Кажете „Сбогом“ на подутия корем с тези храни
Лошото храносмилане се свързва с усещането, че сте подути и коремната област е възпалена. Чувствате се изпълнени с газове, което се проявява особено след прием на определени типове храни. Подутият корем е резултат от лоши хранителни навици – т.е. следвате диета, богата на брашно и мазнини. За да се преборите ефективно с това често срещано неразположение, възнамеряваме да ви препоръчаме няколко храни, подходящи тъкмо за този случай. Те ще са ви от голяма полза и ще ви помогнат да възстановите оптималната работа на храносмилателната система и да кажете “сбогом” на подутия корем.
Решения за превенция на подутия корем
Решение № 1 – Пресни плодове
Пресните плодове са идеална храна, която помага за разрешаването на проблеми, възникнали поради лошо храносмилане. Те съдържат огромно количество фибри и вода. А най-хубавото е, че на практика не съдържат мазнини.
Но има един детайл, на който да обърнете внимание! Препоръчително е да консумирате различни плодове. Не позволявайте на тялото ви да привиква с плодовете, които ядете и разнообразявайте менюто си. Освен това е важно да не преяждате с плодове, особено ако имате деликатен храносмилателен тракт… както се казва: „Всичко трябва да бъде с мярка“.
Вижте още: Идеалните плодове за борба с гастрита
Решение № 2 – Салати
Всеки е наясно, че салатите са много важен източник на хранителни вещества – особено тези, които са приготвени в комбинация с плодове като ананас и папая. Салатите са приятел на храносмилателната ви система – може да ги консумирате в началото на деня или пък на обяд. За вечеря ви оставяме възможността да изберете нещо леко – салата или крем супа от зеленчуци. Яжте всичко в малки порции, така че да не усещате стомаха си препълнен преди лягане. Следвате ли стъпките, които ви посочихме, ще подобрите храносмилането си.
Решение № 3 – Люцерна и леща в чинията ви
Кълновете от люцерна и леща са безценни за тялото, защото съдържат голямо количество витамини и минерали. Може да ги добавите към салатите и супите, които приготвяте у дома.
Прочетете още: 8 забележителни качества на лещата
Решение № 4 – Кисело зеле
Поради процеса на ферментация киселото зеле снабдява тялото с диетични фибри, които улесняват работата на храносмилателната система. Може да избегнете подутия корем, като добавяте малко кисело зеле в домашните гозби.
Трябва да споменем също така, че киселият вкус на зелето може да бъде притъпен леко или напълно, ако го накиснете преди сервиране. Уточняваме този момент, в случай че не сте любител на киселото.
Решение № 5 – Мед или меласа като алтернатива на захарта
Медът, който е приготвен по оригинална рецепта, може да повлияе благоприятно върху подобряването на храносмилането ви. Разбира се, не прекалявайте с дозата. Както споменахме досега, мярката е от значение. Все пак медът съдържа концентрирани захари и не се препоръчва на хора, страдащи от диабет.
Не забравяйте…
Много важно е да подобрите своите хранителни навици, ако искате да постигнете контрол върху процеса на храносмилане. Проблем като подутия корем е неприятен и съпътстван с натрупване на газове и усещане за тежест. От тази гледна точка той може да влоши качеството на живот и да понижи самочувствието и самооценката ви.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Rodríguez Leyton Mylene; Sánchez Majana Lucía (2017). Consumption of fruits and vegetables: Benefits and challenges (Colombia). https://www.researchgate.net/publication/321972813_Consumo_de_frutas_y_verduras_beneficios_y_retos
- Instituto de Nutrición y Trastornos Alimentarios (INUTCAM) (S/F). Alimentos funcionales: aproximación a una nueva alimentación (España). http://www.madrid.org/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadervalue1=filename%3Dt065&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1220428576848&ssbinary=true
- Tiwari, U., & Cummins, E. (2013). Fruit and Vegetables. In Handbook of Plant Food Phytochemicals: Sources, Stability and Extraction. https://doi.org/10.1002/9781118464717.ch5
- Little, C. L., & Gillespie, I. A. (2008). Prepared salads and public health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2008.03801.x
- Russelle, M. P. (2001). Alfalfa. American Scientist. https://doi.org/10.1511/2001.3.252
- Boudjou, S., Oomah, B. D., Zaidi, F., & Hosseinian, F. (2013). Phenolics content and antioxidant and anti-inflammatory activities of legume fractions. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.11.108
- Sun, Y. P., Chou, C. C., & Yu, R. C. (2009). Antioxidant activity of lactic-fermented Chinese cabbage. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.12.097
- Labropoulos, A., & Anestis, S. (2012). Honey. In Sweeteners: Nutritional Aspects, Applications, and Production Technology. https://doi.org/10.1201/b12065