Как да си приготвите паниран патладжан
Има много начини за приготвяне на патладжани. Ако сте фен на този зеленчук, трябва да си приготвите тази рецепта за паниран патладжан. Със сигурност ще впечатлите приятелите и семейството си с нея!
Патладжанът е зеленчук, който широко се използва в кухнята. Изключително ценен е в редица култури. Най-хубавото е, че можете да го печете, сотирате, пържите и приготвяте на пара.
Патладжаните съдържат различни флавоноиди, подобряващи пигментацията на кожата и освен това притежават антиоксидантно действие. Затова диетолозите препоръчват да ги консумирате, за да предотвратите появата на сърдечно-съдови заболявания. Този зеленчук е полезен дори в борбата срещу рака.
Ето защо приготвянето на патладжан по любимия ви начин е изключително полезно за здравето. Можете да използвате различни кулинарни трикове, които ще подобрят вкуса му. Освен това можете да го овкусите с предпочитаните от вас подправки, за да се насладите на ястията, приготвени с този зеленчук.
Панирането е готварска техника, състояща се в покриването или овалването на зеленчуци, месо, пиле или риба с галета, преди да ги опържите в олио, масло или свинска мас. Не е задължително да използвате галета за паниране. Знаем, че голяма част от рецептите се приготвят именно с този продукт, но можете успешно да го заместите с брашно – пшенично или царевично.
Уверяваме ви, че приготвените от вас патладжани по този начин, ще бъдат наистина неустоими. Няма какво да се чудите! Научете се как да си приготвяте паниран патладжан още днес!
Как да си приготвите паниран патладжан
Панираният патладжан е отлична рецепта за вегетарианците.
Но трябва да запомните, че ако не приготвите правилно патладжаните, те няма да са особено вкусни. Затова ще споделим с вас един трик, с който да омекотите вкуса им, за да им се насладите напълно.
Ако търсите подходяща рецепта за вегетарианско или веганско ястие, това е перфектният избор. Можете да й се насладите с различна гарнитура – ориз, киноа, паста. Ако решите да я гранирате с последното, трябва да нарежете патладжаните на парчета вместо на резени и да им добавите подходящ сос.
Съставки
- 2 големи патладжана
- 1 чаша галета (150 г)
- 2 супени лъжици сол (30 г)
- 1 супена лъжица пипер (15 г)
- ½ супена лъжица магданоз на прах (8 г)
- 2 супени лъжици балсамико (30 мл)
- ¼ чаша зехтин (40 мл)
- 1 ½ чаши вода (300 мл)
Прочетете и: 4 рецепти с броколи за лека вечеря
Приготвяне
Много хора не обичат да ядат патладжани заради специфичния им вкус. Но всичко зависи от начина, по който приготвяте този зеленчук. Както и с какви подправки ще го овкусите. В следващите редове ще ви опишем подробно как да си приготвите перфектния паниран патладжан по тази рецепта:
- Първо нарежете патладжана на резени с дебелина около 2 см.
- В голяма купа изсипете водата и добавете една супена лъжица сол. Поставете резените патладжан в купата и ги оставете да се накиснат. Това гарантира, че няма да поемат много мазнина при пърженето и ще бъдат достатъчно сочни.
- В друга купа пригответе смес от балсамикото, останалата част от солта, пипера и магданоза.
- След като патладжанът поомекне го поставете в тази смес и го оставете да се маринова за 15 минути.
- Изсипете галетата в подходяща чиния и оваляйте резените патладжан в нея.
- Накрая опържете патладжанът с малко зехтин. Не се тревожете – патладжанът няма да поеме много мазнина, тъй като предварително е бил накиснат във вода.
- Насладете се на вкусния паниран патладжан с гарнитура по ваш избор.
Препоръчваме ви да прочетете и: Рецепта за огретен с карфиол и сос бешамел
Още съвети
- Ако искате патладжанът да стане по-хрупкав, трябва да замразите резените поне за 30 минути, преди да ги овкусите и изпържите.
- Ако не искате да използвате зехтин, можете да го заместите с кокосово масло. То ще придаде на ястието по-сладък вкус.
- Не е задължително да използвате балсамов оцет. Въпреки че придава на храната приятен кисел вкус, можете да го замените със сос “Уорчестър” или соев сос.
- Тези, които не обичат пържената храна, може да приготвят ястието под формата на огретен. Така рецептата ще бъде още по-здравословна.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- NESTLÉ ECUADOR. (2010). Recetario.
- Rotino, G. L., Sala, T., & Toppino, L. (2014). Eggplant. In Alien Gene Transfer in Crop Plants, Volume 2: Achievements and Impacts. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-9572-7
- Ullio, L. (2003). Eggplant growing. NSW Agriculture.