Как да мием плодове и зеленчуци

Консумацията на храни, които не са добре измити, може да предизвика нежелани промени в храносмилателната система, диария и дори натравяне.
Как да мием плодове и зеленчуци

Последна актуализация: 31 януари, 2019

Редовната консумация на плодове и зеленчуци е критично важна за поддържането на добро здраве. Те зареждат с изобилие от питателни вещества, необходими за правилното функциониране на организма. В допълнение към това, допринасят за силната имунна система, която предпазва тялото от различни заболявания.

Най-добрият начин за консумация на плодове е в суров вид или под формата на сокове, които не съдържат никакви добавки или консерванти. Някои зеленчуци се усвояват от организма по-лесно, когато се консумират сурови. Други е препоръчително да приемаме задушени или варени в малко вода, за да отключим здравословните им свойства.

Известни са неизброимите ползи от консумацията на плодове и зеленчуци. Трябва да осъзнаваме ясно обаче, че отглеждането им често включва досег със замърсена околна среда. В допълнение към това, в процеса на отглеждане е възможно да са били използвани химикали и пестициди. След това плодовете и зеленчуците попадат в контакт с нови бактерии, когато биват изложени на щандовете на пазара и в резултат на досег с ръцете на продавачите и купувачите.

Вижте още: Как да почистваме дома евтино и без химикали

Методи за миене и дезинфекциране на плодове и зеленчуци

  • Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци; освен това притежава антиоксидантни свойства, елиминира вредните бактерии от повърхността на продуктите и допринася за дълготрайността им. Добавете чаша оцет към купа с вода. Накиснете зеленчуците в получената смес за 20 минути.
  • Смесването на оцет с лимон също е добър начин да допринесете за съхранението на плодовете. Необходими са равни части оцет, вода и лимонов сок. Сложете получената смес в пулверизатор. Пръскайте плодовете, за да ги почистите от вредните вещества. Друг начин да неутрализирате бактериите е като накисвате плодовете в сместа в продължение на 10 минути. След това изплакнете с чиста вода.
  • Натуралните сапуни представляват добри дезинфектанти. Препоръчваме да ги използвате в малки количества и винаги да изплаквате добре продуктите, така че да отстраните всички остатъци, които могат да променят вкуса им.
  • Можете да смесите вода с 5 капки етерично масло от чаено дърво. Накиснете плодовете и зеленчуците в сместа. Изчакайте няколко минути, след това ги подсушете добре.

Препоръки, които да имате предвид:

Миене и дезинфекциране на плодове и зеленчуци
  • За да елиминирате всички следи от бактерии, трябва да миете всеки един продукт внимателно преди да го консумирате. Дори след готвене е изключително важно да се уверите, че съдовете и приборите са добре почистени от хранителни остатъци. Задължително мийте ръцете си, преди да пристъпите към готвене.
  • Избягвайте употребата на химикали или гореща вода, когато почиствате плодове и зеленчуци – така можете да провокирате загуба на ценни хранителни вещества.
  • Невинаги е добра идея да белите плодовете и зеленчуците преди консумация. Защо? Защото в кората често се съдържат ценни хранителни вещества. Именно поради това е желателно да се научите добре да миете храните, за да не приемате вредни вещества заедно с хранителните нутриенти. Така понижавате риска и от попадане на замърсяване във вътрешността на плодовете и зеленчуците.
  • Когато чистите зеленчуци като маруля или зеле, винаги отстранявайте външните листа. Именно там се концентрират най-много бактерии. След това измийте всяко едно листо, за да елиминирате наличието на отходни вещества от насекоми или химикали.
  • Важно е да се уверите, че плодовете и зеленчуците са напълно почистени от бактерии, които могат да провокират инфекции и заболявания. Консумацията на храни, които не са добре измити, може да предизвика нежелани промени в храносмилателната система, диария и дори натравяне. Затова е ключово да привикнете да поддържате висока хигиена по отношение на дезинфекцията и приготвянето на храната.

Суровите плодове и зеленчуци осигуряват на човешкото тяло изобилие от хранителни вещества, сред които протеини, минерали, витамини и други нутриенти, които често се губят в процеса на термична обработка. От своя страна, контактът с химикали и бактерии може да доведе до загуба на хранителни вещества. Затова препоръчваме да се научите да почиствате добре продуктите, за да направите безопасно консумацията на плодове и зеленчуци в суров вид. По този начин извличате максимално полезните съставки от тях и гарантирате добро общо здравословно състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.