7 вида опаковки за органични храни и какво да избягвате

Органичните опаковки стават все по-достъпни, но все пак има ли такива, които трябва да избягвате?
7 вида опаковки за органични храни и какво да избягвате
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 07 март, 2023

Използването на пластмаса е един от най-неотложните екологични проблеми, пред които човечеството трябва да се изправи, за да намали глобалното затопляне. Голяма част от тези отпадъци са от хранително-вкусовата промишленост и нейните опаковки. Ето защо е важно да познавате видовете опаковки за органични храни.

Милиони тонове пластмасови отпадъци се застояват в моретата, засягайки здравето както на хората, така и на животните. Дългото време на разграждане на този материал води до търсене на алтернативи за съхранение и транспорт на храни.

Стъкло, неръждаема стомана, дърво и бамбук са много по-жизнеспособни опции.

Какви видове опаковки за органични храни съществуват?

Опаковките за органични храни се отнасят до контейнери за храни, които са по-малко замърсяващи от тези, които се произвеждат от материали от изкопаеми горива. Те се представят като алтернатива на пластмасовите опаковки, които представляват 40% от общото производство на този материал, според проучване, публикувано в ScienceDirect.

Има много материали, считани за по-екологични от пластмасите по отношение на опаковките на храни. Те включват стъкло, бамбук, дърво и неръждаема стомана. Използването им има много предимства, като например факта, че имат по-кратко време за разлагане, което означава, че са биоразградими или компостируеми.

От друга страна, те не пречат на вкуса на храната и издържат на високи температури. Въпреки че, в зависимост от материала, имат по-кратка издръжливост. Грижата за околната среда обаче е една от най-важните причини за привикване на ежедневната консумация към екологични видове опаковки за храни.

Защо са необходими различните видове зелени опаковки за храни?

Според друго проучване на списание ScienceDirect се изчислява, че между 4,8 и 12,7 милиона тона пластмаса попадат в океаните всяка година. Това генерира историческо натрупване в различни сектори на планетата, където вече има поне пет острова, образувани от пластмасови отпадъци.

Разграждането на такива отпадъци отнема години, а понякога и десетилетия. Въпреки това, поради излагането му на ултравиолетова радиация, вятър и абразия от вълни, материалът се фрагментира на частици, наречени нанопластмаси.

Тези малки частици засягат водната екосистема, поглъщат се от морската фауна и след това се консумират от хората. Това е доказано от няколко научни изследвания.

Токсичността на пластмасовите опаковки

Друга причина да намалим потреблението на пластмасови опаковки е, че десетките химически вещества, използвани при производството им, са вредни за човешкото здраве. Според това проучване 906 полимера, лепила и други химически добавки участват в състава на пластмасовите опаковки.

От този общ брой 63 се класират най-високо по отношение на опасностите за човешкото здраве и 68 по отношение на опасностите за околната среда. И това е само като се вземат предвид умишлено добавените химикали.

Има и други примеси, които възникват по време на производствения процес или са страничен продукт от разграждането на добавките. Те са известни като неволно добавени вещества или NIAS и генерират други опасности, които са трудни за определяне и разследване.

7 вида екологични опаковки за храни

Според доклади на ООН един милион пластмасови бутилки се купуват по света всяка минута и се използват 500 милиарда торби. Намаляването на пластмасите за еднократна употреба е ежедневна задача, която важи и за опаковките за храни.

Няколко проучвания са анализирали по-щадящи околната среда алтернативи за съхранение, консервиране и транспортиране на храна. Някои от използваните материали са биополимери на основата на целулозни нановлакна и етерично масло, наред с други компоненти. Пшеницата, дървото и бамбукът се позиционират като елементи, от които да се правят биоразградими опаковки.

Тоест те се разлагат в естествени условия на околната среда, благодарение на действието на биологични агенти като гъби, растения, бактерии, животни и слънце. Тези контейнери имат по-малко химикали от пластмасите и следователно са полезни за човешкото здраве и околната среда.

1. Дървени чинии и съдове

Дървените контейнери са за многократна употреба, т.е. не се изхвърлят след първата употреба. Проучване, публикувано в ScienceDirect, показа, че опаковките от пшеничен пулп и дървените чинии са безопасни за човешкото здраве. Въпреки че съдържат някои химикали, прехвърлянето им в храната е много по-малко в сравнение с пластмасите.

Опаковки за органични храни.
Дървените контейнери са чудесен вариант за многократна употреба. Картонът също е вариант, но не е толкова устойчив.

2. Стъклени бутилки

Стъклото е издръжлив, устойчив, рециклируем материал с множество приложения. Според това проучване се препоръчват стъклени съдове, предназначени за храна. Това се дължи на неговите антибактериални свойства и ниската миграция на токсични вещества в храната.

Стъклените бутилки се използват все повече и има много модели за всички поводи. Трябва обаче да се обърне специално внимание на измиването им, за да се избегне натрупването на бактерии в чучура.

3. PLA чаши

PLA чашите са много подобни на обикновените, имат прозрачен нюанс и са идеални за вода, сокове и всякакви студени напитки. Все повече и повече хора ги използват поради способността им да се компостират. Тоест те се разграждат в естествена среда и за кратко време.

Освен това те работят за образуването на компост в инсталациите за компостиране. Те са направени от екологично чист полимер от картофено нишесте, царевично нишесте и други растения. Вариант с други добавки, наречен CPLA, също се използва за издържане на по-високи температури.

4. Видове опаковки за био храни с оризови люспи

Опаковките, направени от оризови люспи, получени от отглеждането на ориз, са биоразградими, икономични и устойчиви. В допълнение, научно изследване доказа, че този абсорбиращ материал има потенциала да елиминира няколко замърсителя. Предлагат се в продажба различни контейнери за прехвърляне на храна.

5. Бамбук

Бамбуковите влакна се използват широко за направата на биоразградими опаковки като купи, кутии, капаци и буркани. Проучване, публикувано в ScienceDirect, подчертава техните механични и термични свойства като много изгодни за тази цел. Бамбукът обаче има недостатъка да се износва по-бързо от другите материали.

6. Захарна тръстика

Багасата от захарна тръстика е колекция от влакна, останали от промишлената обработка на захарна тръстика. Този материал започва да се използва като основа за производството на чинии и контейнери за храна. Изследванията доказаха потенциала му за съхранение благодарение на устойчивостта му на високи температури.

Продукти от захарна тръстика.
Контейнерите от захарна тръстика имат много подобен външен вид на пластмасовите.

7. Неръждаема стомана

Няма нищо по-добро от устойчив, издръжлив, неръждаем материал за многократна употреба за съхранение на храна. Това е опция, налична за артикули като кутии за обяд и термоси. Освен това контейнери с херметически капаци често се използват за съхранение на зърнени храни, брашно и подправки.

Пластмаси за еднократна употреба: какво представляват и кои трябва да избягваме?

Това са предмети от пластмасови материали, произведени от петролни деривати, които се изхвърлят след първата употреба. Това причинява сериозни щети на околната среда, тъй като разграждането им отнема години и дори десетилетия.

Това обаче не е единствената опасност, която представляват тези предмети, тъй като опаковането на храни в пластмаса носи риск от пренасяне на токсични вещества. Многобройни проучвания, като това, публикувано в научния портал Environmental Health, доказват, че материалите в контакт с храната са път на излагане на опасни химикали.

Това включва някои известни и други, които не са токсикологично характеризирани. Поради това е препоръчително да избягвате използването на следните пластмаси за еднократна употреба:

Съвети как да спрете да използвате пластмаса и да използвате други видове екологични опаковки за храни

В Испания и Европейския съюз има ново законодателство, което ограничава продажбата на пластмаси за еднократна употреба. Има обаче и индивидуални действия, които могат да се предприемат в ежедневието. Например, носенето на платнени пазарски чанти и използването на рециклируеми или повторно използвани хигиенни артикули може да помогне.

По отношение на храните е важно да се избягват прибори и опаковки за еднократна употреба, като се даде приоритет на екологичните видове опаковки за храни. Те се произвеждат и продават все повече, така че предлагането им е разнообразно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.