Как да се справите с кризата на средната възраст

Кризата на средната възраст може да разруши връзките и семействата или да доведе до депресия. От друга страна, тя може да ви направи по-силни. Разликата между двете е в начина, по който подхождате към този етап от живота си.
Как да се справите с кризата на средната възраст

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Може да става въпрос само за промяна в перспективите ви, но въпреки това как се справяме с кризата на средната възраст?

Познаването й ще ви помогне да се наслаждавате пълноценно на всеки един етап  от живота и да избегнете сблъсъка с депресията и тревожността, които нерядко се появяват с течение на времето.

Какво представлява кризата на средната възраст?

Жените започват да се доближават до менопаузата след навършването на 40 години. Това е възраст белязана с физически и психически промени. През този етап от живота не сме нито млади, нито стари, а същевременно започваме да се страхуваме от приближаващата старост.

При мъжете се появяват първите бели коси, водещи до появата на тревога и неприятни мисли.

И при двата пола започва преоценяване на постигнатото до момента, както и на това, което трябва да бъде свършено. Това е свързано с развитието ни и се дължи на възрастта и биологичните промени.

Околната среда също оказва своето въздействие: натискът от обществото и семейството взема своята цена, пораждайки несигурност и въпроси. Този етап от живота може да се превърне във време на търсене и или в изгубено такова.

Време за размисъл

Личностните конфликти, кризите в семейството, брака и работата са често срещани. Това е период белязан от размисъл и вземане на решения, които могат да нарушат ритъма ни.

Хората, които успешно са постигнали вече поставените си цели, обикновено се справят по-лесно с кризата на средната възраст. А тези, които робуват на рутината, изпитват несигурност или нямат ясни цели са по-предразположени към изпадането в депресия. Освен това хората живеещи с конфликтни партньори, са изложени по-голям риск.

Радикални промени

Нашето време е изпълнено с много социални промени: безброй хора следват модните тенденции, ходят на фитнес всеки ден… Няма съмнение по въпроса: това лесно оказва влияние върху хората преживяващи кризата на средната възраст.

  • Мъжете могат да се подложат на процедура по присаждане на коса или да започнат да носят перуки. Жените, от своя страна, боядисват косата си или променят прическата си.
  • Могат рязко да променят музиката, която слушат, да започнат да посещават модерни клубове, да практикуват екстремни спортове, които преди въобще не са ги вълнували …
  • Нерядко хората си купуват най-новите електронни „играчки“ или залагат на дрехите, които са последен писък на модата.

Доближавайки се до менопаузата, жените се оплакват от силни горещи вълни, изсушаване на косата и кожата. Освен това осъзнават факта, че повече не могат да имат деца, което нерядко понижава сексуалното им желание.

В резултат на това могат да покажат нежелание и липса на интерес към редица аспекти на живота, да се депресират или пък да започнат да си фантазират различни приключения.

При мъжете понякога се наблюдава липсата на интерес към семейството. Те предпочитат да си купят нова кола, да напуснат работата си, да се лутат безцелно…някои мъже дори започват да консумират повече алкохол, за да си осигурят краткотрайни моменти на щастие.

Мъдрост и позитивно мислене

Менопаузата може да се превърне в период на преосмисляне на живота с много мъдрост, спонтанност и позитивизъм. Накратко – тя може да стане време за правене на нови планове, които да ви мотивират да продължите напред .

Всеки период в живота притежава своята истина, която трябва да изживеем пълноценно и с много радост.

В обществото това означава, че боготворенето на младостта и остаряването с достойнство не са хапка за всяка уста. Хората, които виждат в кризата на средната възраст възможност да събудят духа си и да преначертаят пътя си, са сред идеалните кандидати, които могат да се справят с това.

Кризата на средната възраст: как да се справите с нея?

Първото нещо, което трябва да направите е да си изясните какво чувствате. Трябва да разберете дали се страхувате от бъдещето, остаряването и неуспехите. Може би търсите хора, които да обвините за случващото се с вас или за това, че животът ви не е този, който сте си представяли.

Можете да подредите бъдещето си с отговорите на тези въпроси. Важно е да избягвате вземането на решения, докато сте в депресия, без добре да сте ги осмислили.

Кризата на средната възраст е част от нормалното протичане на живота, през която не трябва да преминавате сами. Семейството, партньорите и приятелите ви ще ви помогнат да се справите: това е просто друг етап от живота, също като пубертета.

Можете да потърсите и професионална помощ.

Препоръчваме ви да прочетете и: Вашите 50: страхотна възраст за жените

Ново начало

Добър начин за справяне с кризата на средната възраст е поставянето на нови цели. Тези предизвикателства ще ви помогнат да разберете къде искате да бъдете в близко бъдеще.

40-те години не са края на живота, а по-скоро ново начало, което ви позволява да бъдете по-щастливи отпреди.

Кризата на средната възраст може да разруши връзките и семействата или да доведе до депресия. От друга страна, тя може да ви направи по-силни. Разликата между двете е в начина, по който подхождате към този етап от живота си.

Позитивно мислене

Позитивното мислене, приемане на посивелите коси, оредяването на косата и първите бръчки с усмивка са по-правилният подход.

Вие сами избирате как да се изправите пред кризата на средната възраст. Това зависи от способността ви да не вземате решения докато сте в депресия,  а по-скоро да правите това след предварително обмисляне.

Поставяйте си нови цели, като се радвате всеки ден на постигнатото дотук и на живота като цяло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.