Острият коронарен синдром

Острият коронарен синдром е сериозно сърдечно заболяване, което не позволява на кръвта да достигне правилно до сърцето. В тази статия открийте неговите симптоми и как се диагностицира.
Острият коронарен синдром

Последна актуализация: 16 декември, 2021

Остър коронарен синдром, или ACS, се появява, когато притока на кръв към сърцето е драстично намален. В повечето случаи се причинява от разкъсването на атероматозна плака в коронарните артерии.

Атероматозните плаки са ненормални натрупвания на материали в кръвоносните съдове. Отделянето на фрагмент от споменатата атерома задейства образуването на тромби. Тогава настъпва пълно или частично запушване на коронарна артерия.

Коронарните артерии са основните кръвоносни съдове, които доставят сърцето. Следователно обструкцията води до намаляване на кръвния приток в сърцето. Това води до исхемична кардиопатология.

Това е основната причина за ACS. Някои други неща обаче могат да доведат и до него.

Те могат да включват следното:

 • Болест на Кавасаки
 • Ревматоиден артрит
 • Травма
 • Коронарна тромбоза
 • Хиперкоагулируеми състояния
 • Артериални емболии
 • Спонтанна дисекция на коронарната артерия
 • Вродени аномалии

Клинични прояви на остър коронарен синдром (ACS)

грижа за сърцето

Болката в гърдите е основният признак на острия коронарен синдром. Въпреки това могат да се появят и други симптоми.

Основният симптом на ACS е болка в гърдите, която се проявява около гръдната кост или стомаха. В допълнение, тази болка може да се разпространи в области като раменете, шията или челюстта.

Болката е внезапна и става по-силна с течение на времето. Обикновено достига своя връх приблизително след две до пет минути. Епизодите обаче понякога могат да бъдат прекъсващи.

Други симптоми са гадене, повръщане, болка в корема или замаяност. В допълнение, някои пациенти могат да проявят хипотония, изпотяване, бледност и неправилен пулс.

Въпреки това, при млади пациенти на възраст между 25 и 40 години и при пациенти в напреднала възраст над 75 години, клиничната картина може да бъде нетипична и неспецифична. Това каза, че може да се прояви като епигастрална болка, чувство на лошо храносмилане, умора или синкоп.

Диагностика на острия коронарен синдром

Обикновено лекарите диагностицират острия коронарен синдром, след като пациент изпитва болка в гърдите със съмнение за исхемия. В тези случаи лекарят ще извърши някои допълнителни тестове, за да определи наличието и тежестта му.

Ще разгледаме тези тестове.

Електрокардиограма

електродиаграма - остър коронарен синдром

Като цяло електрокардиограмата е диагностичният тест при сърдечни проблеми.

Това е медицински тест, който записва електрическата активност на сърцето. Той използва графично изображение, за да покаже електрическата стимулация на предсърдията и вентрикулите (движението на сърцето).

При съмнение лекарят трябва да направи електрокардиограма в рамките на първите десет минути след оценката. Ако резултатите са неубедителни, но клиничните доказателства все още съществуват, експертите препоръчват лекарите да повтарят електрокардиограмата на всеки 15 до 30 минути, за да продължат оценката.

Сърдечни ензими

В допълнение, пробите от кръвта позволяват на лекарите да анализират сърдечните ензими, които показват наличието на некроза на миокарда. Ако маркерите на некрозата на миокарда – тропонините и масата на креатин киназа-MB – са високи, медицинският специалист трябва да подозира инфаркт на миокарда.

Специалистите препоръчват лекарите да анализират тези маркери през първите 60 минути.

Отсъствието на тези маркери по време на първоначален анализ не изключва увреждането на миокарда. Затова лекарите трябва да повторят теста от шест до дванадесет часа след проявата на болка в гърдите.

Тази статия може да ви заинтересува: Защо се появява болката в гърдите?

Ехокардиография

доктор

И накрая, ехокардиограмите или сърдечните сонограми позволяват на медицинските специалисти да изследват сърцето по-подробно.

Ехокардиограмата е много популярен медицински тест. Това е така, защото тя дава подвижни изображения на сърцето. По този начин може да се оцени състоянието на сърдечните камери и тяхното движение, за да се потвърди или изключи исхемията.

В допълнение, също така оценява размера и силата на сърцето и състоянието на стените на сърдечните камери. Като цяло това е неинвазивен тест, който не включва риск за пациента. Това е така, защото използва ултразвук за получаване на изображения на сърцето.

Ако лекарят използва този тест, липсата на нарушения в движението на сърдечната стена изключва наличието на исхемия. В крайна сметка наличието на нарушения в движението не е характерно само за острия коронарен синдром. Поради тази причина резултатите от тестовете и симптомите трябва да бъдат оценявани съвместно.

Други тестове за диагностициране острия коронарен синдром

Понякога лекарите могат да препоръчат коронарна ангиография. Това е тест, при който се използва контрастен агент и рентгенови лъчи, за да се наблюдава как кръвта тече през сърцето.

В допълнение, лекарите могат да провеждат други тестове за диагностициране на пациента. Като цяло те включват сърдечен стрес тест, радионуклиден тест за сърдечен стрес и ехокардиограма за стрес.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cabrera S, Serrano I, Sans J, Bardají A. Protocolo diagnóstico del dolor torácico agudo. En: Urgencias. Unidades de dolor torácico. Medicine 2009;10(37)2511-4.
 • Fauci, Braunwald, Kasper, Hauser, Longo, Jameson et al. Harrison, principios de Medicina Interna. Vol I-17a Edición. Mc Graw Hill Año 2009:87-91.
 • Segura De La Cal, T., Carbonell San Román, S. A., & Zamorano Gómez, J. L. (2013). Síndrome coronario agudo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(13)70608-5
 • Sociedad Española de Cardiología. (2017). Proceso asistencial simplificado del síndrome coronario agudo. Sociedad Española de Cardiología. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.2139/
 • Lee Th, Goldman L. Evaluation Of The Patient With Acte Chest Pain. New England Journal Med 2000;342:1187-95

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.