Как да приготвяте винаги вкусни зеленчуци
Творчество и познания: това е рецептата за приготвяне на апетитни, вкусни зеленчуци. Не знаете как се приготвят зеленчуци, които са колкото добри за здравето, толкова добри и на вкус? Не се притеснявайте. Има и безброй начини за сервирането им.
“Не обичам зеленчуци, не ям зеленчуци”. Това може да чуете от някои хора, веднага щом видят нещо зелено, оранжево или дори лилаво. Не би трябвало да е толкова трудно да убедите децата да ядат богати на витамини и минерали зеленчуци.
Сосове, кремове и печива: най-доброто прикритие
- Сосовете и кремовете са чудесни варианти за прикриване на горчивия вкус на някои зеленчуци. Сиренето е подходящо в комбинация със зеленчуци и макарони. Опитайте зелен фасул с яйца или шунка, както и варени броколи с майонеза.
- Печивата също може да са ви от полза. Може да напълните бутер тесто със зеленчуци и други полезни храни, като праз, спанак или риба. Опциите наистина са безкрайни.
Как да готвите вкусни зеленчуци, когато искате да получите хубава текстура или по-сладък вкус
Ако искате да приготвите зеленчуци, така че да изглеждат апетитни и да имат невероятен вкус, има различни методи, които може да приложите. Някои от зеленчуците добиват сладък вкус, ако ги печете на скара или ако ги задушавате, като например сладките картофи.
- Когато покриете кореноплодните зеленчуци или тиквата с мазнина и след това ги сготвите, мазнината се загрява бързо и влагата се изпарява от повърхността.
- Този процес е известен под името реакция на Майлард. При него външният слой се карамелизира, ставайки по-апетитен и хрупкав, а вътрешността остава сочна.
Можете също да размекнете по-бързо зеленчуците за приготвяне на пюре, като ги сварите, вместо да ги готвите на пара.
Как да приготвяте вкусни зеленчуци по цветове
Лилави
Лилавите зеленчуци са с високо съдържание на антиоксиданти. Фасулът, картофите, аспержите и червеното зеле съдържат антоцианини: неустойчиви водоразтворими молекули.
Те губят цвета си при варене и затова ви препоръчваме да ги ядете сурови или да добавяте киселинни елементи към водата. Червеното зеле, например, обикновено се приготвя в оцет.
Червени
Бетаинът е това, което прави някои храни червени, като например цвеклото. Той е водоразтворим и е чувствителен към топлина, така че е най-добре да третирате тези зеленчуци както лилавите.
Зелени
Хлорофилът е това, което е отговорно за зеления цвят на някои зеленчуци. Освен това е водоразтворим. Най-добре е да се варят за кратко време в голямо количество подсолена вода, след което да се изплакнат със студена вода.
Те могат да бъдат приготвени на скара или да ги сотирате, след което да ги овкусите с лимонов сок. Зеленчуците с тъмен зелен цвят не губят цвета си толкова лесно, вследствие каротиноидите в тях, които им придават оранжев или червеникав оттенък.
Бели
Картофите, артишокът, карфиолът, лукът и другите бели зеленчуци се обезцветяват и покафеняват след разрязване, поради наличието на някои ензими в тях. Въпреки това можете да предотвратите обезцветяването, като ги държите в купа с разреден лимонов сок. Също така не е препоръчително да ги варите или печете на скара твърде дълго.
Съвети: как да приготвяте зеленчуци, така че да изглеждат апетитно и да имат чудесен вкус
- Солта дава на доматите и на сладките ястия по-добър вкус.
- Медът противодейства на горчивината на цикорията.
- За приготвяне на другите горчиви зеленчуци, като зеленолистните зеленчуци, както и за готвене на гъбите, е подходящо да добавите малко сол.
- Една чудесна комбинация е съчетаването на горчиво със сладко: горчива мента с грах, магданоз в салати със сладък дресинг, кимион с моркови на скара…
- Зехтинът е подходящ както при сладки, така и при горчиви вкусове.
Вкусни сладки зеленчуци
Пресният грах, морковите и чушките имат сладък вкус, който може да се подсили с мед, сироп или алкохол. Би било смело от ваша страна да комбинирате сладостта с мазнина, но със сигурност ще свърши работа, ако се опитвате да убедите някого да консумира повече зеленчуци.
Въпреки това, макар и картофите с разтопено масло и крем супите да са наистина страхотни на вкус, не бива да прекалявате с тях.
Пикантни, леко киселинни зеленчуци
Лютите чушки, черният пипер и пресният джинджифил дават по-добър вкус на супите и яхниите ви, но трябва все пак да ги консумирате с мярка. Киселите продукти, като лимоновия сок, оцета, виното, ревена, заквасената сметана и киселото мляко подсилват естествената сладост на зеленчуците. Трябва обаче да ги използвате умерено, ако искате да направите добър баланс на вкусовете.
Апетитна рецепта за вкусни зеленчуци
Тази рецепта е чудесен пример за приготвяне на зеленчуци, така че да изглеждат страхотно и да имат чудесен вкус.
Зеленчуци със сирене
Съставки
- Броколи, карфиол и моркови
- 3 супени лъжици масло (60 г)
- Настъргано сирене (на вкус)
- Сол и пипер (на вкус)
- Малко вода
Начин на приготвяне
- Сложете водата в тенджера, за да не загорят зеленчуците при готвенето.
- След това добавете броколите, карфиола, морковите, маслото, солта и пипера.
- Покрийте съда с капак и гответе на слаб огън в продължение на няколко минути, докато зеленчуците се сварят, но без да ги оставяте да омекнат.
- Накрая, отстранете съда от котлона, добавете сиренето, сложете капака отново и оставете сиренето да се разтопи.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Caracuel García, Ángel. “Técnicas de cocción saludables aplicables a la alimentación mediterránea.” (2008).
- Lecoeuvre, Claire. “¿ Por qué comer productos ecológicos?: un beneficio tan colectivo como individual.” Le Monde diplomatique en español 269 (2018): 23.
- Zacarías, Isabel, et al. Cocina Saludable: Cómo incluir 5 porciones de frutas y verduras por día. miguel betancourt martinez, 2015.