4 лесни и здравословни гарнитури с моркови

Морковите са зеленчуци, които можете да използвате за приготвяне на пресни салати, топли салати или пюрета. Научете как да направите 4 здравословни гарнитури с тази съставка.
4 лесни и здравословни гарнитури с моркови
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Несъмнено има много здравословни гарнитури с моркови, които могат да освежат времето ви за хранене. Тази съставка може да се комбинира с други зеленчуци, бобови растения, зърнени храни.

Някои хора обаче казват, че когато става въпрос за приготвяне на ястия с моркови, никога нямат никакви идеи. Днес ви се притичаме на помощ, така че продължете да четете и открийте нови страхотни рецепти.

Морковите са един от най-популярните зеленчуци в кухнята, дори и за приготвянето на гарнитури. Този продукт има доста сладък вкус, но може да се използва в солени рецепти.

1. Гарнитури с моркови: морков с нахут и магданоз

Това е чудесен вариант за едновременна консумация на бобови растения и зеленчуци. Освен това можете да го приготвите като прясна или топла гарнитура.

Съставки

  • 1 среден морков
  • 2 стръка магданоз
  • Сол и риган
  • Няколко капки ябълков оцет
  • 1 чаена лъжичка екстра върджин зехтин
  • 1/2 чаша сварен нахут или 1/2 чаша нахут от консерва

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Ако използвате консервиран нахут, първо отворете кутията с нахут, отстранете течността вътре и измийте нахута, за да премахнете излишния натрий. Когато е готово, отцедете с гевгир и приберете половината зърна в хладилник.
  2. Добавете 1/2 чаша нахут в купа.
  3. След това измийте и настържете моркова в купата с нахута.
  4. След това измийте и нарежете магданоза на ситно, колкото можете, и го добавете в купата.
  5. Добавете сол, зехтин, риган и малко оцет.
  6. Разбъркайте, за да подправите всичко.
Нахут
Нахутът е бобово растение, което осигурява протеини, така че можете да го разглеждате като гарнитура към други зеленчуци.

2. Настъргани моркови върху канапе от зеленчуци

Салатите са най-популярното ястие, когато навън се затопли. Освен това този вариант е свеж и бърз за приготвяне.

Съставки

  • 1/2 морков
  • 1/2 връзка рукола
  • 5 чери домата
  • Сол и бял оцет на вкус
  • 1 чаена лъжичка екстра върджин зехтин

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Измийте листата от рукола под чешмата, докато не останат следи от пръст. Отцедете ги, накъсайте ги наполовина с ръце и ги разпръснете около плоска чиния.
  2. След това измийте и отстранете краищата на моркова. Настържете го и го поставете върху листата.
  3. След това измийте и нарежете на половинки чери доматите. Поставете ги върху останалите зеленчуци.
  4. Добавете зехтина, щипка сол и белия оцет.

3. Гарнитури с моркови – пюре от моркови с тиква

Тази опция е отличен вариант, за да накарате децата да ядат зеленчуци. В същото време е идеална за дните, когато искате да хапнете топла и здравословна храна.

Съставки

  • Сол на вкус
  • 1 голям морков
  • 1 чаша мляко
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 резен тиква
  • 1 чаена лъжичка екстра върджин зехтин

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Измийте и обелете моркова и тиквата.
  2. Когато са готови, ги поставете в тенджера с гореща вода (само колкото да ги покрие).
  3. Варете ги на умерен огън за 15 до 20 минути. След това проверете дали са готови, като поставите нож в центъра.
  4. Ако вече са омекнали, изцедете водата и оставете зеленчуците в тенджерата.
  5. Намачкайте ги с машина за пюре за картофи, докато се получи оранжево пюре.
  6. Добавете олиото, солта и индийското орехче и разбъркайте.
  7. Добавете млякото на струя и продължете да бъркате. Можете да добавите толкова течност, колкото смятате за необходимо.
  8. Когато се оформи пюрето, опитайте на вкус и, ако желаете, го подправете отново. Когато приключите, затоплете пюрето преди ядене.

4. Огретен с моркови и броколи

Тази гарнитура е цветна, питателна и идеално допълнение към пилешко или бяло месо.

Съставки

  • 1 голям морков
  • 100 грама (4 унции) броколи
  • 1/4 червена чушка
  • Сирене чедър
  • Сол и риган на вкус
  • 1 чаена лъжичка екстра върджин зехтин

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Първо измийте и нарежете моркова и броколите на кубчета. След това нарежете чушката на тънки ивици.
  2. Изсипете зехтина в уок или тиган и добавете моркова към него. Гответе на слаб огън.
  3. След 5 минути добавете чушката. Докато се готвят, разбъркайте, за да не слепнат зеленчуците.
  4. Когато и двете съставки омекнат, добавете броколите. Оставете сместа да се готви 5 минути.
  5. Добавете солта и риган.
  6. Нарежете сиренето фета на кубчета и го добавете в тигана. Изключете котлона, когато се разтопи.
Броколи
Броколите могат да увеличат производството на газове в червата, но в комбинация с фибрите в морковите ще имате по-малко проблеми.

Какви са ползите от консумацията на моркови под формата на гарнитури?

Има достатъчно научни доказателства, които ни показват, че редовната консумация на моркови помага за предотвратяване на заболявания. Този зеленчук осигурява витамини А, С, К, В6, както и минерали като фосфор и калий, което го прави полезна храна за укрепване на имунната система.

В допълнение, неговите компоненти и антиоксиданти защитават стомашната лигавица и предотвратяват образуването на язви, както се посочва в проучване, публикувано през 2015 г. Освен това съдържа прекурсори на витамин А или каротеноиди.

Можете да приготвите много здравословни гарнитури с моркови или да ги добавите към сладки или солени рецепти. Като ги използвате в тези рецепти, ще можете да се възползвате от всички ползи за здравето, които този зеленчук предоставя.

Може да ви заинтересува ...
Изненадващите качества на морковите
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Изненадващите качества на морковите

Морковите стимулират ума ви, осигурявайки две хранителни вещества, важни за здравето на мозъка: фосфор и калий. И двете възстановяват нервите.



  • FEN. Zanahoria. Carrot Daucus carota L. Disponible en: https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/zanahoria.pdf
  • Eliassen, A. H., Hendrickson, S. J., Brinton, L. A., Buring, J. E., Campos, H., Dai, Q., … & Hallmans, G. (2012). Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. Journal of the National Cancer Institute104(24), 1905-1916.
  • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64.
  • SANGIOVANNI, J., CHEW, E., CLEMONS, T., FERRIS, I. F., GENSLER, G., LINDBLAD, A., … & SPERDUTO, R. (2007). DIETARY CAROTENOID C INTAKETHE RELATIONSHIP OF DIETARY CAROTENOID AND VITAMIN A, E, AND C INTAKE WITH AGE-RELATED MACULAR DEGENERATION IN A CASE-CONTROL STUDY (AGE-RELATED EYE DISEASE STUDY RESEARCH GROUP).
  • Cárdenas, M. D. L. Á. B., Díaz, A. V., Espín, A. P., & Álvarez, C. S. (2015). Efecto gastroprotector del jugo de zanahoria (Daucus carota), col (Brassica oleracea) y papa (Solanum tuberosum). Medicentro19(2), 80-87.