Лятна депресия: причини, симптоми и как да се справите с нея

Топлината може да причини апатичност и раздразнителност при повечето хора. Но когато наличието на тези неудобства е продължително, може да се изправим пред лятна депресия.
Лятна депресия: причини, симптоми и как да се справите с нея

Последна актуализация: 03 август, 2022

Може би повечето от нас свързват тъгата, апатичността или желанието да останем затворени и да не излизаме навън със сезон като зимата. Докато сезонната депресия обикновено е по-разпространена през този сезон, има и лятна депресия.

За почти всеки летният сезон означава излизане и прекарване на дните на открито, на социални събирания, басейн, плаж и много други места. Въпреки това, за други, мисленето за това, което се случва „там някъде“ причинява дискомфорт или това, което е известно като „сезонно афективно разстройство“. Искате ли да знаете повече по темата?

Симптоми на лятна депресия

Според публикация в списание Psychiatry, между 10 и 20% от случаите на повтаряща се депресия следват сезонен модел. И въпреки че не е толкова повтарящ се през лятото, колкото е през есента или зимата, наблюдават се много случаи. Основните симптоми са както следва:

 • Изтощение или умора. Една от причините е количеството и качеството на съня. Това е свързано с факта, че дните са по-дълги и много хора остават будни до по-късно и спят по-малко. Освен това сънят им е накъсан, тъй като нощите често са горещи. Денонощният ритъм с циклите сън-събуждане се влияе от дневните часове.
 • Забавяне. Прекомерната топлина кара всичко да се развива по-бавно, защото истината е, че човешкият мозък при температури от 36 градуса започва да страда. Производителността и ефективността са по-ниски, заедно с фактора, свързан с почивката, който вече споменахме.
 • Безпокойство. У много хора усещането за „нищоправене“ през лятото им създава голям дискомфорт, усещане, че времето се губи. Това се увеличава, тъй като много държавни институции затварят врати, което поставя много дейности и процедури на пауза.
 • Нервност или раздразнителност.
 • Загуба на апетит. Може да има по-малко желание за ядене.
 • В някои тежки случаи може да има усещане за смърт, със суицидни мисли.

Важно е да се отбележи колко дълго продължават тези симптоми, тъй като в началото може да е само временен период на чувство на леко отпадналост. Ако обаче продължат повече от две седмици, най-добре е да посетите специалист.

Лятна депресия.
Лятната депресия има тенденция да се проявява с прекомерна тъга, раздразнителност, изтощение и тревожност.

Защо възниква въпросната лятна депресия?

Няма конкретна причина за лятната депресия. Вместо това трябва да анализираме редица фактори, включени в биологичната област, както и индивидуално-личните и социалните аспекти. Що се отнася до биологичния, вече споменахме въздействието на топлината върху тялото.

От друга страна, симптом като стреса – споменат по-горе – също се увеличава през лятото. По-специално, това е свързано със затварянето на цикъла и всичко свързано с отиването на почивка. Оставянето на къщата в ред, подготовката на куфарите, купуването на билети и други задачи се събират в тези горещи дни, което в крайна сметка причинява стрес.

Истината е, че нашата рутина ни дава ред в ежедневието ни. През лятото задълженията и графиците намаляват и следователно някои хора изпитват онова чувство на загуба на контрол, което им пречи да се свържат с удоволствието.

От своя страна, виждането на снимки в социалните мрежи на хора, които си прекарват добре и групи от приятели и семейства заедно, може да бъде пагубно за мнозина. Това може да се тълкува като знак за самота, нещо, което през останалата част от годината може да бъде прикрито от тежестта на ежедневните задължения.

Количеството светлина също оказва влияние. Въпреки че за повечето хора повечето светлина е защитен фактор, някои хора имат обратна реакция към светлината. Това означава, че те изпадат в депресия, ако дните са по-дълги и светли.

Освен това социалният натиск от това да обичаш лятото означава, че много хора не разбират дискомфорта, който другите може да изпитват. И накрая, икономическият фактор също играе роля. Лятото е време, когато харчим повече пари, било то на почивка или за по-често излизане.

Изправени пред тази ситуация, не всеки разполага с еднакви ресурси и някои хора дори задлъжняват. По този начин натискът и стресът се натрупват и в крайна сметка засягат хората.

Групи и рискови фактори

Лятната депресия или сезонното афективно разстройство е един от признатите видове депресия и не засяга всички хора еднакво. Въпреки че има по-високо разпространение при жените, други групи от хора също са засегнати. Сред тях откриваме:

 • Възрастни хора и такива, които се нуждаят от по-чести грижи. Те са най-засегнатите, тъй като като цяло мрежата им за социална подкрепа започва да се променя поради началото на отпуските. Това засилва усещането за самота и изолация, дори ако е само за няколко седмици.
 • Жени, които се грижат за другите. Тази група жени също често са засегнати от лятна депресия. Склонни са да се грижат за другите, като мислят малко за себе си през годината. Това ги кара да се чувстват самотни и безполезни, когато децата или други членове на семейството отиват на почивка.
 • Юноши. На възраст, когато групата от връстници означава всичко, физическото отделяне е фактор, който намесва депресията. Прекарването на седмици далеч от приятелите може да доведе до усещането, че лятото не е толкова приятно.

И още

 • Хората, които са склонни да изпълняват много задачи и имат забързан ритъм на работа през останалата част от годината, често срещат трудности да „намерят себе си“ и да открият какво да правят през лятото. Освен това, тъй като не са свикнали да прекъсват връзката със света около тях, те не намират особен смисъл в това „да лежат без да правят нищо“. Това често е източник на конфликти в семейства или двойки за тези, които могат и желаят да прекарват времето си заедно.
 • Лятото също е време, което засяга хората, които имат проблем с тялото си или са недоволни от него по някакъв начин. Потискащото време е покана за носене на по-леки дрехи, в допълнение към напрежението какво означава перфектното и красиво тяло в социален план. По този начин някои хора – повечето от тях жени – биха искали да могат да се забавляват на басейна или на плажа, но не се чувстват спокойни, докато други хора ги гледат. Същото важи и за тези, които имат проблеми с изпотяването, чийто дискомфорт се засилва от високите температури.
Жена в депресия.
Младите хора и по-възрастните са групите, изложени на най-голям риск от лятна депресия.

Лечение и съвети при лятна депресия

Някои от препоръките и здравословните навици, които можете да имате предвид, за да направите летния сезон по-поносим, са следните:

 • Слънцето е необходимо, защото осигурява витамин D на тялото и избягването му също не е идеално. Вместо това можете да се излагате за кратко на слънце рано през деня. Така се избягва излагането на агресивни лъчи.
 • Останете хидратирани. Винаги носете вода или напитки със себе си, за да избегнете дехидратация.
 • Осигурете си достатъчно сън. С настъпването на лятото е обичайно хората да спят по-малко. Затова трябва да предприемем необходимите действия, за да си осигурим добра почивка. Например, правете някаква релаксираща дейност преди сън, избягвайте екраните през нощта и намерете тихо и удобно място.
 • Избягвайте да спирате ежедневните дейности, а по-скоро ги разсрочете. Заради горещините много хора спират да спортуват, което им създава голям дискомфорт. Най-добре е да прекъсвате, а да се опитате да намерите време, когато жегата не е толкова силна, например в края на деня. По същия начин тези, които страдат от жегата, но обичат да се срещат с приятели, могат да изберат да променят графиците си или да изберат прохладни места за срещата.
 • Също така е препоръчително да се опитате да поддържате режима си през деня.
 • Избягвайте екстремни температури и промени в светлинния модел. В идеалния случай стойте на хладни места през най-горещите часове и спете на пълна тъмнина. В някои случаи дори може да е полезно да носите специални слънчеви очила в късния следобед, но трябва да се консултирате с вашия лекар за това.
 • Посетете специалист. Ако забележите, че изпадате в депресия, незабавно потърсете помощ. Не чакайте да станете все по-зле и по-зле, тъй като решението може да бъде много по-трудно, ако оставите времето да мине.

Топлина, слънце и лекарства

От друга страна, ако получавате фармакологично лечение за депресия, важно е да имате предвид, че някои лекарства могат да повлияят на способността за изпотяване, причинявайки сухота на кожата и лигавиците и влошавайки контрола на вътрешната температура. В тези случаи най-добре е да избягвате високите температури и да се хидратирате добре.

Освен това антидепресантите (особено старите) могат да причинят фоточувствителност, така че продължителното излагане на слънце може да предизвика кожни реакции. Поради това се препоръчва да използвате добър слънцезащитен крем.

Депресията е нещо повече от “спад”

Не трябва да подценяваме значението на неразположение като депресия, тъй като понякога това не е просто въпрос на „чувство на умора“. Понякога консултациите или молбите за помощ идват след няколко месеца дискомфорт, така че трудността при адресирането им е още по-голяма. По-добре е да не разчитате на мисълта, че „ще мине“, а вместо това да отделите на психичното си здраве мястото, което заслужава.

Прекомерната топлина е нещо, което засяга емоционално всички ни, особено ако мнозина се забавляват добре, докато други работят. Раздразнителността и апатичността са налице, но те са периодични, а не постоянни.

Поради това е важно да се обърне внимание колко дълго продължават симптомите, тъй като не винаги е нещо временно, а нещо, което винаги присъства и което се засилва в определени моменти. Все пак най-добре е да се консултирате със специалист за изясняване на ситуацията и за лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gatón Moreno, M. A., González Torres, M. Á., & Gaviria, M. (2015). Trastornos afectivos estacionales,” winter blues”. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría35(126), 367-380.
 • Roecklein KA, Rohan KJ. Seasonal affective disorder: an overview and update. Psychiatry (Edgmont). 2005;2(1):20-26.
 • Melrose S. Seasonal Affective Disorder: An Overview of Assessment and Treatment Approaches. Depress Res Treat. 2015;2015:178564. doi:10.1155/2015/178564
 • Behar, R., Arriagada, M. I., & Casanova, D. (2005). Trastornos de la conducta alimentaria y trastornos afectivos: Un estudio comparativo. Revista médica de Chile133(12), 1407-1414.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.