Какво представлява остеопатията и кога се препоръчва?

Мускулни проблеми, мигрена, световъртеж и запек са някои от заболяванията, които могат да бъдат лекувани с остеопатия. Как работи? Ще ви разкажем в тази статия.
Какво представлява остеопатията и кога се препоръчва?
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 28 август, 2022

Има няколко дисциплини, които се стремят да разгледат човешкото тяло от холистична гледна точка. Остеопатията е терапевтичен клон, чиято цел е да възстанови баланса на тялото с помощта на мануални техники. В тази статия ще ви разкажем повече за тази практика.

Остеопатичната медицина или остеопатията е посветена на запазването на перфектната хармония на органичните функции в костно-мускулния, сърдечно-съдовия, респираторния, лимфния и нервния спектър. Като такава, тя е допълнение към конвенционалната медицина.

Остеопатията не трябва да замества професионалния медицински подход.

Какво представлява остеопатията?

Остеопатията е терапевтичен клон, който се стреми да предотвратява и лекува здравословни заболявания чрез набор от ръчни техники и неинвазивни процедури. Тя изисква задълбочени познания по анатомията и физиологията на човешкото тяло и е насочена към възстановяване на хомеостазата на всички органи и системи.

По същия начин тази дисциплина има холистичен поглед върху здравето; т.е. анализира и подхожда към човешкото тяло като единица, а не като поредица от независими органи. За остеопатите промените в една система засягат и компрометират функционирането на останалите.

Пример за това са проблемите с психичното здраве, които също влияят на благосъстоянието на червата. Такъв е случаят със синдрома на раздразнените черва.

В какво се състои?

Остеопатичните лечения са насочени към облекчаване на заболявания чрез външни стимули, които се стремят да генерират вътрешни реакции, които възстановяват цялостното функциониране. Това е различното от традиционната медицина, чийто фокус е да лекува само фокуса или симптома, който предизвиква дискомфорта.

Проучване, проведено между 2013 и 2020 г., показа, че остеопатията може да бъде обещаваща при лечението на мускулно-скелетни заболявания. Според авторите, показва ефективни доказателства за облекчаване на хронична болка в кръста по време на бременност.

Остеопатията е разработена в Съединените щати през 1874 г. от Андрю Тейлър Стил и в момента е призната от Световната здравна организация (СЗО). По същия начин тази професионална практика е законна в Съединените щати, Англия и Франция.

Има ли връзка между остеопатията и физиотерапията?

Остеопатията и физиотерапията имат много тясна връзка, тъй като и двете дисциплини използват мануални техники и неинвазивни маневри за коригиране на здравословните състояния.

Освен това са насочени към облекчаване на болката при пациента, възстановяване на индивидуалното благосъстояние и подобряване на качеството на живот. Следователно е обичайно двата клона да работят заедно, за да постигнат по-добри резултати.

Остеопатията и здравето
Остеопатията има различни правни нива в зависимост от страната, в която се практикува. Не винаги се счита за независима дисциплина сама по себе си.

Ползите от остеопатичната медицина

Основното предимство на остеопатичната терапия е нейната философия за минимална намеса и инвазия в човешкото тяло. Като цяло се ръководи от холизъм и глобализъм в подхода към заболяванията.

Остеопатът изучава произхода и еволюцията на болестта без директно навлизане в един фокус или заболяване. От своя страна дисциплината насърчава и стимулира самолечението на човешкото тяло, без да е необходимо да се използват инвазивни техники, като лекарства и хирургия.

От друга страна, има малко нежелани странични ефекти от остеопатията. Има телесни реакции, но те се считат за полезни за възстановяване на функционирането на тялото. По същия начин умората и световъртежът обикновено се обясняват със състоянието на възстановяване, на което тялото е изложено след сесиите.

Също така, едно от основните предимства на този вид терапия е намаляването на консумацията на някои лекарства. Въпреки това, хората не трябва да изоставят конвенционалното медицинско лечение по всяко време без стриктно професионално одобрение.

Видове остеопатия

Остеопатията се класифицира в три основни клона. Всеки от тях е насочен към различни групи органи, за да облекчи дискомфорта на хората.

1. Структурна остеопатия

Този клон насочва вниманието си към опорно-двигателния апарат. Извършва детайлно изследване и цялостен подход към кости, мускули, стави, сухожилия, фасции и връзки.

Въпреки това, структурната остеопатия е показала неубедителни резултати при лечението на остеоартрит, например. Това се потвърждава от научни изследвания.

2. Висцерална остеопатия

Основната цел на този клон е холистичният анализ на всички кухи и твърди вътрешности на човешкото тяло, със специален акцент върху стомашно-чревния и пикочно-половия апарат. Следователно, прави възможно идентифицирането и лечението на състояния като хроничен гастрит.

3. Краниална остеопатия

Краниалната остеопатия е насочена към засягане на енцефаличните структури и тяхната тясна връзка с централната нервна система. Обръща специално внимание на заболявания като световъртеж, мигрена и постурални проблеми. Също така представлява голям интерес в оториноларингологичните и ендокринни изследвания.

Някои от най-разпространените остеопатични техники

Остеопатите използват голямо разнообразие от ръчни техники и неинвазивни процедури за облекчаване на заболявания. Сред най-често използваните са следните:

 • Техника за мускулна енергия: Прилага постепенно съпротивление на активното свиване на мускулатурата на човека. Следователно, това прави възможно лечението на мускулна слабост, намаляване на възпалението и подобряване на ставната дейност.
 • Техника на Джоунс: Включва локализиране на чувствителни зони и тригерни точки за болка, както и ъгли на мобилизация, които намаляват болката. Полезна е при мускулни контрактури, невралгии и мускулно-скелетно претоварване.
 • Миофасциално освобождаване: Има за цел да освободи фасцията, която покрива мускулите и да намали болката, причинена от необичайното й сцепление.
 • Техника на доверие: Основава се на пренареждането на ставите чрез бързи, безболезнени и контролирани движения. Обикновено предизвиква усещане за незабавно облекчение. Това е най-известната техника.
Остеопатия и техниката на доверието
Използването на техниката Trust е най-широко признатата от практикуващите като цяло. Остеопатията обаче има много други подходи за лечение.

Кога се препоръчва остеопатията?

Остеопатията е полезна при голямо разнообразие от телесни и функционални разстройства. На първо място, човек трябва да посети лекар, за да получи точна диагноза на заболяването. По този начин специалистът може да насочи лечението и да предложи различни терапевтични алтернативи. Някои от най-честите индикации за остеопатия са следните:

 • Мускулно-скелетни проблеми: контрактури, тендинити, навяхвания, радикулопатии, травми и дегенеративни ставни заболявания.
 • Стомашно-чревни нарушения: газове, запек, гастрит, коремни колики, синдром на раздразнените черва и лошо храносмилане.
 • Респираторни заболявания: бронхит, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
 • Нарушения на пикочно-половата система : дисменорея, аменорея и инконтиненция на пикочния мехур.
 • Проблеми с бременността: лумбална болка, ишиас, пубисна болка.
 • Черепни заболявания: тригеминална невралгия, световъртеж, мигрена, безсъние и хронична умора.
 • Педиатрични състояния: колики при бебета.

Противопоказания за остеопатията

Остеопатичната терапия е противопоказана при хора с данни за структурна костна слабост поради туморни процеси и ревматични, възпалителни или съдови изменения. Такъв е случаят при пациенти с ревматоиден артрит, костни метастази, фрактури, нестабилни стави, остеопения и скорошни операции.

Други състояния, при които остеопатията е противопоказана, включват следното:

 • Каротидна или вертебробазиларна болест
 • Хиперкоагулационни състояния
 • Дълбока венозна тромбоза
 • Респираторни инфекции
 • Психични разстройства
 • Отворена рана
 • Тумори

Непрекъснатото медицинско наблюдение ще гарантира успеха на лечението

Остеопатията е терапевтична дисциплина, която използва външни стимули чрез ръчни техники за облекчаване на различни състояния в тялото. Следователно това е допълнителен инструмент към професионалното управление, който не трябва да замества лечението, предоставено от специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jagua Gualdrónz A. Medicina alternativa en el tratamiento de la osteoartrosis y artritis reumatoide. Revisión sistemática de la literatura y meta-análisis. Rev.Colomb.Reumatol. 2012;  19( 4 ): 234-244.
 • Bagagiolo DRosa DBorrelli F. Efficacy and safety of osteopathic manipulative treatment: an overview of systematic reviews
 • Dal Farra F, Risio RG, Vismara L, Bergna A. Effectiveness of osteopathic interventions in chronic non-specific low back pain: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2021 Jan;56:102616.
 • Cicchitti L, Martelli M, Cerritelli F. Chronic inflammatory disease and osteopathy: a systematic review. PLoS One. 2015 Mar 17;10(3):e0121327.
 • Ruffini N, D’Alessandro G, Cardinali L, Frondaroli F, Cerritelli F. Osteopathic manipulative treatment in gynecology and obstetrics: A systematic review. Complement Ther Med. 2016 Jun;26:72-8.
 • Eguaras N, Rodríguez-López ES, Lopez-Dicastillo O, Franco-Sierra MÁ, Ricard F, Oliva-Pascual-Vaca Á. Effects of Osteopathic Visceral Treatment in Patients with Gastroesophageal Reflux: A Randomized Controlled Trial. J Clin Med. 2019 Oct 19;8(10):1738.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.