Диета растителен парадокс: как работи и какви рискове крие?

Ако искате да научите различен начин за отслабване, ние ще ви обясним всичко за диетата растителен парадокс, нов подход, макар и неподкрепен от науката.
Диета растителен парадокс: как работи и какви рискове крие?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Диетата растителен парадокс е вид диета, която ограничава лектините в менюто, за да подобри здравето и за ефективно отслабване. Този подход гласи, че лектините са токсични вещества, които увреждат тялото и причиняват пропускливост на червата, което би променило метаболизма на хранителните вещества и физиологията на нашите вътрешни органи.

Преди да започнем, трябва да се отбележи, че основата на добрата диета според съвременната научна литература е разнообразието и баланса. Трябва да бъдете много внимателни, когато прилагате ограничения, тъй като може да възникнат хранителни дефицити, които в крайна сметка могат да повлияят на работата на човешкото тяло. В този случай би било най-добре да се консултирате с професионалист, за да получите план, който покрива вашите реални потребности.

Проблемът с лектините

Лектините, според някои специалисти, са поредица от елементи, открити в растителните храни, които предпазват растенията от изяждане от хищници. Поради тази причина те твърдят, че са вредни за човешкото тяло.

Едва ли обаче има доказателства в подкрепа на тази теория. Това е много противоречива гледна точка, тъй като последните проучвания настояват за необходимостта от редовно включване на зеленчуци в диетата.

Салата
Диетата растителен парадокс гласи, че зеленчуците са вредни за тялото. Няма убедителни научни доказателства в подкрепа на това.

Има много племена, които включват боб и други бобови растения в ежедневната си диета от най-ранните етапи от живота. Това не означава, че здравето им е по-лошо.

Освен това е важно да се отбележи, че готвенето на зеленчуците често намалява драстично съдържанието на лектин. По този начин проблемът е практически решен.

Как е структурирана диетата растителен парадокс?

Диетата растителен парадокс дава приоритет на приема на червено месо, птиче месо и риба, храни с устойчиви нишестета, млечни продукти и някои зеленчуци. В тази последна група са храни като аспержи, цвекло, броколи, карфиол и зеленолистни зеленчуци. Това, което трябва да се ограничи напълно, са бобовите култури.

Друга група храни, която трябва да бъде изключена, са покълналите зърна. Също така, плодове и зърнени култури или храни, съдържащи нишесте и дори някои производни на кравето мляко. Дори и така, последните продукти може да са необходими за задоволяване на нуждите от протеини през целия ден, така че не винаги е препоръчително да ги елиминирате.

Малко нахут
Диетата растителен парадокс е изключително рестриктивна и може да генерира хранителни дефицити.

Както можете да видите, това е доста ограничителна диета, която може да доведе до дефицит на определени основни микроелементи. Един от тях, например, би бил витамин С. Това вещество е от ключово значение за осигуряване на правилното функциониране на имунната система, както се посочва в проучване, публикувано в списание Nutrients. Подобрява ефективността на вродената и адаптивната защита на организма.

Отслабване с диетата растителен парадокс

Диетата растителен парадокс може да се използва за отслабване, стига да е придружена от добри навици на живот. В края на краищата, за да подобрите състава на тялото, е достатъчно да гарантирате, че нуждите от протеини са покрити, като същевременно генерирате енергиен дефицит и насърчавате физическите упражнения. Това са 3 ключови точки, които ще постигнат успех в повечето случаи.

Освен това този хранителен план не включва преработени храни или храни с високо съдържание на захар, като зърнени храни. Те често присъстват в диетата на много хора и могат да ограничат резултатите.

Трябва да се отбележи, че редовната консумация на прости въглехидрати причинява в средносрочен план инсулинова резистентност при заседналите хора. Това се потвърждава от изследване, публикувано в списание Current Diabetes Reports.

Въпреки че ограничението на преработените храни е положително, има по-добри възможности от този подход за отслабване. Нито има достатъчно доказателства, които да ни съветват да избягваме бобовите растения в диетата. Точно обратното.

Бобовите растения са източник на фибри и този елемент помага за подобряване на чревния транзит, като същевременно защитава микробиотата. Не изглежда подходящо да се ограничава техният прием, когато дори дневните нужди в повечето случаи не са задоволени.

Диетата растителен парадокс – диета за отслабване с малко доказателства

Както видяхте, диетата растителен парадокс е създадена, за да ви помогне да отслабнете и да подобрите здравето си. Има за цел да ограничи приема на лектини, като основни токсини, консумирани ежедневно. Съвременната научна литература обаче не подкрепя това предложение и предпочита да се гарантира консумацията на зеленчуци с високо съдържание на фибри, вместо да ги ограничава. Следователно не изглежда особено добър вариант.

В заключение трябва да се помни, че когато целта е да се подобри състава на тялото и да се предотврати развитието на хронични и сложни патологии през годините, не е достатъчно само да се храним добре. Трябва да се включат и други подходящи навици. Сред тях се откроява необходимостта от редовно практикуване на физически упражнения, особено за насърчаване на работата на мускулите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology46(3), 1029–1056. https://doi.org/10.1093/ije/dyw319
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.