Какво представлява хидро-електролитният баланс?

Минералите са хранителни вещества, които приемаме в малки количества, извършващи важни функции в човешкия организъм. Научете повече за значението на хидро-електролитния баланс за организма.
Какво представлява хидро-електролитният баланс?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Хидро-електролитният баланс цели поддържането на точния баланс между хидратацията и осигуряването на минерали в организма. Нарушаване в който и да е от тези два компонента може да причини вредно въздействие върху тялото. Някои дефицити на минерали, като натрий (хипонатремия), дори могат да бъдат фатални.

Поради тази причина ще ви обясним всичко относно най-важните функции по отношение на основните електролити в организма. Освен това ще ви дадем серия от съвети, за да сте сигурни, че си набавяте необходимото ви количество, за да се предпазите от появата на дисбаланс.

Електролити

Електролитите са йонизирани минерали извършващи редица функции в човешкия организъм. Много от тях са свързани с поддържането на осмотичния баланс, както и с предаването на нервните импулси.

Нека се спрем на най-важните такива.

Хидро-електролитният баланс и пиенето на вода

Хидратацията се допълва от електролитите, които представляват важни минерали за функционирането на организма.

Натрий

Натрият е един от най-често срещаните минерали. Недостигът му, както вече споменахме, причинява заболяване познато като хипонатремия. Натрият е основно вещество за предаването на нервните импулси, а животът ни зависи от това.

Освен това играе важна роля за поддържането на кръвното налягане, според проучване публикувано в Nutrients. Натрият „обича“ водата, затова се свързва с нея, като по този начин се повишава напрежението, когато бъде консумиран в повече.

За щастие повечето храни съдържат натрий. Поради тази причина доста трудно може да имате дефицит на този елемент. Това може да се наблюдава при обилно потене, в гореща и влажна среда.

Спортистите трениращи в горещи условия трябва да наблюдават приема си на този минерал. Могат да правят това като пият напитки с точно определено количество от този минерал.

Калций

Калцият е минералът в най-голямо количество в човешкото тяло. Той е важна част от костите ни, повишавайки плътността им и намалявайки риска от фрактури. Този минерал е изключително важен, когато става въпрос за предпазване от деминерализация на костите причинена от менопауза, както сочат последните научни изследвания.

Това вещество играе роля и за предаването на нервните импулси и свиването на мускулите – сърдечния и на скелета. Поради тази причина е важно да си осигурите необходимите количества калций на организма си.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 интересни факта за болестта остеопороза

Калий

Калият участва в предаването на нервните импулси. Освен това регулира кръвното налягане като оказва понижаващ ефект – обратно на натрия. Според проучване публикувано в Journal of Clinical Hypertension, редовният прием на този минерал спомага понижаването на кръвното налягане, затова препоръчваме приема му на хората с това заболяване.

Как да поддържате хидро-електролитният баланс?

За поддържането на хидро-електролитния баланс, на първо място, е важно да си осигурите необходимия ви прием на вода. Не трябва да чакате да ожаднеете, за да консумирате течности, тъй като тялото активира този механизъм само при значителна липса на вода.

Съветваме ви да пиете малки количества вода често и да избягвате газираните напитки. Доказано е, че честата консумация на захар е вредна за здравето.

Осигурете си необходимия ви прием на минерали за поддържането на хидро-електролитния баланс

За да подобрите приема си на минерали ви съветваме да солите храната си малко повече от обичайното, когато спортувате в по-горещи условия. Така ще намалите риска от хипонатремия.

При хората водещи уседнал начин на живот, приемът на натрий трябва да бъде регулиран според нуждите им. Трябва да бъде ограничен при артериална хипертония.

Най-добрият вариант е да се храните разнообразно и балансирано и да заложите на зеленчуците. Плодовете и зеленчуците са известни със съдържанието си на микрохранителни вещества. Поради тази причина те съдържат доста минерали, което спомага появата на дефицити, засягащи здравето ни.

Накрая трябва да си осигурите ежедневен прием на калций, за да избегнете проблемите, свързани с костната плътност. Имайки това в предвид можете да увеличите консумацията си на млечни продукти, ядки и лефер. Сардините в консерва, например, са една от най-препоръчваните храни за предпазване на жените от остеопороза.

Хидро-електролитният баланс и спортуването

Спорните напитки спомагат задоволяването на специфичните потребности на атлетите.

Хидро-електролитният баланс трябва да бъде поддържан, ако искате да се радвате на добро здраве

Както видяхте поддържането на електролитния баланс е изключително важно, когато целта е подобряване на здравето или предотвратяване на проблеми по време на спортуване.

За щастие набавянето на необходимите ви минерали, от които се нуждае организмът ви, не е трудно, ако спазвате съветите, които ви дадохме в тази статия. Ако консумирате зеленчуци редовно заедно с млечни продукти и риба, тогава вероятността за поява на дефицит на тези вещества е минимална.

Ако страдате от каквото и да е било заболяване ви съветваме винаги да търсите мнението на медицински специалист. Запомнете, че хората с хипертония например, не трябва да прекаляват със солта.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., et al., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.
  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta analysis from the national osteoporosis foundation. Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary protassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Malik VS., Li Y., Pan A., Koning LD., et al., Long term consumption of sugar sweetened and artificially sweetened beverages and risk of mortality in US adults. Circulatino, 2019. 139 (18): 2113-2125.
  • Feye, Andrés Santiago Parodi. “Composición de las bebidas deportivas: efectos sobre la hidratación y el rendimiento.” Revista Universitaria de la Educación Física y el Deporte 11 (2018): 45-53.
  • Díaz-Rizo, Valeria, et al. “Factores nutricionales relacionados con osteoporosis.” El Residente 13.1 (2018): 23-30.
  • Llanio, Raimundo. “Balance HÃdrico y ElectrolÃtico.” Revista Cubana de Medicina 1.1 (2019).
  • Henríquez-Palop, Fernando, et al. “La sobrecarga hídrica como biomarcador de insuficiencia cardíaca y fracaso renal agudo.” Nefrología (Madrid) 33.2 (2013): 256-265.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.