Как да подобрим здравето на панкреаса

Задължително включете в диетата си бирена мая, грах и канела. Излезте сред природата.
Как да подобрим здравето на панкреаса

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Всички ние сме чували за панкреаса, но малцина знаят каква е ролята му в човешкото тяло и какви са сигналите, когато този орган страда. В днешната статия ще ви разкажем какви правила трябва да спазвате за да поддържате здравето на панкреаса – като консумирате правилната храна и приемате хранителни добавки.

Какви функции изпълнява панкреасът?

Панкреасът представлява жлеза, намираща се в корема, между стомаха и гръбнака. Той изпълнява две основни функции:

  • Панкреасът секретира ензими в тънките черва. Това е неговата основна функция, която е жизненоважна за правилното функциониране на храносмилателната система. Това е особено важно, когато става дума за усвояване на мазнини и протеини.
  • Той произвежда три типа хормони, които се освобождават в кръвообращението. Това са – инсулин, регулиращ метаболизма и енергията; глюкагон и соматостатин
  • Тези три хормона играят ключова роля в поддържането на оптимални нива на кръвната захар.

Здрав ли е моят панкреас?

Сред най-често срещаните заболявания, свързани с панкреса, са панкреатит, диабет, муковисцидоза и рак на панкреаса. Дълго време преди да се развият тези заболявания, панкреасът вече е функционирал неправилно. Съществуват няколко начина, по които да разпознаете дали панкреасът ви се нуждае от специално внимание:

  • Здравето на панкреаса може да повлияе на устните, апетита и вкусовите ви предпочитания. Ако забележите промяна в едно от изброените неща, съветваме ви да обърнете внимание на панкреаса си. Това може да е причина често да ви се ядат сладки храни или пък усещате отново глад скоро след засищане.
  • Макар храносмилателни проблеми и хроничният запек да се свързват понякога с други органи, те могат да бъдат сигнал, че панкреасът ви не функционира правилно.
  • Ако сте слаби, но пък коремчето ви е леко издадено, това може да е знак, че страдате от панкреатична недостатъчност.

Храни за здравето на панкреаса

Най-добрият начин, по който можете да избегнете заболяване на панкреаса е като включите в менюто си здравословни храни. Това е особено необходимо ако в семейството ви има предразположеност към проблеми с този орган. Чрез правилно хранене ще регулирате нивото на кръвната захар, което спомага за правилното функциониране на панкреаса.

  • Грах: Тази вкусна бобова храна е популярна като инсулинов зеленчук. Заслужава си редовно да консумирате грах.
Грахът е храна за здравето на панкреаса
  • Бирена мая: Изключително важно е тази хранителна добавка да присъства в диетата ви. Не само заради панкреаса, но и защото регулира нервната система и повлиява положително косата, кожата и ноктите.
  • Стевия: Този натурален подсладител, който не съдържа и една калория, предлага здравословен начин на живот. За да регулирате нивото на кръвната захар със стевия, трябва да изберете стевия в естествена форма, а не рафинирана.
  • Канела: Тази подправка, която често се използва в съчетание със стевията, си струва да бъде постоянна съставка в менюто ви. Може да бъде използвана както с плодове, така и с кисело мляко и различни десерти. В някои кулинарни традиции канелата успешно върви с месо и пикантни ястия.
Канелата е полезна за здравето на панкреаса

Емоционални проблеми

Всяко лечение с природни средства трябва да бъде предприемано, като се вземат предвид всичките му положителни въздействия върху качеството на живот на човек. Поради тази причина смятаме, че е разумно да поговорим и за емоциите, които се свързват със здравето на панкреаса.

Хората, страдащи от нарушение на панкреатичната функция, често са обсебващи и в главата им се въртят повтарящи се мисли. Възможно е дори това повтаряне на едно и също да се превърне в нещо като ритуал или мания, за които те да не предполагат, но пък да са видими за хората край тях.

Този тип поведение и навици блокират енергията, постъпваща към панкреаса.

Освен храните, които ви изброихме по-горе, препоръчително е да прекарвате възможно най-много време сред природата. Осъществете контакт с природния свят, особено земята. Това може да ви помогне да се освободите от натрапчивите идеи, които блокират енергията ви.

Не се колебайте да излезете под открито небе и да ходите боси. След няколко минути сред природата ще забележите, че тялото ви се отпуска и се чувствате умиротворени. Панкреасът ви само ще спечели от този тип поведение, който ви изпълва с удовлетворение и действа като естествена терапия.

Ходете в природата за здравето на панкреаса

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.