Дъвка от зърна рожков: хранителна стойност и ползи

На дъвката от рожков се приписват редица ползи - днес ще научим какво казва науката по въпроса.
Дъвка от зърна рожков: хранителна стойност и ползи
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 03 март, 2023

Дъвката от зърна рожков, както подсказва името й, се добива от семената на дървото рожков ( Ceratonia siliqua). Това е хранителна добавка от естествен произход, която се използва като сгъстяващ и стабилизиращ агент в храни като сладолед, кисело мляко и крема сирене.

И въпреки че не е толкова добре известна, често се бърка с ксантанова гума или карагенан, за да се получи по-гъста храна. В подсладените продукти засилва ефекта си; в замразените продукти помага за забавяне образуването на ледени кристали. Каква е нейната хранителна стойност? Какви са предимствата й? Разберете тук!

Хранителна стойност на дъвката от зърна рожков

Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) заявява, че дъвката от зърна рожков съдържа следното:

 • Калории: 94,1 kcal
 • Мазнини: 0,135 грама
 • Натрий: 35,4 милиграма
 • Протеини: 1,3 грама
 • Фибри: 21,9 грама
 • Захари: Няма

Тези количества са за 28 грама, което представлява една унция. Те се изразяват по този начин, защото това, което обикновено се използва, е една или две супени лъжици, дори три, ако се прилагат към студена храна като сладолед.

Дъвката от зърна рожков се използва в сладкиши.
Поради своите сгъстяващи качества, дъвката от зърна рожков се включва в голямо разнообразие от хранителни продукти.

Ползи от дъвката от зърна рожков

Известно е, че дъвката от зърна рожков има сгъстяващ ефект, въпреки че малцина знаят за нейните ползи за здравето. Ще ви разкажем повече какво казва науката по темата.

Може да регулира кръвните липиди

Тази дъвка съдържа вещество, наречено “галактомананови полизахариди”, което е вид разтворими фибри. Именно това позволява на продуктите да се сгъстят и желират, когато се добави към тях. Освен това е влакно, свързано с понижаване на лошия холестерол в кръвта (LDL).

 • Човешки изследвания

В този смисъл, при изследване при възрастни с висок холестерол, се наблюдава, че ежедневното поглъщане на 15 грама фибри от рожков, в продължение на 6 седмици, намалява “лошия” холестерол или LDL с 12 процента и общия холестерол със 7 процента.

Има 2 механизма, които обясняват този ефект. Първо, това се случва директно, когато подобните на слуз влакна от дъвка рожков образуват гел в червата, който улавя хранителния холестерол, който се произвежда в самото тяло. След това се екскретира с изпражненията.

Индиректната форма възниква, когато дъвката отделя жлъчните соли, които се отделят за смилане на мазнините. Те се произвеждат от холестерола в черния дроб. И така, колкото повече жлъчка се отделя, толкова повече холестерол ще е необходим, за да ги произведе отново, генерирайки цикъл между червата и черния дроб. В крайна сметка LDL холестеролът в кръвта също намалява.

 • Изследвания върху животни

Експериментите с животински модели също изглежда подкрепят тези резултати. Проучване, което анализира ефекта на фибрите от рожков върху храносмилането на мазнини при здрави плъхове, установи, че това вещество благоприятства намаляването на липидите в кръвта. И този ефект се наблюдава след усвояване на мазнините.

Друг тест, извършен върху зайци, показва, че неразтворимите диетични фибри в рожкова, богати на полифеноли, могат да намалят развитието на атеросклероза.

Резултатите показват, че фибрите от рожков могат да намалят смесената дислипидемия чрез повишаване на нивата на чернодробните ензими, участващи в метаболизма на холестерола и триглицеридите. Необходими са повече изследвания върху хора, за да се потвърди ефектът на дъвката от зърна рожков върху заболявания, свързани с нарушения на кръвните липиди.

Защитава и подхранва червата

Дъвката от зърна рожков съдържа галактоманани, вид разтворими фибри, които благоприятстват растежа на чревната микрофлора. Това е потвърдено от група експерти (статия на испански). Тези фибри намаляват растежа на болестотворни бактерии, като същевременно увеличават полезните бактерии, наречени лактобацили.

В испанското списание NutriNews обясняват, че галактомананите се свързват с чревните бактерии, предотвратявайки залепването им по стените на червата и следователно блокирайки свръхрастежа им. Бактерии като Salmonella и E. coli намаляват риска от инфекции, докато останалата част от микрофлората поддържа функциите на червата непокътнати.

В допълнение, тези разтворими фибри имат пребиотичен ефект, подхранват лактобацилите и насърчават растежа им. По този начин действат директно върху функцията на чревната бариера при нормални условия и по време на излагане на вредни бактерии за тялото.

Има антирефлуксна активност

Съобщава се, че сгъстяващият ефект на дъвката от зърна рожков подобрява храненето на бебета с проблеми с рефлукса. В тази връзка е установено, че чрез намаляване на обичайната концентрация на тази гума във формулата, тя има същия ефект, както когато се използва в стандартна концентрация. Бебетата намаляват регургитацията с поне 50 процента.

Друго проучване сравнява ефикасността на адаптираното мляко за кърмачета с и без рожков. По-специално, 56 отговарящи на условията бебета на възраст между 1 и 6 месеца бяха разпределени на случаен принцип да получават адаптирано мляко с различни концентрации на галактоманан в продължение на две седмици.

Оказа се, че само кърмачета, които получават адаптирано мляко с 0,33 грама галактоманан на 100 милилитра, разредено на студено, намаляват рефлукса, наддават на тегло и подобряват поносимостта си. Докато пропорциите от 0,45 грама на 100 милилитра адаптирано мляко, разредено както студено, така и горещо, не подобряват симптомите.

За да бъдем по-точни, 0,33 грама на 100 милилитра студени галактоманани са ефективни за намаляване на скоростта на рефлукса. Освен това те се понасят добре от кърмачета.

По-нататъшни изследвания върху кърмачета, които консумират адаптирано мляко с 0,350 грама дъвка рожков, друга с 0,450 грама и друга група без продукта, съобщават, че само тези, които консумират дъвката от рожков, имат подобрение при стомашен рефлукс.

Възможен антидиабетен ефект

През 2015 г. проучване на продукти, направени с брашно от рожков, разкри, че всички имат нисък гликемичен индекс и гликемичен товар. Високото съдържание на неразтворими фибри в това брашно намалява времето за преминаване през червата, увеличава фекалния болус и забавя усвояването на захарта и разграждането на нишестето. По този начин захарта се абсорбира постепенно в кръвта.

От друга страна, при изследване върху плъхове се наблюдава, че дъвката от зърна рожков може да намали нивата на глюкозата в кръвта и, между другото, да увеличи съдържанието на гликоген в черния дроб. Друго подобно проучване установява, че този продукт е в състояние да намали глада и кръвната захар.

Въпреки това, няма много проучвания при хора, които да потвърдят тези ефекти.

Дъвка от зърна рожков.
Дъвката от зърна рожков е известна със съдържанието на фибри.

Противопоказания на дъвката от зърна рожков

Засега дъвката от зърна рожков се счита за безопасна за повечето здрави възрастни. Експертите препоръчват да избягвате контакт с това вещество само в случай на алергии. Въпреки това не са докладвани случаи на алергия поради поглъщането й. Консумацията й в големи количества трябва да се избягва, тъй като има тенденция да предизвиква метеоризъм.

И накрая…

Дъвката от зърна рожков не е просто обикновена хранителна добавка. Освен консистенцията, която може да придаде на рецептите, има и положителен ефект при облекчаване на рефлукс и понижаване на холестерола и кръвната захар.

Много интересен аспект е, че са необходими само малки количества, за да се постигнат тези ефекти. Например порция от едва 0,35 грама може да има антирефлуксни ефекти при кърмачета.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Macho-Gonzalez A, Garcimartin A, Naes F, Lopez-Oliva ME, Amores-Arrojo A, Gonzalez-Munoz MJ, et al. Efectos del extracto purificado de fibra de algarrobo sobre la digestión de grasas y la lipemia posprandial en ratas sanas. J Química alimentaria agrícola. 2018;66(26):6734–41.
 • Valero-Munoz M, Ballesteros S, Ruiz-Roso B, Perez-Olleros L, Martin-Fernandez B, Lahera V, et al. La suplementación con una fibra insoluble obtenida de la algarroba ( Ceratonia siliqua L.) rica en polifenoles previene la dislipemia en conejos a través de la vía SIRT1/PGC-1alfa. Eur J Nutr. 2017;58(1):357–66.
 • Wang LH, Zhang J, Yang YL, Chun LI, Da-Li XU, Chen WL. Efecto de la goma de algarrobo sobre el glicometabolismo en ratones. Acta Nutrimenta Sínica. 2009.
 • USDA. Locous beam gum. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169045/nutrients
 • Forestieri AM, Galati EM, Trovato A, Tumino G. Efectos de las gomas de guar y algarrobo sobre los niveles plasmáticos de glucosa, insulina y colesterol en ratas. Phytother Res. 2010;3(1):1–4.
 • Zavoral JH, Hannan P, Fields DJ, Hanson MN, Frantz ID, Kuba K, et al. El efecto hipolipidémico de los productos alimenticios de goma de algarrobo en adultos y niños con hipercolesterolemia familiar. Soy J Clin Nutr. 1983;38(2):285–94.
 • HABER, B.. Fibra de Algarroba: mucho más que fibra alimentaria. En: Alimentación Equipos y tec-nología. Vol 22, N° 183, (2003); p. 95-99
 • Alzate Tamayo, Luz María;Arteaga González, Diana María;Jaramillo Garcés, Yamilé. Propiedades farmacológicas del Algarrobo (Hymenaea courbaril Linneaus) de interés para la industria de alimentos. Revista Lasallista de Investigación, Vol. 5, Núm. 2, julio-diciembre, 2008, pp. 100-111
 • Efectos protectores de los β-galactomananos vegetales sobre la función barrera intestinal. Revista NutriNews Junio 2016. Disponible en: https://nutrinews.com/efectos-protectores-de-los-%CE%B2-galactomananos-vegetales-sobre-la-funcion-barrera-intestinal/
 • Luciana Milek dos Santos, Lindamir Tomzack Tulio , Leticia Fuganti Campos , Marcelo Ramos Dorneles and Cláudia Carneiro Hecke Krüger. Glycemic response to Carob (Ceratonia siliqua L) in healthy subjects and with the in vitro hydrolysis index. Nutr Hosp. 2015;31(1):482-487.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.