Какви са ефектите на ултрапреработените храни върху психичното здраве?

Какво знаете за ултрапреработените храни? Прочетете тази статия и научете всичко по темата.
Какви са ефектите на ултрапреработените храни върху психичното здраве?

Последна актуализация: 03 юни, 2023

Ултрапреработените храни, произвеждани масово, имат редица негативни ефекти върху психичното ни здраве. Тези продукти съдържат възпалителни вещества, които могат да увредят пластичността на невроните.

Трябва да се отбележи, че тази серия хранителни продукти се произвеждат с изкуствени добавки със съмнително качество. Те биха могли да повлияят и на микробиотата, която определя преминаването на токсични вещества към областта на мозъка.

Как ултрапреработените храни влияят на психичното здраве?

Според изследване, публикувано в списание Neurology, редовният прием на промишлени ултра-преработени продукти увеличава честотата на деменция и други невродегенеративни патологии. Една от причините е, че присъствието им в диетата влияе върху натрупването на токсини в тялото, като бета-амилоидните съединения.

Важно е да се отбележи, че ултра-преработените продукти могат да благоприятстват и генерирането на свободни радикали в тялото и тяхното последващо отлагане в тъканите. От този момент нататък процесите на стареене ще се ускорят. Дори е възможно приемът на тези продукти да се свърже с повишена слабост при възрастните хора, според проучване, публикувано в The Journals of Gerontology.

И накрая, можете да намерите скорошни проучвания, които свързват наличието на фабрично преработени храни в диетата с по-високо разпространение на депресия при възрастни. Рискът е още по-висок, когато нивото на физическа активност е ниско.

В края на краищата, подобряването на вашата диета и избягването на заседнал начин на живот са две ключови точки, когато целта е да поддържате добро здраве.

Във всеки случай не всички ултрапреработени храни са еднакво вредни. Най-лошите са тези, направени с некачествени мазнини, като рафинирано кокосово масло или палмово масло. Това са най-възпалителните.

Хранене и здрав мозък
На биологично ниво мозъкът може да натрупва токсини от ултрапреработените храни, които ядем.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: 21 доказани съвета за предотвратяване на подуване след хранене

Ефектите на ултрапреработените храни върху чревната микробиота

Вече е известна тясната комуникация, която съществува между червата и мозъка. До голяма степен се медиира от микробиотата, набор от микроорганизми, които обитават храносмилателния тракт.

Следователно поддържането на тяхното разнообразие и плътност ще помогне за намаляване на риска от възникване на болести. Сред тях са депресия, тревожност и невродегенеративни заболявания.

Диетата може до голяма степен да обуслови функционирането на микробиотата и нейните характеристики. Простите захари, изкуствените добавки и трансмазнините влияят негативно на микробите в храносмилателния тракт. По този начин е по-вероятно токсините да преминат през чревната бариера и да достигнат кръвния поток, след което да се разпространят в различни тъкани.

За да избегнете този проблем, не само е необходимо да намалите консумацията на ултрапреработени храни, но също така е от решаващо значение да включите ферментирали храни от млечен произход и фибри в достатъчни количества в менюто си. В този смисъл основните диетични насоки препоръчват прием на поне 25 грама фибри всеки ден, за да изпитате ползите.

Не всички фибри генерират същия ефект. Този, който има по-голямо въздействие върху микробиотата, е разтворимият тип. Увеличава обема си с вода и ферментира. Това служи като енергиен субстрат за бактериите и благодарение на него се синтезират противовъзпалителни съединения, като късоверижни мастни киселини. Бутиратът е такъв пример.

Здравословна микробиота за лечение на депресия

Оста микробиота-черва-мозък се изучава все повече. Последните изследвания показват, че може да е възможно да се подобрят клиничните картини на психичното здраве с правилна рекомпозиция на микробиотата.

С други думи, пробиотиците могат да бъдат добавени към лечението на депресия в близко бъдеще. Модулаторите на бактериалната флора могат да увеличат отговора на пациентите към антидепресанти.

Следвайки същата мисъл, намаляването на ултрапреработените храни в диетата би било защитен фактор за психичното здраве. Намаляването му във вашата диета може да подобри микробиотата и с това ще се контролира рискът от прогресиране към депресивни или тревожни клинични състояния.

Диета за намаляване на депресията.
Ролята на диетата би била ключова при лечението на депресивни състояния, извън употребата на лекарства.

Ултрапреработените храни вредят на психичното здраве

Свръхпреработените храни имат отрицателен ефект върху психичното здраве на хората. Те повишават нивата на възпаление и окисление в тялото. Те дори могат да съдържат токсични елементи, които се натрупват в тъканите и пречат на нормалното физиологично функциониране.

Поради тази причина тяхното присъствие във вашата диета трябва да бъде максимално ограничено.

Поддържането на добра рутина ще помогне за подобряване на вашето психично здраве. Незаменим аспект е качеството на вашия сън, както и физическите упражнения и здравословните навици.

Психичното здраве е сложно и обвързано с много фактори. Неговото подобрение или влошаване не може да се отдаде на един единствен фактор. Въпреки това отрицателната роля на ултрапреработените храни изглежда очевидна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Li H, Li S, Yang H, et al. Association of Ultraprocessed Food Consumption With Risk of Dementia: A Prospective Cohort [published online ahead of print, 2022 Jul 27]. Neurology. 2022;10.1212/WNL.0000000000200871. doi:10.1212/WNL.0000000000200871
  • Sandoval-Insausti H, Blanco-Rojo R, Graciani A, et al. Ultra-processed Food Consumption and Incident Frailty: A Prospective Cohort Study of Older Adults. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2020;75(6):1126-1133. doi:10.1093/gerona/glz140
  • Gómez-Donoso C, Sánchez-Villegas A, Martínez-González MA, et al. Ultra-processed food consumption and the incidence of depression in a Mediterranean cohort: the SUN Project. Eur J Nutr. 2020;59(3):1093-1103. doi:10.1007/s00394-019-01970-1
  • Castañeda Guillot, Carlos. “Microbiota intestinal y trastornos del comportamiento mental.” Revista Cubana de Pediatría 92.2 (2020).
  • Jimenez-Badilla, Iveth, and Luis Acuña-Amador. “Evidencias clínicas del uso de moduladores de la microbiota intestinal para el tratamiento de trastornos mentales: una revisión bibliográfica sistemática.” Psiquiatría Biológica 28.2 (2021): 100315.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.