10 храни, които ви карат да се чувствате щастливи

Настроението ви ще се подобри, ако консумирате риба, ананас, орехи и шоколад. Тези храни имат способността да подобряват вашето физическо и емоционално здраве.
10 храни, които ви карат да се чувствате щастливи
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Серотонинът (хормонът на щастието) и ендорфинът (който отговаря за облекчаване на стреса и за увеличаване на удоволствието) имат за цел да ви накарат да се чувствате щастливи и доволни.

В голяма степен те помагат за регулиране на съня и за овладяване на стреса. Тяхното наличие в тялото зависи от нивата на триптофан.

Въглехидратите пренасят това вещество в мозъка и предизвикват това приятно усещане.

Ето защо предлагаме на вниманието ви тези 10 храни, които ще ви накарат да се чувствате щастливи. Искате ли да ги опитате?

1. Риба

Риба

Според проучване, проведено в университета в Питсбърг, хората с ниски нива на омега-3 мастни киселини са изложени на по-висок риск от депресия и като цяло са по-склонни да изпадат в лошо настроение.

Това хранително вещество трябва да се приема чрез храната, тъй като организмът ви не го произвежда от само себе си. Може да бъде открито в рибата.

Ето защо се препоръчва горещо при депресия и при проблеми със съня.

2. Черешите ви карат да се чувствате щастливи

Освен че активират серотонина, черешите произвеждат също ендорфин, допамин и норепинефрин в тялото ви. Тези елементи помагат при раздразнителност, подобряват качеството на съня и повишават поносимостта към болка.

3. Орехи

Орехи

Ако имате ниски нива на селен в тялото си, това може да предизвика раздразнителност, безсъние и депресия. По тази причина се препоръчва консумация на орехи за подобряване на настроението, тъй като те съдържат много селен.

4. Храните с високо съдържание на В12 може да ви накарат да се чувствате щастливи

Витамините от група В са от основно значение за настроението ви. Въпреки това, витамин В12 се откроява от останалите с многото си различни функции:

 • Дава ви енергия.
 • Намалява умората и изтощението
 • Повишава физическата, емоционалната и умствената ви енергия.
 • Помага да успокоите ума си.

Храните, които ще ви представим, са не просто богати на витамин В12, но съдържат още цинк, желязо и минерали, които също влияят на настроението ви.

 • Миди и стриди
 • Говеждо месо
 • Черен дроб
 • Сирене
 • Яйца

5. Банани

Бананите ви карат да се чувствате щастливи

Бананите са пълни с хранителни вещества, фибри и минерали и дават на тялото ви прилив на енергия.

Тъй като съдържат триптофан, те помагат за производството на серотонин. По този начин те отпускат нервната система.

Те понижават холестерола, помагат при мускулни крампи и понижават кръвното налягане. Освен това бананите са естествен антиацид.

6. Пикантните храни могат да ви накарат да се чувствате щастливи

Пикантните храни съдържат голямо количество от химичното съединение, наречено капсаицин.

Когато влезе в контакт с вкусовите ви рецептори, капсаицинът изпраща сигнали до мозъка ви, които отделят ендрофин. Това предизвиква еуфория и енергия.

Капсаицинът действа благоприятно и при борба с раковите клетки, както и за намаляване на невропатичната болка.

7. Шоколад

Шоколад

Шоколадът стимулира производството на ендорфин в организма ви и увеличава серотонина в мозъка ви.

Той съдържа теобромин, който действа като кофеин, правейки ви по-продуктивни, по-енергични и по-щастливи.

Не забравяйте, че трябва да консумирате шоколад само в умерени количества. В противен случай може да се пристрастите и да си навлечете повече проблеми с тревожността и килограмите.

8. Ананас

Тъй като ананасът съдържа съединения, стимулиращи производството на серотонин, този плод е идеален за вашето физическо и психическо здраве.

Подходящ е за подобряване на концентрацията и на проблемите със съня. Освен това действа противовъзпалително, което е полезно, ако сте в лошо настроение.

9. Храните, богати на цинк, ще ви накарат да се чувствате щастливи

Храните, богати на цинк, ще ви накарат да се чувствате щастливи

Дефицитът на цинк може да доведе до депресия и до ниска поносимост към стрес.

Храните, съдържащи цинк, помагат на организма да усвои белтъчините и въглехидратите, като същевременно дават енергия на тялото.

Храни, които съдържат цинк:

 • Шоколад
 • Фъстъци
 • Тиква и тиквени семки
 • Черен дроб
 • Спанак
 • Гъби
 • Мляко и млечни продукти
 • Пълнозърнести продукти
 • Боб

10. Паста

Въглехидратите помагат да балансирате настроението си, а пастата е добър пример за храна, съдържаща въглехидрати.

Тя поддържа доброто храносмилане, питателна е и ви помага да преминете през натоварения ден.

Освен това макаронените изделия са с ниско съдържание на холестерол, с високо съдържание на фибри и имат способността да регулират нивата на кръвната захар.

В заключение, консумирането на подходящо съчетание от храните, посочени по-горе, в комбинация със здравословна диета и ежедневни упражнения, ще ви помогнат да бъдете по-щастливи и по-здрави.

Ако никоя от тези храни не ви помогне да подобрите настроението си, може да поискате професионална помощ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Tapia A., Masson L., Omega 3 polyunsaturated fatty acids in red blood cell membranes from depressed female patients. Rev Chil Nutr, 2008.
 • Wang J, Um P, Dickerman BA, Liu J. Zinc, Magnesium, Selenium and Depression: A Review of the Evidence, Potential Mechanisms and Implications. Nutrients. 2018 May 9;10(5):584. doi: 10.3390/nu10050584. PMID: 29747386; PMCID: PMC5986464.
 • Kang C, Wang B, Kaliannan K, Wang X, Lang H, Hui S, Huang L, Zhang Y, Zhou M, Chen M, Mi M. Gut Microbiota Mediates the Protective Effects of Dietary Capsaicin against Chronic Low-Grade Inflammation and Associated Obesity Induced by High-Fat Diet. mBio. 2017 May 23;8(3):e00470-17. doi: 10.1128/mBio.00470-17. Erratum in: MBio. 2017 Jul 5;8(4): PMID: 28536285; PMCID: PMC5442453.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.