Мба Гото - човекът, който твърди, че е на 145

Освен фактът, че е най-възрастния човек на земята, Мба Гото не знае с точност възрастта си, защото не съществуват записи, доказващи датата му на раждане. Този тип лични данни са били създадени едва с настъпването на 20-ти век
Мба Гото - човекът, който твърди, че е на 145
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Хората казват, че смъртта е забравила за Мба Гото. Твърди се също, че досието му е автентично и реалната му възраст е най-малко 145 години.

Трудно е за вярване. Всички сме слушали разкази за хора, навършили цял век, но никога досега не сме чували за такъв случай.

Все пак, има една подробност, която не бива да пренебрегваме: господин Гото не желае да живее повече. Според неговите собствени думи, “Чакам смъртта тихо и кротко, въпреки че тя явно иска да ме подмине”.

Много хора жадуват да научат тайната на дълголетието, а отговорът, който главния ни герой разкрива е наистина красив.

Сега ще ви обясним повече за него.

Тайната за дълголетието на господин Гото

Мба Гото е роден на 31-ви декември 1870 година. Това е написано на личната му карта, както и в официалните досиета на остров Ява, където е роден преди 145 години.

Ако това е истина, той със сигурност би бил най-стария човек, който света някога е виждал. До този момент рекордът се държи от Джин Калмент (1875-1997), французойка, която почина на 122 години.

Тайната за дълголетието на Гото

Може би се чудите защо господин Мба Гото не фигурира в Рекордите на Гинес.

Отговорът е много прост:

  • Цялата информация за рождената дата на Мба Гото се намира на остров Ява. За да се направи квалифициране за Рекордите на Гинес, трябва да е налична индивидуална верификация от трети източник, а тук такава липсва.
  • Причината е, че официалните регистри не са били често срещани до началото на 20-ти век.

И въпреки, че не държи рекорда за “най-възрастен човек”, всеки е наясно с автентичността на възрастта му. Мба Гото е на път да стане на век и половина. Това е наистина изумително.

Много членове на семейството са си отишли

Дългият живот предоставя на някои много възможности. Той ти позволява да се учиш, да поправяш грешки, да преодоляваш трудностите, както и дори да “рестартираш” собствения си живот много пъти. Според самия него, Мба Гото е водил добър живот, но сега са му останали само тъжните спомени.

  • Той е погребал четири жени. Сбогувал се е с всичките си деца, братя и сестри, общо 10 на брой.
  • Той много добре разбира, че ситуацията, в която се намира, не е нормална. Законите на живота и смъртта повелява децата да погребват родителите си, а не обратното.

Всяка сутрин, щом се събуди, той трябва да прегръща спомените за хората, които вече ги няма. Те са само екот от миналото, което му напомня за дългия му живот, принуждавайки го да се чуди един и същи въпрос всеки ден:

Защо е все още тук, щом онези които са го обичали толкова много, сега са си отишли, при това от толкова дълго време?

Господин Мба Гото се е примирил със скромния си живот, заобиколен от внуците и правнуците си.

Гото и семейството му

Тайната на неговото дълголетие

Той обяснява, че съставките за дългия му живот са две:

  • Първата е да бъде заобиколен от хора, които наистина го обичат. Любовта е двигателя на живота и причината, поради която се борим всеки ден да продължаваме да споделяме времето си с онези, които обичаме.
  • Втората съставка е свързана с културата на остров Ява. Там съществува красива поговорка, която трябва да бъде запомнена: “този, който е търпелив, живее по-дълго”.

Мба Гото ни разказва как винаги е бил безкрайно търпелив човек. Той винаги е фокусирал съществуването си върху приемане, върху това да оставиш нещата да следват своя собствен ритъм, върху това да наблюдава спокойно, както и да не се ядосва.

Дотолкова, че внуците му разказват с насмешка как дядо им никога не се оплаква за нищо. “Приемайте всичката храна, която ви се предлага и получавайте любов, без да сте питали за нея.”

Бистър ум, който желае да си отиде

Единственото желание, което господин Гото е носил със себе си в продължение на 20 години: надгробен камък и място за тленните му останки, когато смъртта го посети, за да затвори очите му и го събере със семейството му отново. 

Този ден все още не е дошъл, а съседите и приятелите на най-стария човек на света желаят да го задържат по-близо до себе си.

Без значение е фактът, че той вече не може да вижда и не може да се грижи за себе си. Мба Гото е източник на мъдрост, който говори ясно за минало, което никой друг не помни.

Дълголетникът Мба Гото

Неговите хора го оценят, защото той е герой, който се е борил с нашественици; защото се е борил във войната срещу японците, и защото през целия си живот със собствените си ръце е изкарвал прехраната за цялото семейство.

Но въпреки възхищението им, ние все пак можем да разберем неговото желание. Защото животът е тежък, а годините носят умора и  тъжни спомени за сбогувания с хората, които обичаме.

Най-възрастният човек на света просто иска да затвори очите си, защото е изживял живота си пълноценно, и както всеки велик войн, той жадува за покоя, който заслужава.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.