8 начина да се справите със страха, когато започвате нов проект

Един от начините да се изправите през страха от започването на нов проект е да приемете, че несигурността е част от живота. И да промените начина си на мислене.
8 начина да се справите със страха, когато започвате нов проект
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 27 април, 2023

Всяка история започва с първа стъпка, но колко трудно е да я направиш! Страхът обикновено е до нас. Но ако знаем как да му дадем правилното място, можем да го превърнем в съюзник. Нека видим тогава някои начини да се изправим пред страха, когато започваме нов проект.

Тези предложения и съвети ще ви помогнат да се преборите със собствените си призраци, съмнения и несигурност. Важно е да знаем, че страхът е емоция, която има послание, което да ни предаде. Можем да го изслушаме, анализираме и да продължим напред.

За емоциите и страха при започване на нов проект

Добре е да знаете, че един проект включва много повече от просто оформяне на една идея. Означава и да се научим да управляваме емоционалната интелигентност, за да разпознаваме качествата и да ги оставяме да говорят по-силно от страховете.

Затова е добре да сме наясно какво търсим с даден проект, причините, които ни насърчават да го реализираме и какво ни пречи да го направим. Трябва да приемем, че това е постепенен път с възходи и падения. Не трябва да бъдем толкова взискателни или толкова строги към себе си.

Както казва Е. Гилбърт, “перфекционизмът е модна версия на страха”. Нека се опитаме да проявим малко състрадание и да насърчим действие вместо пасивност.

Сега да видим как да го приложим на практика.

Прочетете и: 10 съвета за насърчаване на активното слушане у вашите деца

Начини за справяне със страха при започване на нов проект

Някои от препоръките за справяне със страха от започване на нов проект са следните.

1. Планирайте добре, когато започвате нов проект

Създаването на списък или опис на това, от което се нуждаете, е начин да намалите несигурността, основната храна на нашите страхове. Въпреки това, не попадайте в капана да чакате, докато получите всичко от списъка, за да приложите идеята си в действие.

Напротив, трябва да приемем, че някои неща ще се решат с времето, по време на изпълнението. Имането предвид на тези нужди обаче също е начин да започнете да ги управлявате.

Планове за нов проект.
Планирането ни поставя пред реалността и ни позволява да канализираме възможните решения на страховете.

2. Насърчете се да го споделите, преди да го завършите

Добър начин да подобрите проект е да го тествате, вместо да чакате да приключи, за да го направите публичен. Ще бъде нещо като бета версия. Ще можете да получавате обратна връзка, да сигнализирате за аспекти, които сте пропуснали, да обогатите външния вид.

3. Определете своите силни и слаби страни, когато започвате нов проект

Приемете, че не сте идеални, че може да не познавате всички теми в дълбочина и че в това няма нищо лошо. Напротив, бъдете внимателен слушател, възприемчив към градивна критика. По същия начин бъдете уверени в способностите си и в това, в което сте добри.

4. Чуйте опита на други хора, които са били в подобна ситуация

От няколко години е модерно да се разпространява “B-страната” на успешните компании. Тоест лидери или референти, които оповестиха публично своите провали и неуспешни опити, преди да получат желаните от тях резултати. По този начин можем да се учим от опита на другите, както и да съжителстваме по-добре с разочарованието.

5. Винаги се опитвайте да мислите “извън кутията”

Освен факта, че има известни пътища, това помага, за да поддържате креативността си будна. Стремете се да научите нови неща, проучете тенденциите и разберете какво правят в други области, различни от вашите.

Всичко служи за “инжектиране” на нов въздух към обичайния. Това не само ни позволява да поддържаме мотивация, но и да добавим диференциал към нашия проект.

6. Разпознайте емоциите си, ако изпитвате страх, когато започвате нов проект

Всеки проект има както интелектуална страна, така и емоционална. Да се научите да приемате емоциите си не ви прави слаб човек.

Напротив, позволява ви да опознаете себе си по-добре. Помислете какво чувствате и измислете решения, за да се изправите пред страховете си.

7. Подгответе се за различни сценарии

Започването на нов проект не е същото като скок в празнотата без мрежа. Това означава, че е удобно да предвидим сложен сценарий и някои временни ресурси, които ще ни помогнат да го преодолеем.

Например, ако искате да напуснете работата си като служител, за да станете самостоятелно заети, сред задачите си за решаване можете да включите възможността за спестяване за известно време, преди да започнете.

8. Визуализирайте успеха си

Оптимизмът и доброто отношение също са ключови при започване на проект. Следователно можете да си представите себе си в ситуация на триумф и успех. Както веднъж каза Хенри Форд: “независимо дали мислите, че можете или не, вие сте прави.”

Положителна визуализация
Положителната визуализация ви поставя по пътя към преследването на вашите цели.

Променете манталитета си върху идеята за провал, когато започвате нов проект

В общество, в което социалните мрежи и медиите показват само светлата страна на живота, е предизвикателство да приемеш, че провалът не е непременно негативен. Провалът носи знание и възможности за подобрение. Дори една добра идея може да се роди от такова „препъване“.

Не съм се провалил; Току-що открих 999 начина как не се прави електрическа крушка.

~ Thomas Alva Edison ~

Важното е, че можете да намерите смисъл и мотивация за този проект. Това са причините, които ще ви помогнат да се убедите да продължите, когато имате съмнения. Не чакайте, докато станете 100% сигурни; сигурността се изгражда и моделира с действията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.