Могат ли леките продукти да ви направят по-дебели?

Леките храни станаха популярни като опция за допълване на диети за отслабване. Дали обаче са толкова добри, колкото изглеждат? В тази статия ще ви разкажем повече за тези продукти.
Могат ли леките продукти да ви направят по-дебели?

Последна актуализация: 02 май, 2023

„Леките“ продукти често привличат вниманието на хората, които се борят с наднорменото тегло. Дали обаче са толкова добри, колкото обещават?

Първо, нека си припомним, че всичко, свързано с телесното тегло, все повече се превръща в един от най-важните здравословни проблеми на нашия век. Наличието на затлъстяване е рисков фактор за развитието на заболяването, в допълнение към определянето на неговата прогноза. Поради тази причина трябва постепенно да се прилагат серия от промени в диетата.

Именно тази загриженост за състава на тялото доведе до масовия маркетинг на леки храни. Тези продукти обикновено обещават по-ниска калорична плътност от своите аналози. Те обаче не винаги са най-добрият вариант.

Защо? Ще ви обясним тайните зад тази гама храни.

Леките продукти съдържат по-малко калории

Това, което характеризира леките продукти е, че те осигуряват по-малко калории от нормалния си вариант. Това често се прави чрез ограничаване на съдържанието на мазнини в продукта. В много случаи обаче количеството прости захари в храната остава същото или дори се увеличава.

Опасностите от непрекъснатата консумация на прости въглехидрати са известни днес и можете да прочетете всичко за това в статия, публикувана в списанието Frontiers in Bioscience.

От друга страна, премахването на мазнини от храната, освен ако не е от транс тип, обикновено не е добра идея. Мастноразтворимите витамини като тези от D групата често се разтварят в хранителни вещества. По този начин ние намаляваме приноса на микронутриенти в тялото.

Продължавайки със случая с витамин D, в момента сме изправени пред ендемичен дефицит на това хранително вещество. Ако допълнително намалим неговия принос, може да изпитаме няколко средносрочни до дългосрочни здравословни проблеми. Запасите от този микроелемент са ограничени. Освен това дефицитът му е свързан с повишен риск от развитие на сърдечно-съдови или възпалителни заболявания според статия, публикувана в Annual Review of Medicine.

леки продукти
Леките продукти наистина съдържат по-малко калории от същата храна в нормалния си вариант. Това обаче не винаги ги прави по-добър вариант.

Леките продукти могат да предизвикат прекомерна консумация

Въпреки че калорийната плътност на леките продукти е по-ниска от тази на техните аналози, понякога сме склонни да поглъщаме по-голямо количество от тях, знаейки, че имаме работа с по-лек продукт. Следователно общата консумирана енергия е по-голяма, отколкото ако изберем класическия вариант.

Като че ли това не е достатъчно, по-големият обем от този продукт предполага още по-голям принос на проста захар и дори добавки. По този начин тази форма на консумация може да повлияе на здравословното ни състояние в средносрочен и дългосрочен план.

Как правилно да планирате диетата си

Вместо да търсим най-малко калоричните храни на пазара, по-добре е да базираме диетата си на пресни продукти. Намаляването на консумацията на преработени храни е полезно от гледна точка на намаляване на калориите, захарите и добавките.

Това неизменно се изразява в намаляване на риска от развитие на сложни заболявания като диабет, затлъстяване и други метаболитни нарушения, свързани с преработените храни.

Освен това трябва да избираме по-малко агресивни методи за готвене, които изискват малко или никакво масло. По този начин ограничаваме производството на вещества, които са токсични и вредни за тялото, като акриламид.

От друга страна, не бива да пренебрегваме и приема на здравословни мазнини. Те се откриват най-вече в мазната риба, ядките и растителните масла. Ограничаването на приема на животински мазнини (въпреки че има някои спорове на научно ниво) и трансмазнини може да доведе до по-добро здраве.

Леките храни са по-обработени
Изборът на прясна пред преработена храна е един от най-добрите начини за поддържане на здравословна диета.

Пазете се от леки продукти!

Леките продукти ни предлагат вариант с по-малко калории. Това обаче не е причина да се доверим и да спрем да четем внимателно етикетите. В много случаи намаляването на калориите се дължи на потискане на мазнините. Тогава човек може да компенсира нивото на вкус, като консумира по-големи количества и използва прости захари.

Това, в допълнение към тенденцията да се консумират повече от този тип продукти поради липсата на загриженост относно калорийния баланс, което може да доведе до прогресивно влошаване на качеството на нашата храна.
Здравословният начин на живот е този, който съчетава разнообразие и баланс на храните, както и практикуването на редовни упражнения. За да постигнем това, трябва да увеличим консумацията на пресни продукти и да намалим тази на преработените.

Въпреки че е възможно да избирате различни продукти от лекия тип, не е добра идея да пренебрегвате консумацията на здравословни мазнини, особено моно- и полиненаситените.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., Volkow ND., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosci (Landmark Ed), 2018. 23: 2255-2266.
  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Luick, B. (2020). Advances in Food and Nutrition Research. Journal of Nutrition Education and Behavior52(3), 336. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2019.06.010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.