Как да изваем талията по естествен начин

Йогата тонизира цялото тяло и активизира процеса на топене на мазнините
Как да изваем талията по естествен начин
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 11 януари, 2019

Много жени мечтаят да имат фигура като пясъчен часовник. Ние също искаме да имаме точно такива извивки на бедрата и гърдите. В днешния ни материал ще покажем няколко начина, по който да изваем нашата талия и да изглеждаме страхотно. Колко време ще ни трябва? Малко!

Женска талия, мъжка талия

Както сме ви споменавали и преди, съществуват физически разлики между талията на мъжете и жените. И в двата случая обаче се приема, че има определена норма за привлекателна талия. В същото време, тази зона е една от най-предразположените към натрупване на излишни мазнини.

Ако не тренираме и прекарваме целия си ден седнали, напълно възможно е вече да сме поувеличили обиколката на талията. Нездравословното хранене също допринася за влошаването на фигурата.

Не е лесно да възвърнем атрактивната си талия. Или по-добре е да кажем: “добре изваяната талия”. Ако коремът ни е едър и отпуснат, той няма как да бъде привлекателен. За да постигнем успех, трябва да съставим добре обмислен план за редуциране на обиколката на нашата талия.

Желателно е да акцентираме и върху оформянето на торса и бедрата – по този начин ще постигнем хармоничен и естетически баланс.

как да изваем нашата талия

Ако сме натрупали мазнини по корема и зоните около него, вече сме запознати с т.нар. “любовни дръжки” (или “спуканата гума”). Не се притеснявайте! Представяме 4 основни точки, които ще ни позволят (отново) да изваяме нашата талия:

Хранене

Храненето е основополагащо във всяко едно отношение, независимо какво е целта ви. Ако се храните балансирано, стомахът ви няма да се издува и няма да се натрупват излишни мазнини по корема. Едно от най-добрите неща, с които можете да започнете, е да консумирате пресни сокове от плодове и зеленчуци (фрешове, а не натурални сокове от магазина).

Ключов момент е избягването на вредните храни, които подпомагат процеса на качване на килограми. Например:

 • Бели брашна
 • Захар
 • Пържени храни
 • Мляко и млечни продукти
 • Салами
 • Сладкиши
 • Хлебни изделия

Тогава какво да консумирате? Можете да приготвяте милиони рецепти и комбинации, които включват следните съставки:

 • Плодове
 • Зеленчуци
 • Бобови храни
 • Сушени плодове
 • Нерафинирани/пълнозърнести брашна и захар
 • Нетлъсто месо
Не забравяйте да пиете вода: поне по 2 л. на ден.
Масажи

Определени типове масажи са добри за намаляване на обиколката на нашата талия. Такъв е случаят с мезотерапията и лимфния дренаж. Дори и да не се подлагате на масажи за редуциране на килограми, то масажът срещу стрес също ще ви помогне. Защо? Тъй като ще ви отпусне.

нашата талия - масажи

Масажите понижават нивото на стреса, тревожност, нервност и т.н. Когато сте спокойни, вие консумирате по-малко храна, а това означава, че няма да натрупвате мазнини по корема си. В допълнение трябва да добавим, че масажът ще ви накара да се чувствате по-добре като цяло. Ще бъдете освежени и ще имате воля и желание да работите.

Йога

Много са хората, които подценяват силата на тази хилядолетна техника, тъй като смятат, че тя е подходяща само за напреднали. Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Йогата въздейства върху мускулите и костите, тонизира цялото тяло и активизира процеса на топене на мазнините.

Тя тонизира и укрепва мускулатурата, като едновременно с това ни прави по-гъвкави и балансирани. Подобно на масажите, йогата отпуска тялото и понижава нивото на стреса – последният е сред основните виновници за преяждането и качването на килограми. Затова не се бавете и започнете в най-скоро време да ходите на часове по йога.

Два пъти седмично са напълно достатъчни, за да забележите положителна промяна.

Тренировка

Желателно е физическите упражнения да станат част от вашата програма за намаляване на обиколката на талията. Запомнете, че упражненията за корем ще направят корема ви плосък, а мускулите – тонизирани. Важно е да бъдете постоянни, търпеливи и посветени на тренировките, дори и понякога изобщо да не ви е до тях. Много хора се обезкуражават, тъй като не виждат резултат след първата седмица.

Доказано е, че за истински и дълготрайни резултати трябва да се упражняване редовно в продължение на 3 месеца. Не забравяйте да си закупите абонаментна карта във фитнеса, след като прочетете статията до края. Трябва да започнете още сега и, ако имате търпение, постепенно ще се убедите какво правилно решение сте взели.

Още информация за упражненията, с които да изваем нашата талия

Както вече знаете, физическата активност е не само ключово условие за извайване на нашата талия, тя дарява с добро настроение. Не е задължително да ходим във фитнес зала, ако това не ни допада. Можем да тренираме у дома. Важното е да бъдем постоянни.

упражнения за нашата талия
Упражнение 1

В изправено положение леко разтворете крака. Дръжте и гърба си изправен. Повдигнете ръце и сключете ръце над главата си. Дишайте дълбоко. Наклонете торса си надясно, колкото можете. Завъртете тялото си така, че да гледате към пода, но да не изкривявате гърба си. Спуснете ръцете си надолу.

Докоснете пода (ако в началото не ви се удава, знайте, че с практиката ще постигнете и това). Продължете кръговото движение наляво. Идеята е да направите пълен кръг, като приключите в стартовата позиция. Повторете упражнението, като започнете отляво надясно. Това се брои за 1 повторение. Направете общо 5 повторения.

Упражнение 2

Както стоите прави с изправен гръб, повдигнете ръце нагоре. Изпънете ръцете си към тавана – трябва да усетите как изтягате цялото си тялото. Правете упражнението бавно, за да избегнете травма. Приберете ръцете до тялото и отново ги изпънете нагоре. Направете 10 повторения.

Упражнение 3

Застанете прави, разтворете леко краката, сгънете плавно коленете и сложете ръцете си върху бедрата. Завъртете тялото си надясно, така че да видите петата си. Върнете се в стартова позиция. Завъртете тялото си наляво, така че да видите лявата си пета. Направете 20 повторения към всяка страна.

Можете да разнообразите упражнението, като държите ръцете си паралелно на пода, сложите ги зад главата си или пък използвате тежести (например, бутилки с вода или пясък).


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.