Суровоядството: какви са ползите и рисковете за организма

Диетата със сурова храна, позната още като суровоядство, е много проста за спазване и основно се състои в това да не готвите храната и да я ядете в естественото й състояние.
Суровоядството: какви са ползите и рисковете за организма
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Чували ли сте за суровоядството? В тази статия ще ви разкажем повече за тази диета и какво включва тя.

Какво представлява суровоядството

Суровоядството, известно още като диета със сурова храна, се състои в консумация на храна, която не е сготвена и е в най-чистото си естествено състояние. Има обаче някои изключения и отклонения от този принцип, които ще обсъдим по-долу.

Тази диета е силно хранителна за вашия организъм и ползите от нея са много и разнообразни. Разбирането на принципите на суровоядството е важно за веганите. Те трябва да могат да си набавят по-голямата част от хранителните вещества, съдържащи се в редовната диета, при която храните се готвят.

Диетата със сурова храна основно се състои в консумирането на сурова храна, която съдържа основно натурални, органични зеленчуци.

Суровоядството:плато от сурови зеленчуци

За разлика от традиционното веганство, храната в диетата със сурови храни – както е описано в името й е- неварена.
Привържениците на тази диета също могат да консумират плодове, корени, грудки, зеленчуци, семена, ядки, някои водорасли и кълнове.

Освен това те могат да ядат и дехидратирани храни, тъй като когато храната се готви при температура под 41°С, нейните свойства не се губят.

Суровоядството: примерно меню

За да направите менюто си, трябва да знаете кои сурови храни да изберете и как да ги комбинирате. Затова трябва да знаете какви са принципите и правилата на този начин на живот.

Има много видове храни, които можете да ядете, за да изпълните тази диета. Когато използвате прости хранителни комбинации, улеснявате храносмилането и усвояването на хранителните вещества от вашия организъм.

Трябва обаче да допълвате тази диета с витамин В12 и да не зависите изцяло от естествени източници, като водорасли или ферментирали храни, защото те не са добър източник на този витамин.

Суровоядството: списък на идеалните храни

Суровоядството: снимка на различни видове сурови ядки

Ядките и семената са основните източници на мазнини за хората, които следват диетата свързана със суровоядството.

 • Нишесте: тиква, картофи и цвекло.
 • Мазнини: ядки, кокос, семена и авокадо.
 • Киселини: домати, чушки и кисели плодове.
 • Източници на захари: сушени плодове и сладки плодове.

За да комбинирате храните правилно, следвайте тези прости правила (въпреки, че няма да е проблем, ако пропуснете нещо веднъж):

 • Опитайте се да не смесвате храни, източници на мазнини и захари.
 • За предпочитанее да не смесвайте няколко вида мазнини.
 • Също така, не смесвайте източници на киселини със сладки плодове.
 • И накрая, не смесвайте източници на киселини с нишестета.

Преминаване към суровоядство: направете го правилно

За начало включете някои порции неварена храна в храненията си. Не забравяйте, че не е добра идея да правите драстични промени, затова можете да приготвите храната на пара или да готвите при температура под 45° С.

Много е лесно да направите прехода. Просто трябва да бъдете готови и мотивирани, търпеливи и спокойни.

Снимка на надпис Витамин Б12

Рискът трябва да бъде оценен, ако има липса на хранителни вещества, като витамин В12.

Преди да преминете към диетата със суровоядство, трябва да оцените плюсовете и минусите, предимствата и недостатъците.

Консултацията със специалист е много добра идея.

Ползите от суровоядството

Хората, които спазват диетата със сурова храна, смятат, че тя има многобройни ползи за здравето, включително:

 • Прилив на енергия.
 • По-чиста, по-свежа кожа.
 • Значителна загуба на тегло

Диетата със сурова храна съдържа по-малко трансмазнини и наситени мазнини от нашата традиционна диета. Тя е с ниско съдържание на натрий и захар и осигурява високи нива на калий, магнезий, фолиева киселина, фибри, витамин А и антиоксиданти. Всички тези вещества са полезни за вашето здраве.

Рисковете от спазването на този тип диета

Едно от основните възражения на някои специалисти е възможният риск от хранителни дефицити, главно поради липса на витамин В12, желязо, цинк и омега-3 мастни киселини.

Едно проучване установи, че хората, които спазват диетата със сурова храна, имат по-високи нива на хомоцистеин и по-ниски нива на HDL холестерол поради дефицит на витамин В12.

Обаче, хората с хипогликемия (ниска кръвна захар) и диабет трябва да внимават с диетата със сурова храна. Въпреки, че антиоксидантите, зеленчуците и фибрите са полезни, прекомерното количество сокове, може да влоши тези състояния.

По същия начин е задължително да се консултирате с лекар или експерт по хранене, преди да започнете диета със сурова храна. Това е особено важно за хора с анамнеза за хранителни разстройства и/или за хора с наднормено тегло.

И накрая, не забравяйте, че всеки успех от прилагането на тази диета зависи от вашата мотивация. Тоест, не е достатъчно само желанието, трябва да промените и начина си на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Langan RC., Goodbred AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.
 • Rojas Allende D., Figueras Díaz F., Durán Aguero S., Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev Chil Nutr, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.