Научете за кверцетин: ползи, употреби, източници и още

Кверцетинът е растителен пигмент, характеризиращ се със своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Кои храни го съдържат?
Научете за кверцетин: ползи, употреби, източници и още

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли какви са ползите от кверцетин? Това е естествен фитохимикал, който можете да намерите в голямо разнообразие от растения и храни. Въпреки че играе важна роля като пигмент, той също е известен с потенциала си да насърчава физическото и психическото благополучие.

По-специално, както е подробно описано в статия в научното списание ACS Omega, той има обещаващи биоактивни ефекти, действайки като антидиабетно, антиоксидантно, противовъзпалително, заздравяващо рани и сърдечно-съдово средство.

Всъщност потенциалът му за превенция и лечение на редица заболявания се проучва в момента. Какво казва науката по въпроса? Кои са основните му източници? В следващата статия ще отговорим на тези въпроси.

Какво е кверцетин?

Кверцетинът е растителен пигмент, който принадлежи към групата на флавоноидите. Той е отговорен за придаване на цвят на различни плодове, цветя и зеленчуци. Въпреки това, той е ценен заради своите антиоксидантни и противовъзпалителни качества. Името му идва от латинската дума quercetum, което означава “дъбова гора”.

Въпреки че неговата бионаличност е била подценявана в миналото, сега е известно, че е относително по-висока от тази на други фитохимикали. Освен това се смята, че е най-разпространеният флавоноид в нашата диета, като средностатистическият човек консумира 10 до 100 mg на ден чрез храната (има повече от 20 хранителни източника, които го съдържат).

Ползи и употреба на кверцетин

В продължение на няколко десетилетия изследователите смятат, че кверцетинът е от голямо биологично значение поради неговия антиоксидантен капацитет. Както се обяснява в публикация в Pharmacognosy Reviews , този тип флавоноиди играят важна роля в защитата на клетките срещу увреждане, причинено от свободните радикали.

Свободните радикали са нестабилни молекули, които са свързани с развитието на голямо разнообразие от хронични заболявания. Прекомерното им производство променя клетъчните функции и води до развитие на сърдечни, метаболитни и невродегенеративни нарушения. И така, как помага кверцетинът? Да видим!

Намалява възпалението

Много хронични заболявания са свързани с хронично възпаление. От своя страна е установено, че наличието на високи нива на свободни радикали активира възпалителните гени и води до прекомерен отговор.

В тази връзка добавянето на кверцетин е от полза, тъй като неговият антиоксидантен потенциал инхибира негативните ефекти на свободните радикали. По същия начин намалява маркерите на клетъчно възпаление.

В тази връзка, The American Journal of Clinical Nutrition съобщава, че според изследванията кверцетинът отслабва експресията на възпалителни гени, включително тумор некрозис фактор-алфа (TNFα) и интерлевкин-6 (IL-6) молекули.

Междувременно изследванията в Journal of the American Nutrition Association описват подробно, че добавката с 500 mg кверцетин дневно в продължение на 8 седмици намалява възпалителните маркери при жени с ревматоиден артрит. Това е свързано с намаляване на сковаността и болката.

Кверцетин за артрит.
Кверцетинът може да намали дискомфорта, болката и сковаността при ревматоиден артрит.

Грижа за сърдечно-съдовото здраве

Една от причините, поради които кверцетинът допринася за сърдечно-съдовите грижи, е способността му да отпуска кръвоносните съдове. Поради това приемът му помага за намаляване на риска от високо кръвно налягане.

Изследвания, споделени в Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, съобщават, че този флавоноид има съдоразширяващ ефект и помага за понижаване на високото кръвно налягане. Това също беше потвърдено в скорошен преглед, споделен в Journal of the American Heart Association, който установи, че консумацията на 500 mg кверцетин на ден е полезна за намаляване на систоличното и диастоличното кръвно налягане средно с 5,8 mm Hg и 2,6 mm Hg, съответно.

От своя страна информацията, споделена в European Journal of Medicinal Chemistry, предполага, че кверцетинът също така инхибира окисляването на лошия холестерол (LDL), което е ключово за контролиране на сърдечно-съдовия риск.

Профилактика на невродегенеративни заболявания

Антиоксидантите играят важна роля за намаляване на риска от невродегенеративни разстройства. По-специално, кверцетинът е признат като невропротектор.

Проучване, споделено в Oxidative Medicine and Cellular Longevity, посочва, че това вещество стимулира естествената защита срещу оксидативния стрес и намалява риска от болестта на Алцхаймер и деменция.

Облекчаване на симптомите на алергия

Противовъзпалителната активност на кверцетина има положителен ефект в борбата с алергиите. В ирански вестник по алергия, астма и имунология. беше съобщено, че този антиоксидант помага за контролиране на свързаните с фъстъци анафилактични реакции при мишки.

Междувременно други изследвания установиха, че помага за потискане на химикали, които насърчават възпалението, като хистамин. Засега не е ясно дали същите ефекти ще се появят при хората.

Антитуморни свойства

Кверцетинът не е алтернативен лек за рак. В никакъв случай не трябва да замества медицинското лечение срещу това заболяване. Въпреки това, доказателствата показват, че той играе превантивна роля срещу хронични заболявания, свързани с оксидативен стрес и възпаление, като неоплазми.

Изследвания в списание Plos One установиха, че този фитохимикал помага значително за инхибиране на пролиферацията на раковите клетки. За да бъдем по-точни, изследванията с епруветки и животни свързват това вещество с превенцията на рака в следните тъкани:

Предотвратяване на преждевременното стареене

Стареенето е биологичен процес, който не може да бъде спрян. Постоянното излагане на свободни радикали обаче го ускорява. За щастие, естествени вещества като кверцетин могат да помогнат за спирането или забавянето му.

Проучване в Nature Medicine свързва усвояването му с увеличената продължителност на живота в напреднала възраст. Той също така предполага, че помага за защита на клетките и намалява маркерите на стареене.

Подобни резултати са докладвани в друго проучване в The American Journal of Chinese Medicine, което заключава, че кверцетинът има възстановителни ползи върху човешките дермални фибробласти.

Контрол на нивата на кръвната захар

В няколко проучвания кверцетинът е показал ползи за понижаване на нивата на кръвната захар. Преглед на литературата, споделен в Biomedicine and Pharmacotherapy, уточнява, че този флавоноид има антидиабетичен потенциал и може да намали риска от усложнения, свързани с диабета.

Малко ябълки.
Червените ябълки са важен източник на кверцетин и могат да се консумират често.

Рискове и възможни странични ефекти на кверцетин

Въпреки че кверцетинът е известен с многото си предимства, не е без странични ефекти, особено когато се приема като добавка. Доклад в Molecular Nutrition and Food Research описва, че приемът на повече от 1000 mg на ден може да доведе до следните симптоми :

 • Разстроен стомах
 • Главоболие
 • Усещане за изтръпване
 • Гадене

В повечето случаи обаче се счита за безопасен и не причинява усложнения.

Най-добрият начин да го консумирате е чрез храни, които го съдържат. Въпреки това, ако се приема като добавки, трябва да се избягва в следните случаи:

 • Бременни и кърмещи жени
 • Хора, приемащи антибиотично лечение
 • Хора, приемащи лекарства за високо кръвно налягане
 • Хора с диагностицирани хронични заболявания (първо се консултирайте с вашия лекар)

Важно е да се има предвид, че повечето от изследванията на кверцетин са проведени върху животни или в лаборатория. Следователно не е възможно да се твърди със сигурност, че причинява значителни ползи при хората. Ето защо това не трябва да бъде лечение от първи избор.

Основни източници на кверцетин

Кверцетинът осигурява много ползи, когато се получава чрез определени храни. Често е концентриран в кората или външния слой. Основните източници са както следва:

 • Броколи
 • Череши
 • Домати
 • Шалот
 • Къдраво зеле
 • Червено грозде
 • Каперси
 • Зелен и черен чай
 • Червени ябълки
 • Червена листна салата
 • Чушки (жълти и зелени)
 • Лук (червен и бял)
 • Плодове (боровинки, боровинки, боровинки и малини)

Количеството кверцетин варира във всяка храна и понякога зависи от условията на отглеждане. Въпреки това, той се предлага и под формата на търговски добавки, под формата на капсули или прах.

Препоръчителните дози обикновено са между 500 и 1000 mg на ден. За оптимално усвояване е показана едновременна консумация с витамин С или ензими като бромелаин.

Какво трябва да помним за кверцетина и неговите ползи?

Кверцетинът е един от най-препоръчваните флавоноиди за насърчаване на доброто здраве. Доказателствата сочат, че има противовъзпалителен и антиоксидантен потенциал. По този начин той играе роля в превенцията на редица заболявания.

Въпреки че се предлага като добавка, най-добре се набавя чрез разнообразното хранене. Много продукти го съдържат и, между другото, осигуряват и други основни хранителни вещества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Anand David, Alexander Victor et al. “Overviews of Biological Importance of Quercetin: A Bioactive Flavonoid.” Pharmacognosy reviews vol. 10,20 (2016): 84-89. doi:10.4103/0973-7847.194044
 • Bischoff SC. Quercetin: potentials in the prevention and therapy of disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008 Nov;11(6):733-40. doi: 10.1097/MCO.0b013e32831394b8. PMID: 18827577.
 • Anand David, Alexander Victor et al. “Overviews of Biological Importance of Quercetin: A Bioactive Flavonoid.” Pharmacognosy reviews vol. 10,20 (2016): 84-89. doi:10.4103/0973-7847.194044
 • Hunter P. The inflammation theory of disease. The growing realization that chronic inflammation is crucial in many diseases opens new avenues for treatment. EMBO Rep. 2012 Nov 6;13(11):968-70. doi: 10.1038/embor.2012.142. Epub 2012 Oct 9. PMID: 23044824; PMCID: PMC3492709.
 • Boots AW, Haenen GR, Bast A. Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical. Eur J Pharmacol. 2008 May 13;585(2-3):325-37. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.03.008. Epub 2008 Mar 18. PMID: 18417116.
 • Chuang CC, Martinez K, Xie G, Kennedy A, Bumrungpert A, Overman A, Jia W, McIntosh MK. Quercetin is equally or more effective than resveratrol in attenuating tumor necrosis factor-{alpha}-mediated inflammation and insulin resistance in primary human adipocytes. Am J Clin Nutr. 2010 Dec;92(6):1511-21. doi: 10.3945/ajcn.2010.29807. Epub 2010 Oct 13. PMID: 20943792.
 • Javadi F, Ahmadzadeh A, Eghtesadi S, Aryaeian N, Zabihiyeganeh M, Rahimi Foroushani A, Jazayeri S. The Effect of Quercetin on Inflammatory Factors and Clinical Symptoms in Women with Rheumatoid Arthritis: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial. J Am Coll Nutr. 2017 Jan;36(1):9-15. doi: 10.1080/07315724.2016.1140093. Epub 2016 Oct 6. PMID: 27710596.
 • Patel RV, Mistry BM, Shinde SK, Syed R, Singh V, Shin HS. Therapeutic potential of quercetin as a cardiovascular agent. Eur J Med Chem. 2018 Jul 15;155:889-904. doi: 10.1016/j.ejmech.2018.06.053. Epub 2018 Jun 27. PMID: 29966915.
 • Costa LG, Garrick JM, Roquè PJ, Pellacani C. Mechanisms of Neuroprotection by Quercetin: Counteracting Oxidative Stress and More. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:2986796. doi: 10.1155/2016/2986796. Epub 2016 Jan 24. PMID: 26904161; PMCID: PMC4745323.
 • Khansari N, Shakiba Y, Mahmoudi M. Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2009 Jan;3(1):73-80. doi: 10.2174/187221309787158371. PMID: 19149749.
 • Zhou J, Fang L, Liao J, Li L, Yao W, Xiong Z, Zhou X. Investigation of the anti-cancer effect of quercetin on HepG2 cells in vivo. PLoS One. 2017 Mar 6;12(3):e0172838. doi: 10.1371/journal.pone.0172838. PMID: 28264020; PMCID: PMC5338765.
 • Hashemzaei M, Delarami Far A, Yari A, Heravi RE, Tabrizian K, Taghdisi SM, Sadegh SE, Tsarouhas K, Kouretas D, Tzanakakis G, Nikitovic D, Anisimov NY, Spandidos DA, Tsatsakis AM, Rezaee R. Anticancer and apoptosis‑inducing effects of quercetin in vitro and in vivo. Oncol Rep. 2017 Aug;38(2):819-828. doi: 10.3892/or.2017.5766. Epub 2017 Jun 28. PMID: 28677813; PMCID: PMC5561933.
 • Deng XH, Song HY, Zhou YF, Yuan GY, Zheng FJ. Effects of quercetin on the proliferation of breast cancer cells and expression of survivin in vitro. Exp Ther Med. 2013 Nov;6(5):1155-1158. doi: 10.3892/etm.2013.1285. Epub 2013 Sep 3. PMID: 24223637; PMCID: PMC3820718.
 • Su Q, Peng M, Zhang Y, Xu W, Darko KO, Tao T, Huang Y, Tao X, Yang X. Quercetin induces bladder cancer cells apoptosis by activation of AMPK signaling pathway. Am J Cancer Res. 2016 Jan 15;6(2):498-508. PMID: 27186419; PMCID: PMC4859676.
 • Xu M, Pirtskhalava T, Farr JN, Weigand BM, Palmer AK, Weivoda MM, Inman CL, Ogrodnik MB, Hachfeld CM, Fraser DG, Onken JL, Johnson KO, Verzosa GC, Langhi LGP, Weigl M, Giorgadze N, LeBrasseur NK, Miller JD, Jurk D, Singh RJ, Allison DB, Ejima K, Hubbard GB, Ikeno Y, Cubro H, Garovic VD, Hou X, Weroha SJ, Robbins PD, Niedernhofer LJ, Khosla S, Tchkonia T, Kirkland JL. Senolytics improve physical function and increase lifespan in old age. Nat Med. 2018 Aug;24(8):1246-1256. doi: 10.1038/s41591-018-0092-9. Epub 2018 Jul 9. PMID: 29988130; PMCID: PMC6082705.
 • Sohn EJ, Kim JM, Kang SH, Kwon J, An HJ, Sung JS, Cho KA, Jang IS, Choi JS. Restoring Effects of Natural Anti-Oxidant Quercetin on Cellular Senescent Human Dermal Fibroblasts. Am J Chin Med. 2018;46(4):853-873. doi: 10.1142/S0192415X18500453. Epub 2018 May 8. PMID: 29737207.
 • Andres S, Pevny S, Ziegenhagen R, Bakhiya N, Schäfer B, Hirsch-Ernst KI, Lampen A. Safety Aspects of the Use of Quercetin as a Dietary Supplement. Mol Nutr Food Res. 2018 Jan;62(1). doi: 10.1002/mnfr.201700447. Epub 2017 Dec 19. PMID: 29127724.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.