7 съвета, с които да помогнете на детето си да наддаде на тегло

Защо детето ви не наддава на тегло? Може да има проблем или да не е достатъчно стимулирано да се храни. Ще ви разкажем как да му помогнете по няколко начина.
7 съвета, с които да помогнете на детето си да наддаде на тегло
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

В кабинета на педиатъра е обичайно да чуете „Имам нужда от съвет, за да помогна на детето ми да наддаде на тегло“. Много родители проявяват голяма загриженост, когато малчуганите им не растат, както смятат, че трябва.

В този смисъл д-р Рупал Гупта подчертава, че увеличаването на теглото и височината през първите години от живота на детето трябва да бъде бързо и постоянно.

Възможно е обаче да има проблеми с растежа. Тук говорим за деца, които не наддават на тегло според типичните статистически данни за растежа, като ръстът им също е засегнат. В екстремни случаи загубата на тегло може да доведе до недохранване и интелектуално увреждане, както се съобщава в MedlinePlus.

7 начина, по които можете да помогнете на детето си да наддаде на тегло

Има няколко фактора, които могат да повлияят върху пречките детето да не наддава на тегло. Може да има неадекватно хранене, заболявания и липса на мотивация, наред с други причини. Важното е да откриете причината и да им помогнете.

Ако смятате, че това може да е така с вашето дете, прочетете следващите редове за някои важни съвети. Разгледайте ги и ги приложете в семейството си!

1. Как да помогнете на детето си да наддаде на тегло – фокусирайте се върху причините

Като родител трябва да проучите възможните причини за загубата на тегло на вашето дете. Някои психологически проблеми водят до нисък интерес към храната, а някои заболявания пречат на приема на храна.

Например стомашно-чревните разстройства или хранителните алергии могат да причинят загуба на тегло. Натискът на връстниците в училище също води до хранителни разстройства. Имайте предвид, че хиперактивността е свързана с лесно изгаряне на калории.

2. Изберете храни с балансирани хранителни вещества и калории

Испанската асоциация по педиатрия заявява, че храненето на децата в предучилищна и училищна възраст трябва да бъде разнообразно, балансирано и индивидуализирано. Променяйте количеството храна или начина на приготвянето й.

Комбинирайте сложни въглехидрати от тестени изделия, хляб и други зърнени храни с порция плодове и порция зеленчуци. Комбинирайте ги с малко протеини като яйца, месо, сирене или мляко. Докато възстановяването на теглото не изисква твърде много фибри, тъй като според диетолога Монсе Вилаплана намаляват глада им и могат да уловят някои хранителни вещества.

Да можете да приложите разнообразие в приготвянето на ястия е стратегия, която стимулира апетита.

3. Как да помогнете на детето си да наддаде на тегло – внимавайте за качеството на калориите, които приемат

Не става въпрос за количеството калории, които приемат, а за качеството. Разбира се, диетологът може да ви каже колко трябва да приемате на ден.

Избягвайте газирани напитки, фаст фууд, сладкиши, бонбони и сладолед. Те ще осигурят само празни калории, които ще запълнят стомаха на вашето дете, без да му помагат да натрупа мускулна маса.

Според Института по хранене на Централна Америка и Панама, 90% от енергийните нужди на вашето дете трябва да се набавят от въглехидрати от зърнени храни и само 10% от прости захари като плодове, млечни продукти и захароза.

Препоръчват се ненаситени мазнини като ленено семе, зехтин, рапица, царевица, соя, лешници, орехи, бадеми и други ядки. Маслата могат да се добавят към салати, меса или да се използват за приготвяне на майонеза или домашно приготвени дресинги.

Пълномаслените млечни продукти могат да станат ваши съюзници. Освен мазнини и калории, те съдържат и други важни хранителни вещества за детето. Препоръчваме 2 или 3 чаши на ден за деца от 2 до 5 години.

4. Включете закуски, които помагат

Група педиатри предполага, че трябва да насърчавате най-голям брой хранения у дома. От 15% до 20% от калорийния прием ще бъде под формата на закуски.

Когато ги приготвяте, трябва да балансирате съдържанието на протеини, витамини и минерали. Насърчавайте консумацията на плодове, зърнени храни, домашно приготвени закуски, сирене, зеленчукови хапки, десерти с мляко.

5. Как да помогнете на детето си да наддаде на тегло – пиене на вода и течности в точното време

Водата трябва да придружава всички хранения. Но някои експерти предполагат, че най-доброто време за пиене е след хранене.

Обяснете на децата, че не могат да пият вода преди хранене, защото ще напълни стомаха им. Позволете им само няколко глътки, които да им помогнат да се хранят безопасно и удобно.

Сред другите течности можете да помислите за някои напитки, посочени от диетолога, като богати на протеини и калории плодови смутита, млечни шейкове и пълномаслено мляко. Подходящи са за лека закуска или след хранене.

6. Променете поведението на хранене

Поведението на хранене също е част от нашите съвети, за да помогнем на вашето дете да наддаде на тегло. Първото нещо, което трябва да проверите, е броят на храненията на ден. Детето има малък стомах и трябва да разпределите калориите на 5 или 6 хранения на ден.

Нека станат по-ентусиазирани към храната, без да ги карате да я възприемат като наказание или нещо негативно. Не можете да ги накарате да ядат всичко, ако не искат. Това, което можете да направите, е да изключите телевизора или всякакви игри, които могат да ги разсейват.

Вие и останалата част от семейството трябва да им бъдете модел за подражание на масата. Включете здравословни навици, включете нови храни и елиминирайте нездравословните. Не купувайте вредни готови храни, когато сте навън.

От друга страна, можете да насърчите редовните упражнения, особено при по-големи деца. Според списание Archives of Sports Medicine, рутинната физическа активност ще помогне за натрупване на мускулна маса и наддаване на тегло. Описано е, че упражненията могат да стимулират апетита.

7. Да, не ги принуждавайте да ядат

Не ги залъгвайте. Сервирайте им това, от което наистина се нуждаят, но ако преминават през период на липса на апетит, сервирайте им по-малко от това, с което са свикнали. Ако искат повече, ще си поискат. Ако не изядат всичко, махнете чинията. Ако променят решението си и поискат обратно чинията, върнете им я.

Ако ви помолят да им помогнете да ядат, направете го! Но не предлагайте първи, оставете те да решат какво да правят, без натиск, принуда, заплаха с наказание или изнудване, като например без десерт, ако не ядат. Не пазете храната им от обяд, за да я сервирате на вечеря; нека ядат това, което всички други имат за вечеря.

никога не трябва да свързват нещо, свързано с храната, с някаква форма на наказание.

И още

Ако не ядат по времето, което обикновено прави семейството, те ще искат да ядат между храненията. В тези случаи е важно да имате под ръка порция питателна храна, за да не задоволяват глада си само с лакомства. Банан, кисело мляко или домашно приготвена закуска ще компенсират тази криза на липса на апетит, която обикновено е временна.

Тези и други препоръки са направени от педиатъра Карлос Гонзалес в книгата му Mi niño no come, consejos para prevenir y resolver el problema (Детето ми не яде, съвети за предотвратяване и решаване на проблема ). В тази книга той моли родителите да се въоръжат с кантар, който да им помогне да следят теглото на детето си. Той предлага следния експеримент:

1. Претеглете детето си на кантара.
2. Не насилвайте детето си да яде.
3. Претеглете детето си отново след определен период от време.
4. Ако той/тя не е свалил килограми, продължете, без да го/я принуждавате да яде и се върнете към стъпка 2.
5. Ако са свалили един килограм, експериментът е приключил.

Гонзалес казва, че ако експериментът работи, тогава вашият живот, животът на вашето дете и животът на цялото ви семейство ще се промени.

Здравословни хранителни навици – как вашето дете да наддаде на тегло

Създаването и култивирането на здравословни навици у нашите деца ще им помогне да растат според възрастта си. Така че нека разгледаме някои, които ще насърчат доброто хранително развитие:

 • Предложете пълноценна закуска: Закуската е храната, която дава енергия за започване на деня. Създайте им навика да ядат подходящата закуска с мляко, плодови сокове, кисело мляко и зърнени храни.
 • Не позволявайте рекламата да определя закуската на детето: Избягвайте всички видове промишлени продукти, които виждат в рекламите.
 • Научете ги, че най-добрата храна е домашно приготвената: Домашната храна се приготвя с добре подбрани продукти, за да подпомогне растежа и развитието.
 • Оставете забавлението и творчеството да текат в кухнята: Добре е детето ви да почувства, че е създало ястието, което ще яде. Оставете децата да готвят, докато се забавляват, особено когато гарнирате с плодове и зеленчуци.
 • Яжте бавно: Дъвченето на храната помага за храносмилането.
 • Споделяне на ястия като семейство: Колективният акт на хранене като семейство е начин вашето дете да се социализира, усвоявайки различни хранителни навици и нови начини за връзка с другите.

Здравословни храни, които можете да дадете на детето си, за да наддаде на тегло

Сред съветите, които да помогнат на вашето дете да наддаде на тегло, ще ви посочим някои храни, които ще помогнат на детето ви да расте здравословно. Дръжте списъка под ръка, за да знаете какво да готвите у дома и с какви съставки.

Яйца, постно месо и млечни продукти

Богатите на протеини храни са от съществено значение за вашето дете, за да възвърне загубеното тегло. Яйцата са много питателни, тъй като съдържат всички аминокиселини, които образуват мускулната тъкан. Те са много универсални за готвене и могат да се консумират 5 до 6 дни в седмицата.

Постните меса, пилешкото и рибата също осигуряват протеини, витамини от група В, фосфор, желязо и цинк. Сиренето, киселото мляко и пълномасленото мляко са любими за повечето деца. Те съдържат много калций и фосфор за укрепване на костите и зъбите.

Млечните продукти имат добра концентрация на калций, което допринася за здравето на костите и зъбите при растящите деца.

Бобови и зърнени култури

Фасул с различни цветове, грах, леща, ориз, тестени изделия, хляб, овес и ечемик трябва да се комбинират, за да се допълват протеините. Те се отличават със съдържанието на фибри, желязо, калций, магнезий, цинк и фосфор.

Ядки

Ядките като лешници, орехи, шам фъстък и бадеми осигуряват висококачествени протеини, минерали и много омега-3 мазнини. Могат да се консумират като закуски, в салати или като част от основно ястие. Бадемовото мляко е отличен избор за деца с непоносимост към лактоза.

Фъстъчено масло и авокадо

Фъстъченото масло е вкусен източник на енергия, който детето ви няма да откаже. Съдържа 52% растителни мазнини и 22% протеини. Високото му енергийно съдържание може да помогне за растежа на нашите деца. Чудесно е за намазване върху препечен хляб или крекери.

Авокадото е друг източник на мазнини, използван за приготвяне на гарнитури и пасти, които децата обичат. Освен това някои изследователи твърдят, че има много ползи за здравето.

Плодове

Пресни или сушени плодове като ягоди, кайсии и ананас, наред с други, осигуряват фруктоза, захароза и глюкоза, които се усвояват много бързо като източник на енергия. Можете да приготвите вкусни конфитюри или десерти и да ги смесите с мляко, за да получите енергично смути.

Има редица формули, които да помогнат на вашето дете да наддаде на тегло

С тези съвети, за да помогнете на вашето дете да наддаде на тегло, ви напомняме, че първото нещо, което трябва да направите, е да посетите вашия здравен специалист, за да оцени развитието му и да ви насочи към план за хранене. Освен това не забравяйте, че растежът на малките е грижа на цялото семейство.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. El plato saludable. Diciembre 2020.
 • Carbajal Azcona A. Manual de Nutrición y Dietética. Universidad Complutense de Madrid.
 • Gomez-Campos Rossana, Arruda Miguel, Luarte-Rocha Cristian, Urra Albornoz Camilo, Almonacid Fierro Alejandro, Cossio-Bolaños Marco. Enfoque teórico del crecimiento físico de niños y adolescentes. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética . 2016 ; 20 (3): 244-253.
 • González, C. (2005). Mi niño no me come. Consejos para prevenir y resolver el.
 • González-Gross M, Gutiérrez A, et al. La nutrición en la práctica deportiva: adaptación de la pirámide nutricional a las características de la dieta del deportista. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Diciembre 2001. 51 (4).
 • Hirsch L. Retraso en el crecimiento. Nemours Kids Health. Febrero 2020.
 • Medline Plus. Crecimiento y desarrollo normales. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Febrero 2022.
 • Muzzo B Santiago. Crecimiento normal y patológico del niño y del adolescente. Revista Chilena de Nutrición. 2003,  30 (2): 92-100.
 • Organización Mundial de la Salud. La alimentación del Lactante y del niño pequeño. 2010. 110 paginas. Disponible en: https://www.paho.org/hq/dmdocuments/2010/IYCF_model_SP_web.pdf
 • Pérez Rosales, R., Villanueva Rodríguez, S., Cosío Ramírez, R.,  El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. e-Gnosis. 2005; (3):p. 0. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=73000310
 • Raab Ch. Retraso del crecimiento. MSD Manuals. Abril 2021.
 • Raya, J y Martínez, M. Métodos de entrenamiento y aspectos nutricionales para el aumento de la masa muscular: una revisión sistemática. Archivos de Medicina del Deporte. 2019; 36 (6): 376-385
 • Sociedad Argentina de Pediatría. Guía de alimentación para niños sanos de 0 a 2 años. 2001. 53 páginas. Disponible en: https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/alim_0a2.pdf
 • U. S. Department of Agriculture and U. S Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans. 2020-2025. 9a edición. Diciembre 2020.
 • Zeratsy K. Underweight? See how to add pounds healthfully. Mayo Clinic. Agosto 2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.