Как да консумираме броколите
Броколите са зеленчук, познат в цял свят. Полезните му свойства за здравето са многобройни. Той се бори с възпаленията, предпазва от рак и притежава потенциала да алкализира тялото, подобрявайки здравословното състояние на човека.
Смята се, че броколите са един от най-завършените зеленчуци, които изобилстват от полезни нутриенти. Те представляват важен източик на витамини С и Е, бета-каротен, флавоноиди, изотиоцианати, серни съединения, диетични фибри, лутеин и др. Освен това съдържат много малко калории.
Въпреки богатия им състав много хора не са наясно кой е оптималният начин за консумация на броколи. Съществува заблуда, че ядивни са само розичките по върховете на зеленчука.
За да започнете да го консумирате по правилния начин и да извлечете максимум полза, трябва да забравите това, което знаете досега, и да прочетете информацията, която ще споделим с вас по-долу.
Коя част от броколите е препоръчително да се консумира?
Хората, които консумират броколи, често отрязват розичките, след което изхвърлят листата и стеблата в кофата за боклук. Те не знаят, че именно в тези части от растението се съдържат хранителни вещества в най-голяма концентрация.
Стеблата съдържат много фибри – повече, отколкото розичките. В допълнение към това, листата съдържат бета-каротен в по-голямо количество, отколкото в стеблата и розичките.
Как се консумират стеблата на броколите?
Вкусът на стеблата е леко сладък и вкусен. Можете да ги готвите, като отстраните горния слой и ги нарежете. Започнете да готвите стеблата преди розичките, тъй като последните изискват по-малко време за обработка.
Как можем да включим листата в диетата?
Листата на броколите често се обработват термично прекалено дълго време. Така те губят значителна част от хранителните си вещества. Листата съдържат много бета-каротен, който представлява важен антиоксидант, редуциращ риска от рак на гърдата. Той е свързан и с дегенерацията на макулата.
Листата на броколите са отличен източник на витамин А, който е важен за имунната система и здравето на очите. В 28 гр. броколи се съдържат 44% от препоръчителната дневна норма витамин С.
Можете да готвите листата на броколите подобно на розичките. Най-препоръчителният начин е като ги запечете, сотирате или задушите.
Кой е най-добрият начин за готвене на броколите?
Много хора не осъзнават, че начинът, по който обработваме храните, е много важен за запазването на нутриентите в тях. Затова е ключово да умеете да приготвяте броколите така, че да не загубите ценните им съставки. Препоръчваме да готвите този зеленчук на пара.
По този начин се запазват всички хранителни вещества и извличате максимална полза за здравето.
Изследване, проведено през 2008 г. и публикувано в Agriculture and Chemistry Journal сочи, че броколите на пара са най-добрият начин за готвене на този зеленчук, тъй като се съхраняват максимално нутриентите.
Как да ги приготвим?
Можете да приготвяте на пара броколите отделно или в комбинация с други зеленчуци. В идеалния случай е добре да използвате съд, специално пригоден за готвене на пара. Необходими са само 15 минути, за да ги сготвите.
Какви храни се съчетават добре с броколите?
Едно от предимствата на броколите е, че можете да ги съчетаете с различни храни и вкусове. Идеално си подхождат с продукти, богати на витамин В – например домати и спанак. Можете също така да ги консумирате леко подправени със зехтин и лимонов сок.
Прочетете и това: 4 рецепти с броколи за лека вечеря
Как да приготвим здравословна салата с броколи?
Този зеленчук може да бъде сервиран като основна съставка в салата.
Съставки:
- 900 гр. броколиi
- 2 домата
- 1 зелена чушка
- ½ глава лук
- 150 гр. предварително сготвени скариди
- Зехтин
- Малко черен пипер
- Щипка сол
Начин на приготовление:
- Измийте и сортирайте стръковете броколи. Гответе в подсолена вода до готовност. Прецедете ги и ги сложете в купа.
- След това нарежете доматите на кубчета, а чушката и лука на ивици. Смесете продуктите със скаридите. Добавете ги към купата с броколи.
- Сервирайте салатата студена.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
- Renaud EN, Lammerts van Bueren ET, Myers JR, et al. Variation in broccoli cultivar phytochemical content under organic and conventional management systems: implications in breeding for nutrition. PLoS One. 2014;9(7):e95683. Published 2014 Jul 16. doi:10.1371/journal.pone.0095683
- Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
- Miglio, C., Chiavaro, E., Visconti, A., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2008). Effects of different cooking methods on nutritional and physicochemical characteristics of selected vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(1), 139–147. https://doi.org/10.1021/jf072304b