Какво представлява GGT тестът и какво означават резултатите от него?

Тестът GGT се състои в измебването на ензима гама-глутамил транспептидаз в кръвта за оценка, за да се прецени дали има увреждане в чернодробната тъкан или наличието на камъни в жлъчката.
Какво представлява GGT тестът и какво означават резултатите от него?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 24 април, 2023

Целта на GGT теста или „теста на гама-глутамил транспептидаза“ е да диагностицира чернодробни проблеми. Състои се в измерване на концентрацията на ензима гама-глутамил транспептидаза в кръвта. Има тенденция да се променя, когато черният дроб или жлъчните пътища са в лошо състояние.

Това обаче е неспецифичен параметър, тъй като се повишава и при някои костни заболявания или при алкохолици. Въпреки своята неспецифичност, той позволява ранно откриване на много патологии. Освен това е лесно и рентабилно изследване. Какво точно представлява? Ето всички подробности.

От какво се състои GGT тестът?

GGT тестът се състои в измерване на нивата на ензима гама глутамил транспептидаза в кръвта. Според публикация на Kids Health този ензим се произвежда в различни части на тялото. Въпреки това, най-големият синтез се случва в черния дроб и жлъчния мехур.

В кръвта и другите органи нивата обикновено са минимални. Следователно, когато се наблюдава висока концентрация, е възможно да се подозира увреждане или заболяване. По-специално, промененият GGT тест показва, че ензимът може да излиза от черния дроб в кръвта.

На свой ред това предупреждава, че черният дроб или жлъчните пътища са увредени. Нивата му обаче са променливи. Например, при кърмачета те обикновено са най-високи веднага след раждането. Освен това, колкото по-висока е концентрацията в кръвта, толкова по-голямо увреждане на черния дроб има лицето.

Кога е необходим GGT тест?

Диагностициране на чернодробни заболявания
Повишените трансаминази в кръвта заедно с някои клинични прояви помагат за диагностициране на чернодробни заболявания.

Тестът GGT помага за откриване на чернодробни заболявания. Той също така служи за диагностициране на тези патологии, които засягат жлъчния мехур и жлъчните пътища. Всъщност той се използва специално, ако се подозира увреждане в резултат на консумация на вещества или наркотици, като алкохол или определени лекарства.

Самият тест е показан, когато се появят симптоми, характерни за тези патологии. Да цитираме например жълтеницата, която представлява жълтеникава пигментация на кожата и лигавиците. Причинява се от натрупването на билирубин, който не може да бъде елиминиран от черния дроб.

Други симптоми, които могат да доведат до извършването на този тест, са следните:

  • Тъмна урина.
  • Много светло оцветени изпражнения (ахолия).
  • Гадене и повръщане.
  • Болка в корема.

Увреждане на черния дроб или жлъчните пътища

GGT тестът може да открие увреждане на черния дроб или жлъчните пътища. Причината е, че нивата на гама глутамил транспептидаза са първите, които се повишават, ако човек има обструкция в тази област.

Поради тази причина той се счита за един от най-чувствителните тестове по отношение на патологиите на жлъчните пътища. Той е част от така наречения „чернодробен панел “, който обединява няколко теста, измерващи най-важните чернодробни ензими (трансаминази).

Най-подходящите трансаминази, в допълнение към GGT, са аланин аминотрансфераза (ALT) и аспартат аминотрансфераза (AST). Също така в този набор от тестове са включени алкална фосфатаза и билирубин. Всеки от тях има тенденция да бъде по-висок при определени заболявания.

Въпреки това, както при GGT теста, всички те са неспецифични параметри. Най-важното е, че ако AST е висок, това може да се дължи на костен или жлъчен проблем. В този случай, ако GGT тестът е нормален, увреждането на костната система е локализирано.

GGT тест и хронична злоупотреба с алкохол

Хората, които пият алкохол редовно, са склонни да имат променен GGT тест. Ензимът повишава кръвните си нива. Всъщност те са по-високи в сравнение с хората, които пият спорадично, но в по-големи количества.

Следователно това е тест, който помага да се направи разлика между хронични и остри злоупотребяващи с алкохол. Полезно е, ако искате да знаете дали пациентът все още пие или наистина е спрял.

В какво се състои тестът?

GGT тестът е много лесен за изпълнение. Според публикация на San Diego Hospital не е необходима предварителна подготовка. Препоръчително е обаче да гладувате поне 8 часа преди това.

Лекарят може да даде конкретни инструкции за всеки пациент. Например, може да бъдете помолени да избягвате определени лекарства или алкохол преди теста. Лаборантите правят теста, като вземат проба от венозна кръв. Следователно носенето на риза с къс ръкав улеснява вземането на кръв.

Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите повърхността на кожата с антисептик. За по-лесно намиране на вената около ръката се поставя ластик като турникет. Това позволява на вените да се напълнят с кръв.

След това вкарват игла и вземат проба от вътрешната страна на лакътя. Те могат също да я вземат от гърба на ръката или дори от крака и да съберат кръвта във флакон за транспортиране до лабораторията.

След като съберат необходимото количество, те свалят ластика от ръката. След това притискат мястото на убождането с абсорбиращ памук и изтеглят иглата. GGT тестът се извършва в лабораторията от кръвта, която са получили преди това.

Получаване на резултати и рискове

След като вземе кръвта, лаболантът я носи в лабораторията и я обработва в машина. Резултатите са бързи, в рамките на няколко часа. Но ако има промени, ще са необходими допълнителни тестове.

Като цяло това е проста, безопасна и практична процедура. Както при всеки кръвен тест, може да възникнат някои проблеми. Например, на мястото на пункцията може да се появи малък хематом.

Също така е възможно пациентите да станат замаяни и да припаднат при вземане на кръв. По същия начин може да има болка в областта, където лекарите са поставили иглата. Това обаче са самоограничаващи се и незначителни странични ефекти.

Какво означават резултатите?

Тестът GGT - за какво служи?
Лекарят от първичната медицинска помощ трябва да прегледа лабораторните тестове, за да ги интерпретира.

Ензимът гама глутамил транспептидаза обикновено има много ниски концентрации в кръвта. Обикновено е между 0 и 30 международни единици на литър (IU/L). Както видяхме, можете да получите резултатите в рамките на няколко часа.

Тестът е променлив, според онлайн публикация на Lab Test – ако нивата на GGT са високи или нормални. Когато концентрацията се повиши, това показва заболяване на черния дроб или жлъчните пътища.

Освен това, колкото по-висока е концентрацията, толкова по-големи са щетите. Например, възниква при заболявания като хепатит и цироза. Това повишение обаче може да присъства и при други патологии. Някои от тях са следните:

  • Метаболитен синдром.
  • Панкреатит.
  • Диабет.
  • Сърдечна недостатъчност.
  • Токсична или наркотична злоупотреба.

От друга страна, нормален GGT тест обикновено почти сигурно изключва чернодробно заболяване. Също така помага да разберете дали някой е пил алкохол. Основният проблем е, че може да се нуждаете от повече тестове, защото е неспецифичен.

Можете дори да изберете да повторите теста в друг момент, ако параметрите са гранични. Причината е, че повишаването на този ензим може да е преходно. Например, когато пиете алкохол.

Какво трябва да запомните за GGT теста

GGT тестът е кръвен тест за измерване на нивата на ензима гама глутамил транспептидаза в черния дроб и жлъчния мехур. В кръвта физиологично неговите нива обикновено са почти неоткриваеми.

Следователно, когато концентрацията му се увеличи, това показва, че има увреждане на тези органи. Това обаче е много неспецифичен тест. Обикновено са необходими други допълнителни изследвания, за да се открие причината и диагнозата със сигурност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.