Любопитни факти за ечемика и как да го консумираме
Ечемикът е добре позната съставка, тъй като е част от напитки като бира или уиски. Въпреки това, той е и продукт, който се използва редовно в много ястия. Нека заедно да научим всичко за свойствата и употребата на ечемика, както и някои рецепти за приготвянето му у дома.
Характеристики на ечемика
Тази зърнена култура е сладък на вкус вид трева. Листата му са дълги и гъвкави и се засява през есента и пролетта в Западна Азия и Североизточна Африка (местата, от които произхожда).
Заедно с пшеницата, царевицата и ориза, той формира група от “изтъкнати” зърнени култури в целия свят. Може да се засажда в неплодородни почви и на различна надморска височина. В момента най-големите производители на тази зърнена култура са Канада и Русия.
В продължение на хиляди години тази зърнена култура е била използвана за приготвяне на хляб, нещо, което сега е заменено от пшеница.
Научете повече тук: Ползите от консумацията на пълнозърнеста паста
Хората, които търсят варианти на по-здравословна диета, често избират ечемик. Използват го за приготвяне на яхнии, супи, макаронени изделия, сотиран със зеленчуци, салати и др. Добър вариант е да го консумирате за закуска с мляко, кисело мляко или портокалов сок като всяка друга зърнена закуска.
Любопитни неща за ечемика
- Най-популярната му употреба е производството на малцово мляко и мъст.
- Някои страни препоръчват на бременните жени да го консумират.
- Това е основната съставка за производството на бира, сироп, оцет, уиски и джин.
- В традиционната китайска медицина се използва за лечение на черния дроб и за лечение на алергии.
- Говори се, че Питагор и Платон вярвали, че помага за мисленето и концентрацията.
- Легендата разказва, че Гален и Хипократ вярвали, че пиенето на ечемична вода помага за лечение на болести.
- Казват, че това е най-старото зърно, събрано и използвано от човечеството.
Ползите от ечемика
По данни на Световната здравна организация тази зърнена култура е източник на витамини от група В. Освен това осигурява витамин К и фолиева киселина. По-долу ще видим някои от предимствата, които се смята, че предлага:
- Регулира холестерола. Проучване, проведено от болницата “Св. Михаил”, установява, че тези, които редовно консумират ечемик, намаляват нивата на LDL и HDL холестерола със 7%.
- Има антиоксидантно действие, което би помогнало в борбата със свободните радикали, като по този начин предотвратява заболяванията.
- Спомага предотвратяването на втвърдяването на капилярите.
- Предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб.
- Защитава нервната система, помагайки в борбата с депресията и тревожността.
- Често се препоръчва за деца, които имат проблеми с растежа.
Ечемикът също съдържа специфични минерали като калий, фосфор и магнезий, както и микроелементи като мед, цинк, сяра, желязо и йод.
Свойствата и употребата на ечемика
Сега, след като видяхме някои любопитни факти и предимства по отношение на тази зърнена култура, нека да видим свойствата, които притежава, според статия, публикувана в Oxidative Medicine and Cellular Longevity – свойства, които я правят съществена част от нашата диета:
- Храносмилателно и детоксикиращо действие
- Противовъзпалително, диуретично, слабително, вазоконстрикторно действие
- Антисептично и омекотяващо средство
- Възстановяващо действие
- Галактагог
Обикновено консумацията му се препоръчва поради тези причини. В допълнение, той би стимулирал невровегетативната система и би защитил нервната и сърдечната система.
Не пропускайте и тази статия: Ползите от овесените ядки всеки ден
Рецепта за ечемик при чревни инфекции
Когато страдаме от диария поради заразяване с чревна инфекция като гастроентерит, ечемикът може да ни помогне. В тези случаи специалистите препоръчват следната рецепта.
Съставки
- 50 грама (2 унции) ечемик
- 1 литър (1,75 пинта) вода
- меласа
Начин на приготвяне
- Първо трябва да мацерирате ечемика в литър вода
- Оставете да ври 20 минути.
- След това време прецедете и подсладете с меласа.
Рецепта за ечемик с кориандър
Друга рецепта за приготвяне на тази зърнена култура съдържа някои нови съставки като кориандър. Нека да видим как да приготвим тази рецепта.
Съставки
- 1 чаша ечемик
- 1 зелена чили пиперка
- 5 чаши вода
- 1 супена лъжица пилешко консоме на прах
- 2 шепи кориандър
- 1 скилидка чесън
- 1 супена лъжица масло
Подготовка
- Измийте зърнената култура със студена вода, за да премахнете замърсяванията
- Сложете маслото в тенджера и го разтопете
- Добавете зърнената храна, предварително отцедена, и я оставете за 10 минути, като бъркате непрекъснато
- Сложете водата, кориандъра, чесъна, чилито и консомето в блендер.
- Разбъркайте добре, докато получите гладка смес.
- Сложете ечемика и сместа от блендера в тенджера.
- Гответе на слаб огън, докато течността се изпари.
- Извадете и гарнирайте с пресен кориандър.
Сега, когато знаете някои интересни факти за ечемика и как да го консумирате, ви съветваме да изпробвате рецептите, които сме ви предложили. Няма да останете разочаровани!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Baik, B. K., & Ullrich, S. E. (2008). Barley for food: characteristics, improvement and renewed interest. Journal of Cereal Science. 48 (2): 233-242. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0733521008000283
- Better Health Chanel. Food safety and storage. Department of Health. Victoria State Government. Consultado el 6 de febrero de 2023. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/food-safety-and-storage
- Food Data Central. (2019). Barley. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 6 de febrero de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/489276/nutrients
- Food Data Central. (2019). Barley, pearled, raw. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 6 de febrero de 2023.
- Food Safety Gov. (2021). Tabla de conservación de alimentos fríos. Departamento de Salud y Servicios Humanos. Consultado el 6 de febrero de 2023. https://espanol.foodsafety.gov/tablas-de-seguridad-alimentaria-mfu8/Tabla-de-conservación-de-alimentos-fr%C3%ADos
- Fundación Española del Corazón. Betaglucanos de avena. Consultado el 6 de febrero de 2023. https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/nutrientes/3132-betaglucanos-de-avena.html
- Ho, H. V., Sievenpiper, J. L., Zurbau, A., Blanco Mejia, S., Jovanovski, E., Au-Yeung, F., Jenkins, A. L., & Vuksan, V. (2016). A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of barley β-glucan on LDL-C, non-HDL-C and apoB for cardiovascular disease risk reduction. European journal of clinical nutrition, 70(11), 1239–1245. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27273067/
- Michels, K. B., & Wolk, A. (2002). A prospective study of variety of healthy foods and mortality in women. International Journal of Epidemiology. 31 (4): 847-54. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12177033/
- National Institutes of Health. (2022). Health benefits of dietary fibers vary. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 6 de febrero de 2023. https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/health-benefits-dietary-fibers-vary