Да елиминираме любовните дръжки по гърба

Веднъж седмично нанасяйте маска от глина, отидете да поплувате и не се колебайте да си запишете час при масажист
Да елиминираме любовните дръжки по гърба

Последна актуализация: 18 януари, 2019

Със затоплянето на времето започваме да планираме почивката и да мерим банските си. Ако сме похапнали повечко през студените месеци от годината, това със сигурност се е отразило върху фигурата. Налага се да се подложим на диета, за да свалим качените килограми. А какво да кажем за любовните дръжки по гърба? Те в никакъв случай не са атрактивни и правят носенето на бански костюм смущаващо – меко казано.

В днешната статия ще ви разкрием няколко начина за елиминиране на любовните дръжки по гърба, които се формират в резултат и на неправилна стойка и ни карат да гледаме на летните месеци от годината със страх.

Кажете “сбогом” на любовните дръжки по гърба

Гърбът е част от тялото, което е предразположена към натрупване на мазнини. Обикновено не обръщаме внимание на гърба, докато не облечем някоя по-стегната горна дреха. Именно докато се оглеждаме в огледалото, забелязваме нежеланите гънки. Любовните дръжки, които се формират отстрани на гръбначния стълб, под подмишниците и около зоната на сутиена са ужасни, нали?

Ако имате любовни дръжки по гърба и искате да ги елиминирате до началото на плажния сезон, съществуват няколко упражнения, които могат да ви помогнат за постигането на тази цел. Да ги разгледаме:

Упражнения за елиминиране на тлъстините по гърба

упражнения за премахване на любовните дръжки

Тези упражнения не изискват повече от 15 минути дневно, за да ги практикувате и за да постигнете по-бързо отстраняване на любовните дръжки. Ако не сте свикнали да изпълнявате физически упражнения, като начало можете да намалите повторенията и да компенсирате с малко тичане.

Упражнение №1: Укрепване на долната част на гърба

Легнете на матрак и изтегнете ръце напред, като докосвате с рамене ушите си. Без ръцете ви да докосват пода, извийте гърба си назад, като краката ви в това време спокойно лежат на пода. Върнете се в изходна позиция. Направете поне 10 повторения на това упражнение. Това е една серия. След като напреднете, съветваме ви да правите по 2 серии от по 10 повторения.

Упражнение №2: Елиминиране на любовните дръжки по гърба

Позицията е същата като при предното упражнение. Поставете дланите на ръцете си зад главата си. Повдигнете торса по примера от предното упражнение. Върнете се в изходна позиция. Направете 2 серии от по 15 повторения.

Упражнение №3: Намаляване на мазнините в долната част на гърба

С ръце зад главата си, извийте гърба си наляво, след това повторете движението надясно. Направете 2 серии от по 10 повторения на всяка страна.

Упражнение №4: “Сбогом” на любовните дръжки

Коленичете и поставете дланите на ръцете си върху мека подложка (“кучешката позиция”). Отпуснете гръбначния си стълб. Извийте го нагоре, като котка, след това извийте надолу, сякаш искате да докоснете пода със стомаха си. Без да пренатоварвате гърба си, направете 10 повторения.

Диета за елиминиране на любовните дръжки по гърба

диета за премахване на любовните дръжки

В допълнение към препоръчаните упражнения, не е никак зле да започнете да спазвате диета за отслабване. Консумацията на изобилстваща от мазнини храна е сред основните причини за появата на любовните дръжки по гърба. Препоръчваме ви да я избегнете – ако не за постоянно, то поне за известно време. Добре е да елиминирате и тези храни от менюто: червени меса, салами, млечни продукти, преработени храни и бяла захар (както и продукти, които я съдържат – например, газираните напитки). Всички тези храни провокират тялото да натрупва мазнини.

Ако само тренирате, няма да постигнете желания резултат. Балансираната диета е ключова. Тя е важна за здравето ви, не просто за добрия ви външен вид. Предлагаме да включите в менюто си храни, които стимулират топенето на подкожните мазнини:

  • Зелен чай
  • Грейпфрут
  • Сок от моркови и целина
  • Доматен сок с алое вера и лимон

За закуска консумирайте един от тези сокове:

  • Боровинков сок
  • Прясно изстискан лимонов сок
  • Чай от пчелник с лимон

Допълнителни съвети за елиминиране на любовните дръжки по гърба

Дотук добре – с упражненията и правилното хранене. Забравяме ли нещо? Можете винаги да подобрите резултатите, като приложите няколко съвета и природни средства. Какви? Ето някои от тях:

Масажи

масаж за премахване на любовните дръжки

Ако не можете да достигнете гърба си, за да го масажирате, не се колебайте да си запишете час при масажист. Масажът ще ви отпусне и ще редуцира натрупаните мазнини и излишни течности в тялото; освен това ще подобри самочувствието ви.

Препоръчваме ви да прочетете и: Най-ефективният масаж против целулит

Маски с глина

Веднъж седмично нанасяйте маска от глина по гърба си. Масажирайте кожата внимателно с кръгови движения. Ако не можете да достигнете гърба си, използвайте от онези специални гъби за къпане с дръжка. Глината е отличен природен продукт, който елиминира мазнините.

Контролирайте позицията на тялото си

Ако се прегърбвате, не само изглеждате отпуснати, но и създавате предпоставки за формирането на любовните дръжки по гърба. Когато гърбът е изправен, той изглежда по-слаб и по-секси.

Отидете да поплувате

Плуването е цялостна тренировка на тялото, която укрепва мускулите на гърба и го предпазва от натрупване на излишни мазнини.

Носете по-свободни дрехи

Докато изпълнявате упражненията и спазвате диетата, добре е да изберете по-свободни дрехи, които да не подчертават любовните дръжки по гърба.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hussain SM, Urquhart DM, Wang Y, Shaw JE, Magliano DJ, Wluka AE, Cicuttini FM. Fat mass and fat distribution are associated with low back pain intensity and disability: results from a cohort study. Arthritis Res Ther. 2017 Feb 10;19(1):26.
  • Kim JY. Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance. J Obes Metab Syndr. 2021 Mar 30;30(1):20-31.
  • Thomas M, Dsilva JA. Grading of “Back Rolls”: Guide to Treatment Options. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2021 Oct 26;9(10):e3827.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.