Нова пандемия: Globesity

Пандемията водеща до затлъстяване бързо се разпространява. Можем ли да направим нещо, за да я спрем?
Нова пандемия: Globesity
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 13 март, 2023

Световната здравна организация (СЗО) въведе термина globesity, за да обозначи пандемията от затлъстяване, която върлува повече от четири десетилетия по цялата планета. Това е сериозен здравен проблем, който има особени последици за отделните хора, но също и за общността в различни страни.

Концепцията за globesity се появява за първи път в началото на века. СЗО я измисли, след като установи, че затлъстяването е един от основните рискови фактори за смъртност в края на миналия век.

Данните, които ще анализираме по-долу, правят това повече от очевидно. Днес има все повече хора със затлъстяване и това води до по-лошо качество на живот за тази група, както и до по-високи разходи за нашите здравни системи.

Globesity – данните за глобалното затлъстяване

Разпространението на затлъстяването в света се е утроило от 1975 г. насам. Това означава, че за около 40 години сме увеличили експоненциално броя на хората, които са много над препоръчителното тегло.

Само в Съединените щати, според данни на Американската асоциация за затлъстяване, 42% от възрастните са с наднормено тегло. В Испания се изчислява, че 37% от възрастните са с наднормено тегло и 17% са със затлъстяване.

Ако погледнем педиатричната възрастова група, тревогата е по-голяма. Наличието на високи нива на затлъстяване при децата показва, че бъдещето върви към увеличаване на тази пандемия.

39 милиона деца под 5-годишна възраст в света са с наднормено тегло. Това вече е много. Но не изглежда твърде много, ако посочим, че 340 милиона деца на възраст между 5 и 19 години са със затлъстяване или наднормено тегло.

Тази пандемия има компонент на социално неравенство и е особено разпространена сред децата. Според данни на UNICEF и Inter-American Heart Foundation има 31% по-висок риск от затлъстяване сред децата с ниско социално-икономическо ниво, отколкото сред техните връстници от горната част на средната класа.

Глобализацията засяга здравните системи и икономиките на страните, тъй като увеличава разходите, които трябва да бъдат разпределени за техните грижи и съпътстващи патологии. През 2010 г. 315,8 милиарда долара са похарчени за лечение на заболявания, основани на затлъстяването.

Затлъстяване при деца
Затлъстелите деца са изложени на по-голям риск да страдат от високо кръвно налягане и диабет в бъдеще.

Обезогенната среда

Идеята, че живеем в общества със затлъстяваща среда, е добре известна в света на науката. Различни медицински и социологически проучвания показват, че от 80-те години на миналия век все повече и повече население е градско, заседнало и с по-лоши хранителни навици.

Това се дължи преди всичко на глобализацията. Заседналият начин на живот е почти равномерно наложен и преобладават рекламите, които определят какво ядем. В същото време икономическите промени, които увеличават неравенствата, причиняват разпространение на затлъстяването и то в най-уязвимите сектори.

Обезогенни градове

Един от основните рискови фактори за продължаване на затлъстяването е движението на хора от селските към градските среди. Наблюдава се нарастваща концентрация и струпване на хора в градовете.

Средата на градовете благоприятства елементи, които допринасят за наднорменото тегло. Хората имат по-малко време да приготвят храна у дома и да прекарват часове на улицата, пътувайки с превозни средства до местата на работа, образование или свободно време.

Рекламата също е по-агресивна в градовете. Изобилие от табели, звукови съобщения, които се чуват отвсякъде и наличието на големи плакати в павилионите с изображения на нездравословни храни не благоприятстват оптималното хранене.

Globesity – заседнал начин на живот

Другият рисков фактор за затлъстяването е заседналият начин на живот. Физическите упражнения са минимални на ниво население. Това изглежда парадоксално, тъй като фитнес залите и фитнес начинът на живот се насърчават все повече.

Данните обаче са убедителни. Според изследвания липсата на физическа активност може да доведе до повече смъртни случаи, отколкото самото затлъстяване.

Градската среда отчасти обяснява този заседнал начин на живот. Постоянните занимания и видимата липса на време са причина хората да не намират начин да отделят 30 минути или час на ден за движение.

По същия начин технологичният напредък благоприятства в някои аспекти липсата на физически упражнения. Нашата свързаност позволява много задачи да се изпълняват от комфорта на фотьойла или дистанционна работа, без да напускате дома, както и извинения за избягване на упражнения.

Globesity – хранителният преход

Хранителният преход е концепцията, използвана, за да се опише как световното население консумира все повече ултрапреработени храни и вече не използва традиционни техники за готвене и приготвяне. Отново, този феномен изглежда е свързан с изселването към градовете.

В основата му са и икономически въпроси. Сега ми е по-евтино да купувам преработен продукт, отколкото да купувам пресни плодове и зеленчуци. Тези, които се продават като органични, имат висока цена, тъй като фермите са малки и нямат широка структура на разпространение.

Леснотата, с която нездравословните и предизвикващи затлъстяване храни се предлагат във всеки супермаркет също е определящ фактор. Трансмазнини, хиперкалорични и сладки храни се предлагат по рафтовете, за да не губите време и да ядете каквото и да е по средата на забързания си ден.

Месо в магазин
Супермаркетите продават много преработени храни, които далеч не са пресни и се предлагат на достъпни цени.

Можем да преодолеем Globesity

Въпреки че картината изглежда мрачна и необратима, трябва да разберем, че мерките за обръщане на globesity са в рамките на нашия обсег. Някои основни проблеми зависят само от нас и собствената ни воля.

Въпреки че са необходими закони и гаранции за подобряване на достъпа до здравословни храни за населението, упражняването и подобряването на хранителните ни модели трябва да бъде цел на всеки. Трябва да помним, че globesity носи със себе си много други разстройства, чието разпространение нараства в тандем, като например:

 • Артериална хипертония
 • Диабет тип 2
 • Остър миокарден инфаркт
 • Мозъчно-съдови инциденти
 • Омазнен черен дроб
 • Сънна апнея

Така че, ако забележите, че сте с наднормено тегло или сте изчислили своя индекс на телесна маса (ИТМ) и сте открили, че сте в диапазона на затлъстяване, консултирайте се с лекар. Той ще може да ви насочи към здравословен план за отслабване.

Тази пандемия ще продължи да се разраства, освен ако не направим нещо по въпроса. Осъзнаването на проблема е една от първите стъпки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lifshitz F, Lifshitz JZ. Globesity: the root causes of the obesity epidemic in the USA and now worldwide. Pediatr Endocrinol Rev. 2014 Sep;12(1):17-34. PMID: 25345082.
 • Foschiatti, Ana María H. “Las transformaciones sociodemográficas y la vulnerabilidad en los procesos de larga duración.” Geográfica digital 5.9 (2008): 1-14.
 • Ekelund, U et al. Activity and all-cause mortality across levels of overall and abdominal adiposity in European men and women: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study (EPIC). American Journal of Clinical Nutrition; 14 Jan 2015.
 • Barría, R. Mauricio, and Hugo Amigo. “Transición nutricional: una revisión del perfil latinoamericano.” Archivos latinoamericanos de nutrición 56.1 (2006): 03-11.
 • Machado, Karina, et al. “Sobrepeso/obesidad en niños en edad escolar y sus factores de riesgo.” Archivos de Pediatría del Uruguay 89 (2018): 16-25.
 • Herrera-Martínez, Mónica-Patricia, Jennifer Barrios-Herrera, and Luis-Rafael Moscote-Salazar. “Globesidad Y Enfermedad Cerebrovascular: Una Pandemia Originada En La Globalizacion.” Revista Ecuatoriana de Neurología 27.2 (2018): 9-10.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.