Какво е мандибуларна ретрогнатия и как се лекува?

Мандибуларната ретрогнатия може да причини естетични проблеми, главоболие, затруднено дъвчене и дори сънна апнея. Ще обясним какво представлява и как се лекува тук.
Какво е мандибуларна ретрогнатия и как се лекува?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 22 юни, 2023

Разглежданата мандибуларна ретрогнатия е често срещана деформация на зъбите и лицето. Думата retrognathia идва от латинското retro, което означава „назад“; и от гръцки gnathos, което е “челюст”. С други думи, състои се от несъответствие между долната челюст и максиларната кост.

В повечето случаи причината е, че долночелюстната кост не се развива правилно. В резултат на това челюстта е разположена отзад и по-назад от нормалното. По този начин, когато се гледа профилът на засегнатото лице, променената позиция може лесно да се види.

Проблемът с тази малформация е, че тя не само засяга естетиката, но може да доведе и до редица дентални и здравословни усложнения. Искате ли да научите повече по темата? В тази статия ще ви разкажем какво представлява, възможните причини и какви лечения са налични за справяне с проблема.

Какво е мандибуларна ретрогнатия?

Мандибуларната ретрогнатия е костна малформация. Това, което се случва, е, че има несъответствие между размера на максиларната и долночелюстната кост. Следователно те са неправилно подравнени една спрямо друга.

Значението на това е, че редовете зъби също не пасват един към друг. Челюстта е „назад“ по отношение на максилата. Според статия от Everest Dental Clinic, това е един от видовете зъбна неправилна захапка, която има тенденция да причинява проблеми в захапката и естетиката на лицето.

Може да се появи, защото челюстта е развита повече от нормалното или, напротив, защото челюстта е недоразвита. Може дори да е комбинация от двата фактора. Когато гледате човек с ретрогнатия в профил, долната част на лицето има вдлъбната форма.

Известно е също като клас II или връзка на късата челюст.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Пет домашни средства за успокояване на болката в челюстта

Симптоми, свързани с това състояние

Мандибуларната ретрогнатия има значително естетическо въздействие. Както се обяснява в публикация на лицево-челюстния институт, има необичайна връзка между максиларната и долночелюстната кост. Това води до дисхармонични черти на лицето.

Горната зъбна редица излиза над долните зъби и долната челюст. По този начин, когато гледате този човек в профил, брадичката е хлътнала и няма проекция на челюстта. Това може да доведе до проблеми със самочувствието и увереността.

Освен всичко друго, засегнатите индивиди често имат затруднено дъвкане и проблеми със зъбите. По същия начин често има засягане на темпоромандибуларната става, както ще бъде обяснено по-късно.

Какво причинява мандибуларна ретрогнатия?

Това състояние обикновено започва по време на развитие или растеж. Въпреки това, може да се появи по всяко време в живота, въпреки че това е малко по-рядко. За да разберете защо се появява, е важно да разберете как нормално се развива челюстта.

Както е обяснено в публикация на StatPearls, челюстната кост започва да вкостява през шестата гестационна седмица. Кондилът на челюстта е частта, която се свързва с черепа чрез темпоромандибуларната става. Развива се по-късно, около десета гестационна седмица.

Прогресивно долната челюст расте напред и надолу, като същевременно се образува и кондилът. Пълното развитие обикновено се достига около 17 или 18-годишна възраст при жените. При мъжете може да достигне 20-годишна възраст.

При хора, които имат мандибуларна ретрогнатия, това, което се случва, е, че този растеж обикновено спира много по-рано. В резултат на това долната челюст се измества назад и не успява да се изравни с максилата. Може също да се случи максиларната кост да се развива по-бързо от нормалното.

Когато се появи в зряла възраст, това се дължи на различни причини. Тежкото нараняване на челюстта или темпорамандибуларната става може да ограничи растежа. Това може да се случи и когато се извършват операции на черепно ниво.

Възможни усложнения

Това състояние може да причини сериозни усложнения, извън естетическите проблеми. Например, някои бебета започват да изпитват проблеми от раждането.

Това е така, защото несъответствието между двете кости може да ги накара да не могат да сучат адекватно от зърното на майката. В резултат на това храненето става трудно и възникват проблеми с недохранването.

От друга страна, фактът, че двете кости не пасват правилно, означава, че и зъбните редици не пасват заедно. Подреждането на зъбите позволява дъвкане и смилане на храната.

Следователно, когато това се случи, може да бъде трудно да хапете и дъвчете.

Освен това, с напредване на възрастта зъбите ви са склонни да стават по-криви или изместени. Хората с мандибуларна ретрогнатия често имат нарушения на темпоромандибуларната става. Натрупаното напрежение в челюстта и ставата причинява мускулни спазми и силна болка в челюстта и главата.

Друго често срещано усложнение е обструктивната сънна апнея тоест проблеми с дишането се появяват по време на сън, което дори може да доведе до епизоди на спиране на дишането през нощта. Тези епизоди карат човека да спи лошо и да е сънлив през деня.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Рак на челюстта: Симптоми, диагностика и лечение

Налични лечения за мандибуларна ретрогнатия

Мандибуларната ретрогнатия обикновено изисква лечение. За да започнете лечение, първо е важно да стигнете до правилната диагноза. При много хора физическият преглед обикновено е достатъчен. Въпреки това, често се извършват допълнителни изследвания, за да се потвърди диагнозата.

Рентгенографията е от съществено значение. Най-често използваната е латералната цефалометрична рентгенография. С тази техника е възможно да се направи анализ на черепа и неговите пълни размери, за да се провери дали челюстта е по-слабо развита от нормалното. Ъгълът, дължината и връзката с останалата част от лицевия скелет също се изучават.

След приключване на изследването може да се планира лечение, ако е необходимо. Ако случаят е лек и не е много симптоматичен, не винаги е необходимо да се лекува. В следващите раздели обаче ще обясним кои опции се използват най-често.

Лечение при кърмачета и деца

Лечението на ретрогнатия при бебета и деца обикновено се основава на използването на ортодонтия. Идеята е, че те все още растат. Затова може да се направи опит да се забави растежа на челюстта. Това се прави с помощта на нещо като шапка, която оказва натиск върху нея.

Причината е, че няма начин да се стимулира растежа на челюстта като такъв. Ортодонтията може да има много добри резултати при леки до умерени случаи. Тежките случаи обаче обикновено изискват допълнително лечение в юношеска или зряла възраст.

Лечение при юноши и възрастни

Когато растежът вече се е забавил, е много трудно да се промени мандибуларната ретрогнатия само с ортодонтия. Тази техника може да бъде полезна, когато проблемът е чисто зъбен. Тоест, когато се стремим да коригираме  само подреждането или оклузията на зъбите, но не и формата на челюстта.

Има пациенти, които искат да коригират чертите си – например дълбока брадичка или хлътнала брадичка. В тези случаи, ако зъбният проблем вече е коригиран, може да се препоръча ментопластика.

Тежките случаи, свързани с проблеми като сънна апнея, обикновено изискват операция. Тя се състои в намеса върху максиларната кост или върху долночелюстната и максиларната кост. Идеята е да се опитаме да ги реконструираме, за да постигнем точно подравняване.

Запомнете: Мандибуларната ретрогнатия не е само естетически проблем

Мандибуларната ретрогнатия е проблем, който кара долната челюст да бъде в необичайно положение, тя е разположена по-назад от нормалното. Следователно профилът на тези хора показва хлътнала брадичка и вдлъбната форма.

Проблемът е, че това състояние може да доведе до усложнения отвъд естетиката. Например, това е свързано с нарушения на темпоромандибуларната става и обструктивна сънна апнея. Ето защо е важно да се опитате да диагностицирате и лекувате това състояние възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.