Кои лекарства могат да предизвикат нежелано напълняване?

Знаете ли, че някои лекарства могат да предизвикат нежелано напълняване? Още по темата в следващите редове.
Кои лекарства могат да предизвикат нежелано напълняване?
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Прегледано и одобрено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

За да се предотврати появата на нежелано напълняване при прием на медикаменти, най-добре е да се правят аеробни тренировки (кардио) и да се спазва балансирана диета.

Случвало ли ви се е да напълнявате, без да имате обяснение защо? Може би, не знаете, но приемате лекарства, които имат такъв страничен ефект. Някои лекарства предизвикват напълняване и това е доста често срещано.

Въпреки това, когато става въпрос за нещо толкова деликатно, не спирайте да приемате лекарствата си, без първо да се консултирате с лекаря си. Има начини да се справите с този страничен ефект, без да рискувате здравето си.

Вашето здраве е по-важно от теглото ви.

В този случай, най-добре е да правите аеробни тренировки и да спазвате балансирана диета. Можете дори да посетите нутриционист, който ще изработи подходящ режим , специално за вашия случай. Това е наистина добра идея, защото специалистът ще ви запознае с храни, които могат да ви помогнат да се предпазите от редица здравословни проблеми.

Въпреки това, нека видим кои са тези лекарства:

Кои лекарства могат да предизвикат нежелано напълняване?

1. Нежелано напълняване при прием на антихистамини

Всеки, който страда от алергии, със сигурност е чувал за тях. Те служат за неутрализиране на ефектите на хистамина, който всъщност е отговорен за алергичните реакции. Хората, които имат алергии  вероятно приемат антихистамини по всяко време.

Хората са удовлетворени от техния ефект, но след приемането им в продължение на няколко месеца се забелязва напълняване. Това се случва, защото хистаминът намалява апетита ви, а в резултат на приемането на тези лекарства се получава обратното, така че е много по-трудно да задоволите глада си.

Ето защо, в този случай е най-добре да се ядат храни, които ни засищат, но са с ниско съдържание на калории. Такива са зеленолистните зеленчуци  и плодовете с ниско съдържание на захар.

Препоръчваме ви да прочетете и: Причини за алергични реакции и симптоми

2. Антидепресанти

Не всички действат по един и същ начин, но най-притеснителни са селективните инхибитори за реабсорцията на серотонина, например „Флуоксетин“. Защо се случва това? Тези лекарства допринасят за напълняването, защото ви карат да се чувствате неенергични.

Когато се почувствате по този начин, мозъкът реагира на проблема и иска да го разреши. Затова започвате да хапвате въглехидрати и продукти, богати на глюкоза. Много трудно се поддържа физическа активност по този начин, затова напълняването е гарантирано.

Следователно, трябва да имате много силна воля, за да контролирате апетита си и да спортувате.

Нежелано напълняване при прием на антидепресанти

3. Нежелано напълняване при прием на антихипертензивни лекарства (против хипертония)

Тук ситуацията е подобна на предишната по-горе. Начинът, по който тези медикаменти работят, е чрез намаляване на налягането , с което сърцето изпомпва кръвта, тъй като високото кръвно налягане е вредно както за мускулите, така и за цялостното ни здраве.

Ето защо, антихипертензивните лекарства могат също да забавят различни функции на тялото, тъй като кръвта е от съществено значение за тях. Една от засегнатите е вашият Метаболизъм. Всъщност някои лекари предписват диуретици, за да ограничат това въздействие.

Добре е да се приемат храни, които спомагат храносмилането.

4. Кортикостероиди

Това са едни от най-мощните противовъзпалителни средства, които съществуват. Те се предписват за ревматични, астматични, дори и ракови заболявания. Въпреки тяхната ефективност, те също допринасят за затлъстяването на организма.

Този негативен страничен ефект е много значителен. Тези лекарства повишават апетита и водят до задържане на течности, а по този начин много трудно се елиминират токсините.

Поради това е важно да включите течности  в диетата си. Въпреки че може да изглежда противоречиво, най-добрият начин за борба със задържането е да пиете повече. Освен това, така можете да напълните стомаха си, без да прибягвате до висококалорични храни.

Внимавайте с приема на лекарствата.

Как да противодействаме на лекарствата, които предизвикват нежелано напълняване?

Когато здравето ви позволява, упражненията са от съществено значение. Едно от най-добрите решения е ходенето. То е чудесно за почти всички, тъй като не е натоварващо. Въпреки това е страхотна тренировка за загуба на излишни килограми.

Ходенето има много предимства и много градове създават специални места за това – обикновено най-красивите такива: паркове, алеи и други зелени площи.

Тези места са идеална среда да избягате от ежедневието и да облекчите стреса, освен ако не страдате от  алергии. Ако имате заболявания, емоционалният аспект е наистина ключов.

Някои лекарства могат да ни докарат до напълняване, но можем да направим нещо по въпроса. Важно е да знаем какви са те, за да можем да се справим с тях още в началото. Въпреки че не винаги можете да контролирате теглото си толкова, колкото искате, подходящата диета и аеробните тренировки (ако е възможно) ще спомогнат за намаляване на този страничен ефект.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fava, M. (2000). Weight gain and antidepressants. The Journal of clinical psychiatry, 61, 37-41.
  • Kulkarni, S. K., & Kaur, G. (2001). Pharmacodynamics of drug-induced weight gain. Drugs Today (Barc), 37(8), 559-571.
  • Richards, J., Gunson, B., Johnson, J., & Neuberger, J. (2005). Weight gain and obesity after liver transplantation. Transplant international, 18(4), 461-466.
  • Sharma, A. M., Pischon, T., Hardt, S., Kunz, I., & Luft, F. C. (2001). Hypothesis: β-adrenergic receptor blockers and weight gain: a systematic analysis. Hypertension, 37(2), 250-254.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.