Меметата и коронавирусът: хумор по време на пандемия

Смехът предизвикан от меметата представящи настоящата ситуация не е акт на фриволност. Чувството за хумор ни е по-необходимо от когато и да е било. Така освобождаваме стреса и се чувстваме по-обединени, тъй като всички се намираме в една и съща ситуация и имаме еднакви проблеми. В тази статия ще ви разкажем всичко за меметата и коронавируса.
Меметата и коронавирусът: хумор по време на пандемия

Последна актуализация: 05 май, 2020

Струва ни се невероятно, че чувството ни за хумор все още може да е оцеляло имайки предвид настоящата обстановка. Но какво би останало от човешките същества, ако изгубят способността си да се смеят или усмихват? Бихме умрели от мъка, без съмнение. Ето защо в момента наблюдаваме една странна и впечатляваща симбиоза, при която меметата и коронавирусът се превърнаха в добри приятели.

В нашия свят с онлайн супер бързи връзки, този вид ресурси и взаимодействия облекчават натрупаната тревожност в много хора. Те са глътка свеж въздух, която споделяме в социалните мрежи и изпращаме чрез WhatsApp. А дали всичко това е акт на фриволност, имайки предвид сложната ситуация, в която се намираме?

Отговорът е лесен: не. Ние не подценяваме случващото се около нас. Просто се опитваме да оцелеем, а хуморът е идеалният помощник за това. Освен това ни е по-необходим от всякога в условията на пандемия, в които се намираме. Разбира се стига хуморът да не преминава определени граници и да не създава повече болка чрез внушения, невярна информация или идеи.

Нека да се спрем по-подробно на тази тема.

Меметата ни помагат да се справим в тази трудна ситуация.

Меметата и коронавирусът: справяне с кризата

Преди няколко дни Нийл Даймънд публикува нова версия на класическия си хит “Sweet Caroline”. Текстът на песента беше променен на “Wash your hands”(Мийте си ръцете) и пожъна голям успех. В църква в Провиденс, Род Айлънд, енорийският свещеник постави голяма табела на вратата гласяща “Не съм планирал да се откажа от толкова много неща по време на Великия пост ”.

Всеки път, когато влезем в социалните мрежи, откриваме неща, които ни изумяват. Между лошите новини и сърцераздирателни снимки, има и малко хумор. Не трябва да се чувстваме виновни, че сме се посмели, тъй като смехът лекува. Смехът и чувството за хумор са механизми, които се грижат за здравето на мозъка ни.

Вече свикнахме, че меметата и коронавирусът вървят ръка за ръка. Това ,с което не можем да свикнем е резултатът от пандемията – броят на заразените, починалите и постоянната тревога.

Във време, когато умът ни постоянно е в състояние на тревога и несигурност, хуморът може да изиграе ролята та котва и да разсее, поне за кратко, напрежението и страха. Той не остава у нас за дълго, но е необходим и ни помага.

Хумор по време на пандемия: полезен и необходим ресурс

Въпреки че феноменът на меметата и коронаврисът е нещо, което се появява отскоро, вече сме се сблъсквали с нещо подобно в миналото.

По време на Първата и Втората световни войни, хората са рисували иронични изказвания и рисунки по стените относно ситуацията и са ги използвали да се присмеят на врага. Карикатурите във вестниците от онова време са равнозначни на меметата от днес.

Целта им не е била омаловажаването на ситуацията. Хуморът е бил спасителна лодка, нещо, което е мотивирало всеки войник и всеки един човек, опитващ се да оцелее. Противно на това, което бихме си помислили, хората са “създадени” така че да могат да използват чувството си за хумор дори в най-трудните ситуации.

Д-р Ан Джилмет от университета Брок в Канада прави проучване относно този феномен. Тя ни показва как смехът, шегите и хуморът от телевизията, социалните мрежи и между приятели служи като механизъм за оцеляване и справяне с кризата. Те ни помагат да намалим стреса, тревожността и страха и действат като необходим ресурс в труди ситуации като настоящата.

Смехът е здраве.

Меметата и коронавирусът: когато изобретателността действа за общото благо

Феноменът на меметата и коронавируса крие повече ползи от простичкия (и необходим) факт, че ни кара да се смеем. Една от причината да ни карат да се чувстваме добре е, че всички се разпознаваме в тези снимки, картинки и думи.

Меметата имат сила, тъй като привличат вниманието ни за няколко секунди и ги интерпретираме много бързо. Това ,което показват и предават е актуално и се отнася за нас, тъй като се чувстваме част от ситуацията, която ни представят.

Фактът, че всички преминаваме през тази ситуация, ни носи облекчение и спокойствие. Всички сме виждали хора носещи камари тоалетна хартия в магазините. Всички излизаме навън, за да пазаруваме, проявявайки героизъм и отговорност.

Препоръчваме ви да прочетете и: Видове маски за защита срещу коронавируса

Някои се страхуват повече, че ще се заразят, отколкото другите. Маските са символ на нашата отговорност и съпричастност – необходим аксесоар, който никога не сме искали да бъде част от ежедневието ни.

В моменти на безнадеждност, хуморът ни балансира и обединява. Затова стига тези мемета да не преминават определените граници на уважение и да не ни дават невярна или предизвикваща болка информация, са добре дошли. Те са знак на изобретателност, който си струва да споделяме.

Може да ви заинтересува ...
Кризата с коронавируса: 7 последствия за психиката
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Кризата с коронавируса: 7 последствия за психиката

Знаете ли какви са последствията за психиката от кризата с коронавируса? Запазете спокойствие. Вижте и разберете от нашата статия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Guilmette, A. M. (2008). Review of The psychology of humor: An integrative approach. Canadian Psychology/Psychologie Canadienne49(3), 267–268. https://doi.org/10.1037/a0012776

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.