10 странни симптоми на киселинен рефлукс

Въпреки че може да ги припишете на други състояния, ако имате тези симптоми, е препоръчително да потърсите помощ от специалист, който да провери дали страдате от киселинен рефлукс и да ви даде подходящото лечение, което да облекчи проблема.
10 странни симптоми на киселинен рефлукс
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Знаете ли, че има редица странни симптоми на киселинен рефлукс?

Киселинен рефлукс, или гастроезофагеална рефлуксна болест, се появява, когато стомашното съдържание, включващо храна и стомашни сокове и киселини, се издигне по хранопровода към устата. Интересна информация за това заболяване можете да откриете и в сайта Рефлукс БГ.

Макар че невинаги достига устата, това съдържание се движи нагоре по дължината на хранопровода, около 40 см, и може да доведе до чувство на парене и киселини.

Киселинният рефлукс обикновено възниква, когато тялото е наведено или в легнало положение след обилно хранене или консумация на мазни храни. Случва се най-често през нощта, когато лягате да спите.

Ако сте предразположени към този проблем, ви съветваме да спите с повдигнат край на леглото от страната на главата, вместо да си лягате в хоризонтално положение.

Най-често срещаният симптом са киселините, съществуват обаче и други по-особени симптоми, за които ще ви разкажем по-долу:

1. Повишено слюноотделяне

Един от първите странни симптоми на киселинен рефлукс, които ще изпитате, е обилното слюноотделяне, което може да се появи при хранене.

Повишеното слюноотделяне може да е сред странните симптоми на киселинен рефлукс.

Ще усетите, че количеството слюнка в устата ви е по-голямо от обичайното. Това е механизъм на слюнчените жлези, които се приготвят да усвоят по-добре храната, която консумирате.

2. Пневмония – един от странните симптоми на киселинен рефлукс

Когато говорим за странни симптоми на киселинен рефлукс, пневмонията е може би един от най-малко очакваните.

 • Това се дължи на факта, че когато стомашните киселини се издигат по хранопровода, те не само причиняват възпаление, но в някои случаи могат да достигнат и до белите дробове.
 • Ако това се случи, може да получите белодробна инфекция и да се разболеете от пневмония в резултат от киселинния рефлукс.

3. Болка в гърдите

Третият странен симптом на киселинен рефлукс обикновено се асоциира по-често със сърдечните удари, отколкото с него.

В много случаи обаче болката в гърдите се дължи на киселинен рефлукс и дори и да не сериозно, трябва да отидете в болница или в спешно отделение.

4. Неприятен вкус в устата

гадене и странни симптоми на киселинен рефлукс

Когато стомашните киселини се издигат по хранопровода, те може да причинят неприятен вкус в устата.

 • Това продължава в рамките на няколко часа и засяга основно начина, по който усещате храната в устата си.
 • Някои хора свързват този проблем с липсата на устна хигиена или със заболявания на черния дроб. Вместо да се чудите, проверете дали това не е симптом на киселинен рефлукс.

5. Хъркане и дихателни проблеми по време на сън

Страдате ли от респираторни проблеми? Влошават ли се през нощта? Те може би се дължат на киселинния рефлукс, който провокира тези звуци, пътувайки нагоре по хранопровода.

Освен това стомашните киселини могат да достигнат до дихателните пътища и да причинят възпаление и инфекции с епизоди на кашлица и задух през нощта.

6. Проблеми с храносмилането

Когато киселинният рефлукс не е забелязан и не е лекуван за дълъг период от време, стомашните киселини в хранопровода оставят белези и изгаряния.

Това ще повлияе на преминаването на храната, тъй като ще започнете да чувствате неприятни усещания по време на хранене.

 • Най-често срещаното неприятно усещане е чувството, че нещо ви драска при преглъщане.
 • Киселинните или пикантните храни ще ви причиняват най-големи неразположения.
 • За да предотвратите това да се превърне в проблем, който ви пречи да се храните разнообразно, опитайте се да излекувате киселинния рефлукс възможно най-скоро.

7. Киселини

болки в стомаха - един от евентуалните симптоми на киселинен рефлукс

Друг странен симптом на гастроезофагеалната рефлуксна болест се появява, когато стомашните киселини се издигнат по хранопровода. Усещането може да варира при различните хора и може да бъде трудно за установяване.

В зависимост от силата му е възможно да изпитате леко неразположение или пък интензивна болка в гърдите.

Препоръчваме ви да прочетете и: Натурални домашни средства против киселини

8. Регургитация

Това усещане се появява, когато киселините се придвижват по хранопровода. В някои случаи може да доведе до повръщане.

 • Ако ви се случва често, това състояние може да причини разяждане на зъбния емайл и проблеми със зъбите.

9. Диспепсия

Диспепсията представлява затруднено храносмилане, придружено от дискомфорт в горната част на стомаха. Понякога може да бъде болезнено и винаги е признак за наличие на киселинен рефлукс.

Някои хора може да изпитат:

 • Подуване
 • Чувство за непрекъсната тежест
 • Стомашни болки
 • Често оригване

Ако имате тези симптоми, за препоръчване е да ви прегледа лекар, за да предотвратите евентуални усложнения като язви или рак.

10. Суха кашлица

Последният странен симптом на киселинен рефлукс е усещането за заседнала буца в гърлото.

Това чувство е изключително неприятно, тъй като ще изпитвате нужда често да се прокашляте или да прочиствате гърлото си.

Разпознавайте странните симптоми на киселинен рефлукс

симптоми на киселинен рефлукс

Забелязали ли сте един или няколко от посочените симптоми в себе си или в някой ваш близък? Ако е така, ви съветваме да потърсите помощ от специалист, който да ви подложи на необходимите изследвания, за да установите дали имате киселинен рефлукс.

При навременна диагноза лечението е по-лесно и обикновено е достатъчно просто да промените някои свои навици или да коригирате диетата си, изключвайки или добавяйки определени храни от нея.

Заглавното изображение е предоставено от wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.