Най-добрите начини да заспите възможно най-бързо

Повечето от нас просто искат да се изкъпят и да заспят възможно най-бързо, след като се приберат след дългия работен ден. За съжаление, безсънието е често срещано и много хора трябва да се справят с него поне веднъж в живота си.
Най-добрите начини да заспите възможно най-бързо

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Повечето от вас просто искат да се изкъпят и да заспите възможно най-бързо, след като се приберете след дългия работен ден. За съжаление, безсънието е много често срещано явление в наши дни и много хора трябва да се справят с него поне веднъж в живота си.

Знаете как става: лежите в леглото и всичко, което искате да направите, е да заспите възможно най-бързо. Въпреки това, по някаква причина, въпреки умората, тялото ви изглежда не иска да си почине и започвате да се мятате и въртите, понякога с часове.

Когато най-накрая успеете да заспите, е много късно и заспивате толкова леко, че всичко може да ви събуди. Тогава, на следващия ден, липсата на почивка дава своето отражение и тогава се чувствате зле, че не сте успели да спите добре.

Нека да разгледаме някои възможни решения на този често срещан проблем. За да ви помогнем, ето няколко трика, които можете да опитате при някои от тези кризи на безсъние.

Най-добрите начини да заспите възможно най-бързо

Как да заспите възможно най-бързо?
Носенето на удобно облекло за сън е много важно, за да можете да спите добре, но въпреки това много хора често забравят това.

Носете удобни пижами и ползвайте удобно спално бельо

Ако вашето легло е мястото, където тялото ще прекара голям брой часове в почти една и съща позиция, не би ли било най-добре да ви е удобно? Е, тогава носете по-свободни и по-леки дрехи!

Ако носите неудобна пижама или каквито и да е тесни дрехи, едва ли ще можете да си починете. В крайна сметка, не спим ли всички по-добре с пижами, отколкото с ежедневните си дрехи?

От друга страна, чаршафите и одеялата ви трябва да са меки на допир. Това ще помогне за цялостното отпускане на тялото и ще ви помогне да поддържате по-дълбок сън. Освен това, кой не харесва спално бельо с приятна миризма и текстура?

Освен това полезният навик да четете преди лягане има много предимства. На първо място, така упражнявате ума и помагате за предотвратяване на проблеми с паметта. От друга страна,  блокирате онези мисли, които генерират безпокойство и пречат на съня. Важно е да избягвате да избирате тежки теми или трудно четиво преди лягане.

Използвайте аромати

Лавандулово масло, за да заспите възможно най-бързо.
Проучванията показват, че ароматът на лавандула може да ви помогне да заспите.

Има проучвания, които показват, че лавандулата е аромат, който може да помогне отпускането и следователно – предизвикването на сън. Добър начин да го използвате е като го разредите в гореща вода и след това да го поставите в един от ъглите близо до леглото.

Направете стаята подходящо място за сън

Преди лягане спалнята трябва да бъде място, което е подходящо за сън. Може да не знаете, но тялото се нуждае от определени условия на околната среда, за да заспи. Ето защо, това са някои от триковете, за да направите стаята си място, където можете да заспите бързо:

  • Температурата трябва да бъде между 18 и 22 градуса по Целзий (около 65 градуса по Фаренхайт). В крайна сметка стая, която е твърде гореща или твърде студена, изобщо не е удобна или подходяща за спане.
  • Дръжте осветлението в стаята възможно най-слабо. Изключете крушките и лампите. Ако стаята е близо до улицата или има много светлина, пуснете завесите.
  • Премахнете всеки източник на външен шум, който може да наруши съня ви. Ако съседите ви са решили, че е добра идея да пуснат силна музика, можете да използвате тапи за уши.

Използването на мобилния си телефон като будилник няма да ви помогне да заспите възможно най-бързо

Освен ако не поставите телефона си на място достатъчно далеч, за да ви накара да станете от леглото, не използвайте мобилните телефони като будилник. Това е така, защото когато страдаме от безсъние, е обичайно да се чувстваме привлечени от приложения или самия мобилен интернет в опит да се изморим или да се разсеем.

Проблемът е, че по този начин ще останете будни много по-дълго или няма да спите цяла нощ.

Дръжте ума си зает с умствено упражнение

Спокоен сън.
Отделянето на момент, за да затворите очи и да си поемете дълбоко въздух, ви помага да се отпуснете.

Ако броенето на овце не работи при вас, опитайте да броите назад от 100 до 0 или можете да опитате да преброите кратно на три (99, 96, 93, 90…). Тези преброявания, следвайки определен ритъм, са един от най-добрите трикове за бързо заспиване.

Тази техника ни помага да контролираме дишането си, да намалим сърдечната честота и да влезем в състояние на релаксация. Въпреки това, ако не ви помага, изберете пъзели, завършване на судоку или оцветяване.

Яжте лека храна вечер

Колкото повече неща трябва да усвои тялото, толкова повече енергия ще трябва да изразходва за това. Затова яжте по-леки ястия вечер преди лягане. Също така може да заложите на плодове, кисело мляко , топли безалкохолни напитки.

Това помага на мозъка да не се тревожи, че трябва да храни тялото и ще ви остави по-фокусирани върху желанието да си починете.

Не спортувайте преди лягане

Да, ние винаги казваме, че трябва да бъдете активни. Но не е добра идея да го правите половин час преди лягане. Това е така, защото упражненията ви активират и ще ви направят по-бдителни.

Така че, ако искате да заспите в 21 часа, трябва да правите упражнения преди 19 часа. Единствените изключения са йога и медитация, стига да ви отпускат.

Консултирайте се с лекаря си за други начини да заспите възможно най-бързо

Ако безсънието се превръща в често срещан и постоянен проблем за вас, време е да отидете на лекар. В този момент безсънието може да започне да ви стресира в личния или професионалния ви живот.

Проблемите със съня често могат да се обяснят с няколко често срещани причини. Вашият лекар ще може да прецени причините за проблемите ви и ще може да ви каже какви стъпки да предприемете, за да ги разрешите. Засега започнете, като си изясните къде и кога ще си легнете, внимавайте за храната, която ядете през деня, и настроението си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gilbert, S. S., Van Den Heuvel, C. J., Ferguson, S. A., & Dawson, D. (2004). Thermoregulation as a sleep signalling system. Sleep Medicine Reviews.
  • Goel N, Kim H, Lao RP. An olfactory stimulus modifies nighttime sleep in young men and women. Chronobiol Int. 2005;22(5):889‐904.
  • Halpern, J., Cohen, M., Kennedy, G., Reece, J., Cahan, C., & Baharav, A. (2014). Yoga for improving sleep quality and quality of life for older adults. Alternative Therapies in Health and Medicine.
  • Legates, T. A., Fernandez, D. C., & Hattar, S. (2014). Light as a central modulator of circadian rhythms, sleep and affect. Nature Reviews Neuroscience.
  • Maculano Esteves, A., Ackel-D’Elia, C., Tufik, S., & De Mello, M. T. (2014). Sleep patterns and acute physical exercise: the effects of gender, sleep disturbances, type and time of physical exercise. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness.
  • Nagendra, R. P., Maruthai, N., & Kutty, B. M. (2012). Meditation and its regulatory role on sleep. Frontiers in Neurology.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.