58(4): p. 263-71.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.