Не отслабвате? 6 чести грешки

Не е препоръчително вечерно време да консумирате храни, богати на въглехидрати, тъй като ще се превърнат в мазнини
Не отслабвате? 6 чести грешки

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Казват, че отслабването за младите е лесно, а с напредването на възрастта става все по-трудно. В свят, в който затлъстяването е един от най-масовите здравословни проблеми, има случаи, в които намаляването на теглото е буквално въпрос на живот и смърт. Милиони хора по света се опитват да се справят с проблема. Нека ви запознаем с най-често допусканите грешки при отслабването. По този начин ще можете успешно до доведете целта си до край – оптимално тегло, задоволителна фигура и по-добро самочувствие.

Индустрията за отслабване е достигнала такива мащаби, че днес тя е най-голямата в света. Безброй са фирмите, които предлагат на пазара свои продукти, гарантиращи сваляне на излишните килограми, но практиката показва, че мнозинството от  хора претърпява провал в усилията си. Обикновено диетичните продукти стимулират бързото изгаряне на мазнини, но това не е прост процес, който може да бъде задвижен „чудодейно”. Отслабването засяга няколко други фактора.

Една от най-честите грешки сред хората, които спазват диети и приемат хранителни добавки с тази цел, е, че свеждат плана си за отслабване до един-единствен фактор, смятайки, че по този начин резултатът е гарантиран. Например, някои следват диета, но не тренират редовно и пренебрегват останалите важни фактори. Други пък се хвърлят на „диети-чудо”, които обещават страхотен резултат до няколко дни, но при отсъствието на адекватно продължение на усилията им – спазване на балансирано хранене, например, йо-йо ефектът е гарантиран. Бихте ли искали да опознаете 6 чести грешки сред отслабващите?

1. Елиминиране на въглехидратите

Въглехидратите представляват основният източник на енергия и никога не биват да бъдат елиминирани от хранителното меню на човек. Вярно е, че ако приемате прекалено много въглехидрати, ще надебелеете, но когато ги консумирате на няколко приема в умерена доза, ще постигнете желания резултат. За да сваляте килограми, без да ограничавате приема на въглехидрати, препоръчително е да ги консумирате по време на закуската и обяда. Така ще позволите на тялото си да ги изгори в рамките на деня. Не е препоръчително вечерно време да консумирате храни, богати на въглехидрати, тъй като ще се превърнат в мазнини.

Важно е да отбележим, че ограничаването на въглехидратите в хранителното меню може да доведе до развитието на сериозни здравословни проблеми. Съветваме ви да не го правите.

2. Гладуване

Много хора, в стремежа си да отслабнат, стоят гладни, прескачат основни хранения или пък ядат прекалено малко. Това със сигурност не е най-добрият начин да постигнете желаното тегло. Хората, които гладуват, не осъзнават, че това е една от най-лошите грешки, които могат да направят. По този начин не само се повишава дефицитът на хранителни вещества в тялото, но и се забавя метаболизмът, а това прави процеса на отслабване бавен. Доказано е, че 5-6 хранения през деня поддържат оптимален метаболизма, правейки свалянето на излишните килограми много по-лесно.

3. Дехидратиране

дехидратиране - една от честите грешки пречещи на отслабването

Много хора вярват в мита, че водата кара тялото да дебелее, тъй като възприемат пиенето на вода като причина за задържане на течности. Изследвания показват, че вярно е точното обратното. Пиенето на вода стимулира метаболизма, подобрява храносмилането и поддържа тялото хидратирано. Солта е тази, която провокира задържане на течности, поради това ви съветваме да намалите количеството на приеманата ежедневно сол.

4. Вманиачаване в диети или леки храни – една от честите грешки при отслабване

Само защото на етикета пише “диетичен”, “нискомаслен” или “здравословен”, не означава, че това е цялата истина. Вярно, че в тези продукти се съдържат по-малко мазнини, калории, захари, сол и въглехидрати, но става дума за съотношение спрямо други продукти в магазинната мрежа. Когато не консумирате с мяра, дори една здравословна храна може да ви направи дебели.

5. Правене единствено на кардио упражнения

липсата на физическа активност - сред честите грешки при отслабване

Тичането, карането на колело, разхождането са упражнения, които тренират сърдечно-съдовата система. Те не са достатъчни, за да отслабвате. Ключът към истинските резултати е съчетание между различни видове упражнения и натоварване.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 ползи от ежедневната разходка

6. Спазване само на диета

Храненето играе важна роля, когато се опитвате да свалите излишните килограми и да поддържате здравословно тегло. Вярно е, че има храни, които стимулират горенето на мазнините благодарение на свойствата си. По същия начин е вярно, че има диети, които дават резултати дори при спазване за кратко време. Истината е, че е важно да елиминирате от хранителното си меню всякакви продукти, съдържащи захар и мазнини. Например, има диети, които траят 1-2 седмици и наистина ще доведат до добри резултати. В края такива диети обаче е ключово да продължите процеса на задържане на теглото, като спазвате здравословен хранителен режим и водите активен начин на живот. Така ще избегнете йо-йо ефект и ще продължите пътя си към здравословното тегло.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.