Какво представлява остеопатията и кога се препоръчва?

Мускулни проблеми, мигрена, световъртеж и запек са някои от заболяванията, които могат да бъдат лекувани с остеопатия. Как работи? Ще ви разкажем в тази статия.
Какво представлява остеопатията и кога се препоръчва?
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 28 август, 2022

Има няколко дисциплини, които се стремят да разгледат човешкото тяло от холистична гледна точка. Остеопатията е терапевтичен клон, чиято цел е да възстанови баланса на тялото с помощта на мануални техники. В тази статия ще ви разкажем повече за тази практика.

Остеопатичната медицина или остеопатията е посветена на запазването на перфектната хармония на органичните функции в костно-мускулния, сърдечно-съдовия, респираторния, лимфния и нервния спектър. Като такава, тя е допълнение към конвенционалната медицина.

Остеопатията не трябва да замества професионалния медицински подход.

Какво представлява остеопатията?

Остеопатията е терапевтичен клон, който се стреми да предотвратява и лекува здравословни заболявания чрез набор от ръчни техники и неинвазивни процедури. Тя изисква задълбочени познания по анатомията и физиологията на човешкото тяло и е насочена към възстановяване на хомеостазата на всички органи и системи.

По същия начин тази дисциплина има холистичен поглед върху здравето; т.е. анализира и подхожда към човешкото тяло като единица, а не като поредица от независими органи. За остеопатите промените в една система засягат и компрометират функционирането на останалите.

Пример за това са проблемите с психичното здраве, които също влияят на благосъстоянието на червата. Такъв е случаят със синдрома на раздразнените черва.

В какво се състои?

Остеопатичните лечения са насочени към облекчаване на заболявания чрез външни стимули, които се стремят да генерират вътрешни реакции, които възстановяват цялостното функциониране. Това е различното от традиционната медицина, чийто фокус е да лекува само фокуса или симптома, който предизвиква дискомфорта.

Проучване, проведено между 2013 и 2020 г., показа, че остеопатията може да бъде обещаваща при лечението на мускулно-скелетни заболявания. Според авторите, показва ефективни доказателства за облекчаване на хронична болка в кръста по време на бременност.

Остеопатията е разработена в Съединените щати през 1874 г. от Андрю Тейлър Стил и в момента е призната от Световната здравна организация (СЗО). По същия начин тази професионална практика е законна в Съединените щати, Англия и Франция.

Има ли връзка между остеопатията и физиотерапията?

Остеопатията и физиотерапията имат много тясна връзка, тъй като и двете дисциплини използват мануални техники и неинвазивни маневри за коригиране на здравословните състояния.

Освен това са насочени към облекчаване на болката при пациента, възстановяване на индивидуалното благосъстояние и подобряване на качеството на живот. Следователно е обичайно двата клона да работят заедно, за да постигнат по-добри резултати.

Остеопатията и здравето
Остеопатията има различни правни нива в зависимост от страната, в която се практикува. Не винаги се счита за независима дисциплина сама по себе си.

Ползите от остеопатичната медицина

Основното предимство на остеопатичната терапия е нейната философия за минимална намеса и инвазия в човешкото тяло. Като цяло се ръководи от холизъм и глобализъм в подхода към заболяванията.

Остеопатът изучава произхода и еволюцията на болестта без директно навлизане в един фокус или заболяване. От своя страна дисциплината насърчава и стимулира самолечението на човешкото тяло, без да е необходимо да се използват инвазивни техники, като лекарства и хирургия.

От друга страна, има малко нежелани странични ефекти от остеопатията. Има телесни реакции, но те се считат за полезни за възстановяване на функционирането на тялото. По същия начин умората и световъртежът обикновено се обясняват със състоянието на възстановяване, на което тялото е изложено след сесиите.

Също така, едно от основните предимства на този вид терапия е намаляването на консумацията на някои лекарства. Въпреки това, хората не трябва да изоставят конвенционалното медицинско лечение по всяко време без стриктно професионално одобрение.

Видове остеопатия

Остеопатията се класифицира в три основни клона. Всеки от тях е насочен към различни групи органи, за да облекчи дискомфорта на хората.

1. Структурна остеопатия

Този клон насочва вниманието си към опорно-двигателния апарат. Извършва детайлно изследване и цялостен подход към кости, мускули, стави, сухожилия, фасции и връзки.

Въпреки това, структурната остеопатия е показала неубедителни резултати при лечението на остеоартрит, например. Това се потвърждава от научни изследвания.

2. Висцерална остеопатия

Основната цел на този клон е холистичният анализ на всички кухи и твърди вътрешности на човешкото тяло, със специален акцент върху стомашно-чревния и пикочно-половия апарат. Следователно, прави възможно идентифицирането и лечението на състояния като хроничен гастрит.

3. Краниална остеопатия

Краниалната остеопатия е насочена към засягане на енцефаличните структури и тяхната тясна връзка с централната нервна система. Обръща специално внимание на заболявания като световъртеж, мигрена и постурални проблеми. Също така представлява голям интерес в оториноларингологичните и ендокринни изследвания.

Някои от най-разпространените остеопатични техники

Остеопатите използват голямо разнообразие от ръчни техники и неинвазивни процедури за облекчаване на заболявания. Сред най-често използваните са следните:

 • Техника за мускулна енергия: Прилага постепенно съпротивление на активното свиване на мускулатурата на човека. Следователно, това прави възможно лечението на мускулна слабост, намаляване на възпалението и подобряване на ставната дейност.
 • Техника на Джоунс: Включва локализиране на чувствителни зони и тригерни точки за болка, както и ъгли на мобилизация, които намаляват болката. Полезна е при мускулни контрактури, невралгии и мускулно-скелетно претоварване.
 • Миофасциално освобождаване: Има за цел да освободи фасцията, която покрива мускулите и да намали болката, причинена от необичайното й сцепление.
 • Техника на доверие: Основава се на пренареждането на ставите чрез бързи, безболезнени и контролирани движения. Обикновено предизвиква усещане за незабавно облекчение. Това е най-известната техника.
Остеопатия и техниката на доверието
Използването на техниката Trust е най-широко признатата от практикуващите като цяло. Остеопатията обаче има много други подходи за лечение.

Кога се препоръчва остеопатията?

Остеопатията е полезна при голямо разнообразие от телесни и функционални разстройства. На първо място, човек трябва да посети лекар, за да получи точна диагноза на заболяването. По този начин специалистът може да насочи лечението и да предложи различни терапевтични алтернативи. Някои от най-честите индикации за остеопатия са следните:

 • Мускулно-скелетни проблеми: контрактури, тендинити, навяхвания, радикулопатии, травми и дегенеративни ставни заболявания.
 • Стомашно-чревни нарушения: газове, запек, гастрит, коремни колики, синдром на раздразнените черва и лошо храносмилане.
 • Респираторни заболявания: бронхит, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
 • Нарушения на пикочно-половата система : дисменорея, аменорея и инконтиненция на пикочния мехур.
 • Проблеми с бременността: лумбална болка, ишиас, пубисна болка.
 • Черепни заболявания: тригеминална невралгия, световъртеж, мигрена, безсъние и хронична умора.
 • Педиатрични състояния: колики при бебета.

Противопоказания за остеопатията

Остеопатичната терапия е противопоказана при хора с данни за структурна костна слабост поради туморни процеси и ревматични, възпалителни или съдови изменения. Такъв е случаят при пациенти с ревматоиден артрит, костни метастази, фрактури, нестабилни стави, остеопения и скорошни операции.

Други състояния, при които остеопатията е противопоказана, включват следното:

 • Каротидна или вертебробазиларна болест
 • Хиперкоагулационни състояния
 • Дълбока венозна тромбоза
 • Респираторни инфекции
 • Психични разстройства
 • Отворена рана
 • Тумори

Непрекъснатото медицинско наблюдение ще гарантира успеха на лечението

Остеопатията е терапевтична дисциплина, която използва външни стимули чрез ръчни техники за облекчаване на различни състояния в тялото. Следователно това е допълнителен инструмент към професионалното управление, който не трябва да замества лечението, предоставено от специалист.

Може да ви заинтересува ...
Богати на калций натурални средства против остеопороза
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Богати на калций натурални средства против остеопороза

Щетите нанасяни от остеопорозата може да са необратими, но е възможно да ги предотвратите като консумирате храни богати на калций и се храните бала...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jagua Gualdrónz A. Medicina alternativa en el tratamiento de la osteoartrosis y artritis reumatoide. Revisión sistemática de la literatura y meta-análisis. Rev.Colomb.Reumatol. 2012;  19( 4 ): 234-244.
 • Bagagiolo DRosa DBorrelli F. Efficacy and safety of osteopathic manipulative treatment: an overview of systematic reviews
 • Dal Farra F, Risio RG, Vismara L, Bergna A. Effectiveness of osteopathic interventions in chronic non-specific low back pain: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2021 Jan;56:102616.
 • Cicchitti L, Martelli M, Cerritelli F. Chronic inflammatory disease and osteopathy: a systematic review. PLoS One. 2015 Mar 17;10(3):e0121327.
 • Ruffini N, D’Alessandro G, Cardinali L, Frondaroli F, Cerritelli F. Osteopathic manipulative treatment in gynecology and obstetrics: A systematic review. Complement Ther Med. 2016 Jun;26:72-8.
 • Eguaras N, Rodríguez-López ES, Lopez-Dicastillo O, Franco-Sierra MÁ, Ricard F, Oliva-Pascual-Vaca Á. Effects of Osteopathic Visceral Treatment in Patients with Gastroesophageal Reflux: A Randomized Controlled Trial. J Clin Med. 2019 Oct 19;8(10):1738.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.