Как да използвате живовляк - древна билка

Живовлякът помага възстановяването на кожата, спомага лечението на респираторни заболявания и може да облекчи чревните проблеми. Научете всичко за това лечебно растение в следващите редове!
Как да използвате живовляк - древна билка
Cesar Paul González

Прегледано и одобрено от биологът Cesar Paul González.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 17 януари, 2023

Употребата на живовляк е свързана с редица ползи. Свойствата на това растение са толкова много, а приложенията му толкова разнообразни, че винаги трябва да го имаме в дома си.

Това е растение, което може да ни помогне да лекуваме много проблеми, от които често страдаме, като кашлица и бронхиални състояния, локални или вътрешни възпалителни прояви и до известна степен дори определени инфекции.

Какво е живовляк? Къде расте?

Живовлякът е многогодишно растение, което често се среща в Европа, а също и в Азия и Америка. Има много характерни листа с дължина до 15 сантиметра и жълтеникави цветове под формата на класове.

Няколко стръка живовляк.
Живовлякът може да се намери в земеделски земи или край пътищата, но също и в полета, богати на органични торове или ферми.

Широколистният живовляк (Plantago major L.) е растение, което расте без твърде много изисквания и може да се намери в земеделски земи или край пътищата, но също и в полета, богати на органични торове или ферми.

Много е лесен за отглеждане, не изисква специални грижи. Следователно можете дори да го отглеждате в градината си или в саксия през цялата година

Беритба и съхранение на живовляк

Листата се събират през пролетта или лятото. Те трябва да се сушат на сенчесто и проветриво място. След това ги съхранявайте в чисти и херметически затворени съдове.

Живовляк – състав и свойства

Употребата на живовляк е оправдана, тъй като съставът му съдържа множество полезни вещества. Изследователите са установили, че съдържа редица активни съединения като флавоноиди, полизахариди, терпеноиди, липиди и иридоидни гликозиди. Ще подчертаем и някои от другите му съставки:

 • Клей, вещество, което помага при респираторни заболявания.
 • Танини, които му придават стягащи качества.
 • Олеинова и линолова киселина (омега 3 и омега 6 мастни киселини).
 • Също така откриваме кафеена киселина. Това го прави много важен естествен източник на антиоксиданти, с много интересна употреба, както ще видим.

В допълнение към всичко това, живовлякът съдържа алкалоиди от типа плантагонин и индикаин, както и витамин С. Тези вещества му придават антиоксидантни, лечебни и имуностимулиращи свойства, наред с други.

5 медицински приложения на живовляк

чай
Мехлемът от живовляк е безопасен и ефективен за лечение на рани от изгаряния втора степен поради лечебните си свойства.

Има много ползи от употребата на живовляк. Някои от тях вече сме ги виждали. Нека сега обясним някои други, които ще ви убедят в ползите от това растение.

1. Ускорява заздравяването

Има доказателства, че мехлемът от живовляк е безопасен и ефективен за лечение на рани от изгаряне от втора степен поради лечебните си свойства. В допълнение, това е аналгетично и антимикробно съединение, което може да допринесе за подобряване на симптомите и прогнозата за възстановяване.

Освен това е безопасно растение, тъй като не са докладвани странични ефекти от употребата му. Най-добрият начин да се възползвате от него е с продукти за локално приложение, които го включват в съставките си, въпреки че можете да правите и лапи с листата му.

2. Живовлякът е дермален регенератор

Освен това е отличен дермален регулатор – тоест дезинфекцира и лекува рани, като насърчава регенерацията на кожата. Това му свойство го прави много подходящ за лечение на дерматити, рани, гнойни пъпки и други подобни състояния.

Това се дължи на богатството му на танини и съдържанието на алантоин, вещество, което насърчава растежа на епидермалните клетки и подпомага регенерацията на клетките им. Поради това свойство живовлякът се използва в козметичната индустрия за производството на регенериращи кремове.

Известно е, че заедно с алое вера подобрява синтеза на колагенови снопчета и реваскуларизацията при кожни лезии. Предполага се също, че може да предпазва от неблагоприятните UV лъчи на слънцето.

Едно просто свежо листо от това растение, когато е добре измито и наложено върху рана, ще помогне да спре притока на кръв, да я излекува и да предотврати риска от инфекция.

3. Може да помогне при лечение на заболявания на дихателните пътища

домашни средства при възпалено гърло

Има доказателства, че живовлякът има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Затова се използва при болки в гърлото, устата и дори рани. Ефективен е и при афония.

Поради леките си отхрачващи свойства, той е показан за намаляване възпалението на дихателните пътища и изхвърляне на слуз, което комбинирано ни дава приложение за лечение на кашлица, фарингит, ларингит и бронхит.

За целта ще си направим домашен сироп, като накъсаме листата му и след като се прецеди, смесваме получената течност на равни части със захарта и разтваряме всичко на водна баня, като от сиропа приемаме три супени лъжици на ден.

4. Подобрява защитните сили на организма

Употребата на живовляк е показана за тези, които имат проблеми с имунитета, тъй като стимулира производството на антитела. Освен това подобрява и укрепва имунната ни система, има имуномодулиращи свойства. Освен това е известно, че е антиоксидант и унищожава свободните радикали.

5. Живовлякът помага на храносмилателната система

употреба на живовляк при стомашни проблеми

Употребата на живовляк е ефективна при спиране на диарията. Полезен е и при колит и ентероколит и може да помогне за намаляване на болката, причинена от стомашни язви. Експертите му приписват качеството за подобряване на здравето на червата.

Всичко това се дължи на неговите стягащи и успокояващи свойства (съдържа вискозни вещества, които осигуряват локална защита, подобно на слузта във вътрешните ни мембрани). За да се възползвате от тях, приемайте три пъти на ден запарка от изсушени листа.

Освен това, що се отнася до семената му, помагат при запек. Просто трябва да консумирате течност, приготвена при варене на семената, заедно с много вода. Три супени лъжици дневно с поне 8 чаши вода ще помогнат.

Други ползи от употребата на живовляк

Всички медицински употреби на живовляка, които току-що описахме, имат известна научна подкрепа. Ние обаче ще ви оставим с други възможни ползи, които се приписват на него, но все още изискват повече проучвания, за да бъдат потвърдени:

 • Използва се за намаляване на производството на афлатоксини (токсини, произвеждани от гъби от рода Aspergillus ).
 • Някои хора използват живовляк като емолиент, като си правят инфузия от сушени листа от 5% и пият три чаши дневно.
 • Може да увеличи производството на урина, така че се използва като естествен диуретик.
 • Успокоява при ухапвания от насекоми.
 • Това е добро средство за облекчаване на уморени, зачервени или възпалени очи. За целта се правят очни бани с течността, получена от отварата от 5 супени лъжици изсушени листа на литър вода за 1/4 час.

Както можете да видите, живовлякът е съюзник на грижата за нашето здраве в много различни аспекти. Не се колебайте и винаги разполагайте с растението. Въпреки това, ако сте на постоянно фармакологично лечение или имате здравословен проблем, консултирайте се с вашия лекар, преди да изберете употребата му.

Снимките са предоставени с любезното съдействие на Koke Zúñiga


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Adom MB, Taher M, Mutalabisin MF, Amri MS, Abdul Kudos MB, Wan Sulaiman MWA, Sengupta P, Susanti D. Chemical constituents and medical benefits of Plantago major. Biomed Pharmacother. 2017 Dec;96:348-360.
 • Ashkani-Esfahani S, Khoshneviszadeh M, Noorafshan A, Miri R, Rafiee S, Hemyari K, Kardeh S, Koohi Hosseinabadi O, Fani D, Faridi E. The Healing Effect of Plantago Major and Aloe Vera Mixture in Excisional Full Thickness Skin Wounds: Stereological Study. World J Plast Surg. 2019 Jan;8(1):51-57.
 • de Cássia Israel Cardoso F, Peruzzo Apolinário P, da Silva Cunha Breder J, Paranhos T, Ceretta Oliveira H, Dini Polidoro A, Souza Oliveira Kumakura AR, Melo Lima MH. A protocol for systematic review of Plantago major L. effectiveness in accelerating wound-healing in animal models. Syst Rev. 2019 Dec 23;8(1):337.
 • Farcaș AD, Moț AC, Pârvu AE, Toma VA, Popa MA, Mihai MC, Sevastre B, Roman I, Vlase L, Pârvu M. In Vivo Pharmacological and Anti-inflammatory Evaluation of Xerophyte Plantago sempervirens Crantz. Oxid Med Cell Longev. 2019 Jun 2;2019:5049643.
 • Keshavarzi A, Montaseri H, Akrami R, Moradi Sarvestani H, Khosravi F, Foolad S, Zardosht M, Zareie S, Saharkhiz MJ, Shahriarirad R. Therapeutic Efficacy of Great Plantain (Plantago major L.) in the Treatment of Second-Degree Burn Wounds: A Case-Control Study. Int J Clin Pract. 2022 Aug 1;2022:4923277.
 • Nizioł-Łukaszewska, Z., Gaweł-Bęben, K., Rybczyńska-Tkaczyk, K., Jakubczyk, A., Karaś, M., & Bujak, T. Biochemical properties, UV-protecting and fibroblast growth-stimulating activity of Plantago lanceolata L. extracts. Industrial Crops and Products. 2019; 138: 111453.
 • Samuelsen AB. The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review. J Ethnopharmacol. 2000 Jul;71(1-2):1-21.
 • Wegener T, Kraft K. Der Spitzwegerich (Plantago lanceolata L.): Reizlinderung bei Infektionen der oberen Atemwege [Plantain (Plantago lanceolata L.): anti-inflammatory action in upper respiratory tract infections]. Wien Med Wochenschr. 1999;149(8-10):211-6.
 • Zhang S, Hu J, Sun Y, Tan H, Yin J, Geng F, Nie S. Review of structure and bioactivity of the Plantago (Plantaginaceae) polysaccharides. Food Chem X. 2021 Nov 12;12:100158.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.