Можете ли да ядете шлюпки от слънчогледови семки?

Фибрите са полезни за здравето. Шлюпките от слънчогледови семки обаче съдържат вид фибри, които не преминават правилно през червата, което е опасно.
Можете ли да ядете шлюпки от слънчогледови семки?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 03 ноември, 2022

Слънчогледовите семки са препоръчителни храни за здраве, тъй като съдържат основни хранителни вещества с високо качество. Въпреки това, консумацията на шлюпки от слънчогледови семки трябва да се избягва, тъй като може да бъде контрапродуктивна. Това е обяснено подробно по-долу.

Моля, обърнете внимание, че слънчогледовите семена съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини. Те са в състояние да защитят сърдечно-съдовото здраве, като по този начин модулират нивата на възпаление в тялото. Консумацията им е препоръчителна, макар и умерена, тъй като са много калорични.

Избягвайте да ядете шлюпки от слънчогледови семки

Основният проблем с шлюпките от слънчогледово семе е, че може да причини увреждане на храносмилателния тракт поради остротата си. Може да причини порязвания, залепване или натрупване в дивертикулите на червата при хора, склонни към тях.

По същия начин черупките нямат хранителна стойност, за разлика от семките вътре. Слънчогледовите семена се отличават със съдържанието на омега-3 мастни киселини. Доказано е, че те са полезни при лечението на редица възпалителни патологии като ревматоиден артрит.

В допълнение, слънчогледовите семена имат значително съдържание на протеини, което е от съществено значение за осигуряване на добро здраве на мускулите, както се посочва в проучване, публикувано в списание Nutrients. Адекватната и редовна консумация на тези хранителни вещества предотвратява загубата на чиста маса и появата на саркопения.

Самите мастни киселини също са в състояние да предотвратят катаболизма на мускулната маса, което има положителен ефект върху здравословното състояние. При по-възрастните индивиди редовният прием на тези хранителни вещества е определящ фактор. Всъщност тяхното добавяне понякога се счита за избягване на недостатъци или дефицити.

От друга страна, не бива да забравяме, че тези храни осигуряват основни микроелементи. Калцият е един от най-впечатляващите поради концентрацията си, а той е необходим за поддържане на плътността на костите. Благодарение на калция, рискът от получаване на фрактури е намален в средносрочен план.

Рискове от консумацията на шлюпки от слънчогледови семки

Жена, която е яла шлюпки от слънчогледови семки.
Много храносмилателни проблеми могат да възникнат от консумацията на каквото и да е количество люспи от слънчогледови семки.

Поглъщането на шлюпки от слънчогледово семе може да причини структурно увреждане на стомашно-чревния тракт. Дори това да не се случи, може да увеличи риска от диария или гадене.

Това се дължи главно на високото им съдържание на фибри, което генерира слабителен ефект, когато се консумира в големи количества. От друга страна, има случаи на запушване на ректума от натрупване на този вид отпадъци.

Приемът на диетични фибри е необходим, но в премелени количества. Освен това е необходимо да се уверите, че това е вид фибри, който не създава запушвания в храносмилателния тракт.

Винаги е препоръчително да се набляга на разтворимия тип, тъй като ферментира и има положително въздействие върху чревната микробиота, както се вижда от изследване, публикувано в Gut Microbes.

За какво могат да се използват?

Слънчогледови семки.
С малко креативност е възможно да се даде нова употреба на слънчогледовите семки.

Както обяснихме, не се препоръчва да се консумират шлюпки от слънчогледови семки. Възможно е обаче да им се намерят и други приложения. Например, те могат да се използват за производство на масла и торове. По този начин могат да се използват като тор, за да се осигури добро разнообразие на местната флора на даден район.

Има дори индустрии, които успяват да превърнат тези елементи в полезни консумативи за животни, като пилета. Съществува и възможност за използване на люспите като суровина в енергийни системи от биомаса, като по този начин се получава полезен ресурс.

Използването им обаче все още не е широко разпространено. Голямо количество шлюпки от слънчогледово семе се губят след извличане на семето вътре. Въпреки че все повече индустрии могат да използват повторно човешките хранителни отпадъци, това е сектор, който трябва да се доразвие.

Не яжте шлюпки от слънчогледови семки

Както вече споменахме, консумацията на шлюпки от слънчогледови семки е контрапродуктивна. Дори може да бъде наистина опасно за здравето, ако въпросният човек има склонност към образуване на дивертикули. Поради тази причина ви препоръчваме винаги да ги изхвърляте.

Ако трябва да увеличите приема на фибри, има други много по-безопасни и ефективни решения, които ще осигурят по-добър чревен транзит. По този начин ще има увеличаване на биоразнообразието на микробиотата и ще се радвате на по-добро храносмилателно здраве.

Във всеки случай имайте предвид, че въпреки че не са годни за консумация от хората, шлюпките от слънчогледови семки намират приложение в индустрията. Въпреки че това е област, която не е добре експлоатирана, те са добър субстрат за създаване на биомаса и дори тор.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gioxari A, Kaliora AC, Marantidou F, Panagiotakos DP. Intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2018 Jan;45:114-124.
  • Landi F, Calvani R, Tosato M, Martone AM, Ortolani E, Savera G, D’Angelo E, Sisto A, Marzetti E. Protein Intake and Muscle Health in Old Age: From Biological Plausibility to Clinical Evidence. Nutrients. 2016.
  • Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.