Меметата и коронавирусът: хумор по време на пандемия

Смехът предизвикан от меметата представящи настоящата ситуация не е акт на фриволност. Чувството за хумор ни е по-необходимо от когато и да е било. Така освобождаваме стреса и се чувстваме по-обединени, тъй като всички се намираме в една и съща ситуация и имаме еднакви проблеми. В тази статия ще ви разкажем всичко за меметата и коронавируса.
Меметата и коронавирусът: хумор по време на пандемия

Последна актуализация: 05 май, 2020

Струва ни се невероятно, че чувството ни за хумор все още може да е оцеляло имайки предвид настоящата обстановка. Но какво би останало от човешките същества, ако изгубят способността си да се смеят или усмихват? Бихме умрели от мъка, без съмнение. Ето защо в момента наблюдаваме една странна и впечатляваща симбиоза, при която меметата и коронавирусът се превърнаха в добри приятели.

В нашия свят с онлайн супер бързи връзки, този вид ресурси и взаимодействия облекчават натрупаната тревожност в много хора. Те са глътка свеж въздух, която споделяме в социалните мрежи и изпращаме чрез WhatsApp. А дали всичко това е акт на фриволност, имайки предвид сложната ситуация, в която се намираме?

Отговорът е лесен: не. Ние не подценяваме случващото се около нас. Просто се опитваме да оцелеем, а хуморът е идеалният помощник за това. Освен това ни е по-необходим от всякога в условията на пандемия, в които се намираме. Разбира се стига хуморът да не преминава определени граници и да не създава повече болка чрез внушения, невярна информация или идеи.

Нека да се спрем по-подробно на тази тема.

Меметата ни помагат да се справим в тази трудна ситуация.

Меметата и коронавирусът: справяне с кризата

Преди няколко дни Нийл Даймънд публикува нова версия на класическия си хит “Sweet Caroline”. Текстът на песента беше променен на “Wash your hands”(Мийте си ръцете) и пожъна голям успех. В църква в Провиденс, Род Айлънд, енорийският свещеник постави голяма табела на вратата гласяща “Не съм планирал да се откажа от толкова много неща по време на Великия пост ”.

Всеки път, когато влезем в социалните мрежи, откриваме неща, които ни изумяват. Между лошите новини и сърцераздирателни снимки, има и малко хумор. Не трябва да се чувстваме виновни, че сме се посмели, тъй като смехът лекува. Смехът и чувството за хумор са механизми, които се грижат за здравето на мозъка ни.

Вече свикнахме, че меметата и коронавирусът вървят ръка за ръка. Това ,с което не можем да свикнем е резултатът от пандемията – броят на заразените, починалите и постоянната тревога.

Във време, когато умът ни постоянно е в състояние на тревога и несигурност, хуморът може да изиграе ролята та котва и да разсее, поне за кратко, напрежението и страха. Той не остава у нас за дълго, но е необходим и ни помага.

Хумор по време на пандемия: полезен и необходим ресурс

Въпреки че феноменът на меметата и коронаврисът е нещо, което се появява отскоро, вече сме се сблъсквали с нещо подобно в миналото.

По време на Първата и Втората световни войни, хората са рисували иронични изказвания и рисунки по стените относно ситуацията и са ги използвали да се присмеят на врага. Карикатурите във вестниците от онова време са равнозначни на меметата от днес.

Целта им не е била омаловажаването на ситуацията. Хуморът е бил спасителна лодка, нещо, което е мотивирало всеки войник и всеки един човек, опитващ се да оцелее. Противно на това, което бихме си помислили, хората са “създадени” така че да могат да използват чувството си за хумор дори в най-трудните ситуации.

Д-р Ан Джилмет от университета Брок в Канада прави проучване относно този феномен. Тя ни показва как смехът, шегите и хуморът от телевизията, социалните мрежи и между приятели служи като механизъм за оцеляване и справяне с кризата. Те ни помагат да намалим стреса, тревожността и страха и действат като необходим ресурс в труди ситуации като настоящата.

Смехът е здраве.

Меметата и коронавирусът: когато изобретателността действа за общото благо

Феноменът на меметата и коронавируса крие повече ползи от простичкия (и необходим) факт, че ни кара да се смеем. Една от причината да ни карат да се чувстваме добре е, че всички се разпознаваме в тези снимки, картинки и думи.

Меметата имат сила, тъй като привличат вниманието ни за няколко секунди и ги интерпретираме много бързо. Това ,което показват и предават е актуално и се отнася за нас, тъй като се чувстваме част от ситуацията, която ни представят.

Фактът, че всички преминаваме през тази ситуация, ни носи облекчение и спокойствие. Всички сме виждали хора носещи камари тоалетна хартия в магазините. Всички излизаме навън, за да пазаруваме, проявявайки героизъм и отговорност.

Препоръчваме ви да прочетете и: Видове маски за защита срещу коронавируса

Някои се страхуват повече, че ще се заразят, отколкото другите. Маските са символ на нашата отговорност и съпричастност – необходим аксесоар, който никога не сме искали да бъде част от ежедневието ни.

В моменти на безнадеждност, хуморът ни балансира и обединява. Затова стига тези мемета да не преминават определените граници на уважение и да не ни дават невярна или предизвикваща болка информация, са добре дошли. Те са знак на изобретателност, който си струва да споделяме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Guilmette, A. M. (2008). Review of The psychology of humor: An integrative approach. Canadian Psychology/Psychologie Canadienne49(3), 267–268. https://doi.org/10.1037/a0012776

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.