Никотиновата дъвка: Какво представлява и как се използва

Когато дъвчите никотинова дъвка, трябва да дъвчите нежно и бавно за около 5 до 10 пъти. В тази статия ще научите повече за никотиновата дъвка и как да я използвате за да спрете пушенето.
Никотиновата дъвка: Какво представлява и как се използва

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Никотиновата дъвка е вид заместителна терапия, създадена за да ви помогне да спрете пушенето безболезнено и ефективно.

Има дъвки с различна концентрация на никотин, от 2 до 4 мг. Никотинът бавно се освобождава през първите 30 минути, в зависимост от силата на дъвчене.

Лекарите предписват употребата на никотинова дъвка, когато човекът изпитва силна нужда от пушене, но иска да се откаже. Никотинът от дъвката се промъква в лигавицата по-бавно в никотина от цигарите. Следователно, количеството никотин в кръвта ви не е толкова високо отколкото когато пушите цигара.

Обаче, въпреки че никотиновата дъвка може да ви помогне да откажете пушенето, е важно да се отбележи, че няма да усещате същото когато пушите.

Никотиновата дъвка: Терапия за заместване на никотина и отказване от пушенето

Никотиновата дъвка: жена, държи цигара, скъсана на две

Никотинът е основната съставка на тютюна и създава физическа пристрастеност към тютюна. Този вид зависимост може да доведе до неприятни симптоми на оттегляне когато човекът се опита да откаже.

Терапията за заместване на никотина осигурява никотин под формата на дъвка, спрейове, инхалатори и никотинови таблетки. Във всички тези алтернативи отсъстват вредните добавки на цигарите.

Също така, терапията за заместване на пушенето може да помогне за облекчаване на някои от симптомите на физическо оттегляне, така че човекът да може да се концентрира върху психологическите аспекти на отказването на техния навик.

Някои проучвания доказват, че използването на никотинова дъвка, заедно с други заместителни терапии на пушенето, може почти да удвои шансовете за успешно отказване.

Как функционира никотиновата дъвка?

За да консумирате този вид лекарство, трябва да го дъвчите внимателно и бавно, от 5 до 10 пъти, докато не усетите горчивия и раздразняващ характерен вкус на никотин. Повечето хора го описват като леко изтръпване във вашата уста. Тогава трябва да спрете дъвченето и да поставите дъвката между вашите венци и вътрешността на вашата буза. Това прави никотина по-лесен за поглъщате от лигавицата, бавно. Щом изчезне вкуса, дъвчете отново дъвката и я поставете в различна област.

Тази дъвка трае около 30 минути, така че трябва да повтаряте това действие през дните, когато отказвате. Обаче, не е препоръчително да дъвчите друго парче дъвка поне за един час след като свършите едното. Причината за това е да намалите вашите рискове от лоши странични ефекти. Да, това е дъвка… но този вид може да доведе до неудобни усещания поради своята активна съставка.

Също така, лекарите не препоръчват да използвате повече от 24 парчета от таблетки 2 мг или повече от 15 парчета от таблетки 4 мг на ден. Ако превишите тези количества, тогава се увеличава вашия риск от свръхдоза.

Лекарите препоръчват да дъвчите тази дъвка максимум 3 пъти на ден, или между 3 до 8 таблетки на ден. Това трябва да имате предвид, че 1 цигара съдържа 1 мг никотин.

Никотиновата дъвка: по-подробни инструкции

Рисунка против тютюнопушенето
  • Не дъвчете бързо дъвката или да поглъщате вашата слюнка след дъвчене на този вид дъвка. Това може да доведе до дискомфорт във вашата уста и гърло, както и стомашна болка и други храносмилателни проблеми.
  • Също така, никотинът няма да даде ефект когато е погълнат, тъй като няма да бъде погълнат от лигавицата и ще се обездейства веднага щом стигне стомаха.
  • Също така, не яжте и не пийте кафе, газирани напитки или сокове поне 15 минути преди или след дъвчене. Това е така защото тези продукти могат да намалят поглъщането на никотин. Обаче водата е позволена.

Неща, които трябва да имате предвид 

Освен инструкциите в предишния раздел, искаме да изброим редица неща, които да имате предвид когато консумирате никотинова дъвка:

Първо, препоръчваме да използвате това лекарство при всяка ситуация, за която знаете, че ще ви се пуши. И като цяло, използвайте го когато усещате, че ви се пуши.

Второ, пазете го със себе си винаги. По този начин ще бъдете по-внимателни ако се намирате в ситуация когато усещате желание за пушене. Да знаете, че самото действие за взимане на цигара значително повишава вашата вероятност за пушене.

Накрая, ако забележите някоиот следните симптоми след употребата на този вид дъвка, тогава се консултирайте с вашия лекар или фармацевт:

  • Раздразнение във вашата уста и венци
  • Болка в зъбите и гърлото
  • Повишено слюнкоотделяне

Заключение

Скъсана на две цигара

Отказването на пушенето е постижимо и много здравословно решение за вас, вашите близки и планетата. Просто бъдете наясно с вашата цел и си помогнете с една добра терапия за заместване на никотина, като никотинова дъвка.

Ще ви помогне да удържите на вашата сила на волята и да останете дисциплинирани.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martín, F., & Corral, L. P. (2013). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/s1575-0973(04)70151-8
  • JR, H., JL, P., PW, C., Callahan, R., & Kenny, M. (2004). El mal uso y la dependencia de over-the-counter chicle de nicotina en una muestra de voluntarios. Nicotine & Tobacco Research : Official Journal of the Society for Research on Nicotine and Tobacco. https://doi.org/10.1080/14622200310001656894
  • Oncken, C., Dornelas, E., Greene, J., Sankey, H., Glasmann, A., Feinn, R., & HR, K. (2008). El chicle de nicotina para los fumadores embarazadas: un ensayo controlado aleatorizado. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e318187e1ec

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.