Как да се храним с напредването на възрастта

С течение на времето в организма ви настъпват хормонални промени, чиято цел е запазването на енергията му. За да се адаптира към тях метаболизмът ви се променя и започвате на трупате килограми, затова трябва да помислите върху начина си на хранене.
Как да се храним с напредването на възрастта
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 11 август, 2023

Защо с напредването на възрастта все по-трудно отслабваме и по-лесно напълняваме ?
Този нормален процес, наблюдаващ се при милиони хора, има поне едно обяснение.

В днешната статия ще ви обясним причините, водещи до по-лесното напълняване с напредването на възрастта.

Повече години = повече килограми?
здравословно хранене с напредването на възрастта

Организмът ви се развива и променя с напредването на възрастта през целия ви живот. Мускулите, костите и метаболизмът ви непрекъснато търпят промени.

Тялото на едно 10 годишно дете не функционира по начина, по който работи организмът на един 25, 40 или 65 годишен човек. С напредването на възрастта ще имате повече или по-малко мускулна маса в зависимост от това на колко години сте.

Затова е нормално да наблюдавате промени в теглото си и да забележите, че по тялото ви се натрупват мазнини на места, където преди лесно сте отслабвали.

Изразходването на енергията също се променя през различните етапи на живота ви. Когато сте млади изразходвате повече енергия, като това намалява с напредването на възрастта. Причината за това е, че тялото ви използва енергията по-ефикасно.

Изразходването на енергията намалява по две основни причини:

1.Съставът на организма ви се променя

С напредването на възрастта губите мускулна маса и започвате да натрупвате мазнини.

Мазнините в тялото на един мъж на 20-30 години са около 18-21%. На възраст от 41-50 години те достигат 25%, а над 60 годишна възраст надвишават 26%.

Същото се наблюдава и при жените: тялото им съдържа около 22 – 24% мазнини на възраст между 20 – 30 години; на възраст 41-50 години мазнините се увеличават до 27 -30% , а над 60 години мазнините надвишават 31%.

Мазнините се натрупват по естествен начин, докато мускулната маса намалява – причината за това е, че мускулите използват повече енергия.

2.Хормонални промени
хормоналните промени с напредването на възрастта

Това важи не само за жените, които преминават през менопаузата, но и за мъжете.

Хормоналните промени са тясно свързани с теглото ви, защото от тях зависи до голяма степен дали ще се храните и спите повече например.

С напредването на възрастта хормоните ви работят, за да спестят енергия, защото организмът ви вече не притежава същите възможности както когато сте били по-млади. Това означава, че сте предразположени към натрупването на мазнини (особено в областта на талията).

По този начин тялото ви се подготвя да не бъде толкова активно във физически аспект.

Лесно се напълнява след като станете на 30

Това не означава, че можете да ядете каквото поискате на воля преди да навършите 30. Това е само напомняне, че промените в теглото ви не настъпват единствено с напредването на възрастта.

С течение на времето ще забележите, че средната част на тялото ви се разширява. Талията ви вече не е същата, а дрехите ви не ви стоят както преди.

Връзката между повечето свещички върху тортата за рождения ви ден и напълняването може и да се окаже  неизбежна, ако продължавате да се храните по същия начин.

Битката срещу излишните килограми става все по трудна с напредването на възрастта.

Неправилното хранене, стресът, генетичните фактори и воденето на уседнал начин на живот влияят върху килограмите, които ще натрупате, както и приемът на някои лекарства и появата на хормонален дисбаланс в организма ви.

Последният фактор е една от основните причини за натрупването на мазнини.

След достигането на 30 годишна възраст хормоните естроген, прогестерон и андроген не функционират по същия начин както преди. Те влияят и отговарят за поддържането на теглото на организма ви. Затова е нормално да забележите промени в областта на бедрата, корема и горната част на ръцете си.

Източниците на енергия, които са ви се стрували неизчерпаеми, когато сте били на 15-20 години изведнъж изчезват и започвате да водите по-уседнал начин на живот.

Ако добавите към това и работата си и някои други дейности (вечерите навън, ходенето на кино) заместващи спортуването, ще ви стане ясно защо с напредването на възрастта килограмите започват да се трупат.

Напълняването не е единствената промяна в организма ви с напредването на възрастта
Напълняването не е единствената промяна в организма ви с напредването на възрастта

А какво ще стане, ако водите здравословен начин на живот, спортувате и се храните балансирано? Трябва да следите калориите, които консумирате.

  • Една жена на възраст 31 години с тегло около 55 кг се нуждае от 2000 калории дневно, за да поддържа теглото си.
  • Същата жена на 45 години ще се нуждае само от 1850 калории.

Ако продължавате да приемате по 2000 калории дневно, излишните 150 калории ще доведат до натрупването на 4-5 кг за шест месеца.

Трябва не само да мислите за излишните килограми, които се “появяват”с напредването на възрастта, но и за заболяванията и болежките, които започват да се появят с течение на времето.

Например остеопорозата, дължаща се на намаляването на костната плътност или остеоартритът, свързан с проблеми със ставите.

За да избегнете напълняването е важно да усвоите някои нови здравословни навици. Като:

  • Занимания с ненатоварващи упражнения (йога, пилатес, плуване и др.).
  • Намаляване приема на мазнини, сол и продукти от бяло брашно.
  • Избягване пушенето и консумацията на алкохолни напитки.
  • Осигуряването на пълноценен сън.

И накрая – приемете, че на 50 годишна възраст тялото ви няма да е същото като на 25. Освен че ще са изминали повече от две десетилетия, навиците ви ще са се променили – същото е станало и с тялото ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wilkinson DJ., Piasecki M., Atherton PJ., The age related loss of skeletal muscle mass and function: measurement and physiology of muscle fibre atrophy and muscle fibre loss in humans. Ageing Res Rev, 2018. 47: 123-132.
  • Moro T., Tinsley G., Bianco A., Marcolin G., et al., Effects of eight weeks of time restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strenght, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance trained males. J Transl Med, 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.