Най-лошите храни за ядене през нощта

Най-лошите храни за ядене през нощта

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

От съществено значение е да регулирате консумацията на храна в зависимост от времето на деня. Трябва да  премахнете  богатите на протеини храни от ястията на вечеря, или тези, консумирани през нощта, защото тези храни увеличават нивата на енергия.

Шоколадът също може да попречи на заспиването ви.

В състояние сме често да не заспиваме поради чувство на тежест, причинено от яденето на трудни за смилане  храни, и това ограбва от останалата част за почивка преди започването на новия ден.

В тази статия, ще ви покажем някои от най-лошите храни, които може да консумирате през нощта.

Ежедневната ви диета е пряко свързано с вашето здраве. А правилното хранене гарантира общото ви благосъстояние; Поради това е важно да знаете какви храни да ядете и в какви количества,за да се избягват необратимите щети върху вашето тяло.

Има много питателни храни, които са необходими за правилното функциониране на тялото, но е абсолютно необходимо, да ги консумирате в точния момент на ден. Функциите на тялото варират през целия ден, така че е важно да се знае какво да се яде и кога.

Храните, които трябва да избягвате преди да заспите

 • Макаронени изделия, под всякаква форма

Трябва да ги избягвате по време на вечерните часове, тъй като те ще се преобразуват в мазнини по време на храносмилането, което води до тежест и повишаване на нивата на кръвната захар. То предизвиква безсъние и ви лишава от пълноценната почивка.

 • Зърнените храни погрешно са посочени като лека храна

Имайте предвид, че те са с високо съдържание на захар, и това ще  попречи да спите дълбоко през нощта. Ако искате да  ядете зърнени храни преди лягане, изберете такива, който са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на захар. Можете също да опитате да добавите и малко плодове.

за да спите дълбоко през нощта, не консумирайте зърнени храни
 • Силно подправени храни, особено тези с чесън или подправки от всякакъв вид

Тези видове храни може да предизвикат киселинен рефлукс, пречат на храносмилането и ви държи будни през нощта.

 • Шоколад

Съдържа хранителни вещества, които подобряват настроението и стимулират тялото, а това намалява нуждата от почивка.

 • Сладолед през нощта

Той се преобразува в мазнини, което води до увеличаване на теглото. В допълнение, високо съдържание на мазнини и захар ще се забави храносмилането и ще повиши  мозъчната активност, така сте винаги имайте това предвид.

сладолед през нощта гарантира образуване на мазнини в организма
 • Високо съдържание на мазнини храни

Тези, пържени в масло, е вероятно да доведат до нарушения на съня, защото те са тежки и трудни за храносмилане.

За дълбок и спокоен сън, тялото се нуждае, да се отпуснете от дейностите за деня. Ние препоръчваме да се избягват високи протеинови храни през нощта, защото те увеличават енергията и могат да  попречат на почивката.

 • Кофеин

Не е тайна, че кофеинът е една от основните причини за безсъние. Много хора не знаят, че кофеинът остава в организма в продължение на 8 до 10 часа, тонизиращ и поддържащ ни будни.

кафето не е добра идея за консумация в късните часове и през нощта
 • Алкохолът

Има славата, че помага да заспите по-бързо, но всъщност има отрицателен ефект върху качеството на съня, промяната на циркадния ритъм и прекъсването на съня.

 • Червеното месо

Пълно с протеини и мазнини, които са трудни за смилане, което поддържа тялото заето дълго време  докато ги смели. Яденето на тези видове храни през нощта може да предизвика стомашен дискомфорт, крампи и спазми, пречейки на вашият спокоен сън .

Препоръчваме избягване на посочените по-горе храни за най-малко два часа преди лягане. През нощта, тялото не изисква храна, защото то е в покой и не се нуждае от енергия за дейности.

В края на деня,  винаги е важно да се уверете, че сте си оставили достатъчно време , за да имате най-малко осем часа сън, защото през това време тялото се презарежда и се  прочиства от токсините.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
 • Slavin JL., Dietary fiber and body weightl. Nutrition, 2005.
 • Clark I, Landolt HP. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Med Rev. 2017 Feb;31:70-78. doi: 10.1016/j.smrv.2016.01.006. Epub 2016 Jan 30. PMID: 26899133.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.