Кабинната треска: защо се появява?

За някои хора връщането към нормалното, отиването на работа и излизането навън след карантината ще бъде трудно. В следващите редове ще се спрем на кабинната треска.
Кабинната треска: защо се появява?

Последна актуализация: 21 февруари, 2021

Кабинната треска е едно от директните последствия на карантината, наложена в голяма част от света, поради коронавируса. Въпреки че повечето управляващи позволиха на хората да излизат отново на улицата и да се върнат на работа, доста хора все още се чувстват неспокойни.

Кабинната треска е свързана с притеснението отново да се излиза навън. С други думи това е страхът да се промени средата, дори ако не е била най-оптималната.

Освен това вирусът продължава да се разпространява. Затова много хора се страхуват да не се заразят и да развият симптомите на заболяването. Въпреки че на мнозина стоенето вкъщи не им харесва, те предпочитат да си останат у дома вместо да се изложат на контакт с много хора.

Кабинната треска не е психологически проблем

Според експертите, хората с кабинна треска могат да страдат от нервни сривове, кратки депресивни епизоди и негативни и недействителни мисли, които да ги тормозят.

Този синдром се наблюдава при хората, които са били дълго време в затвор, били са в болница или са били отвлечени. Във всички случаи тези хора изпитват страх и безпокойство при смяна на местата.

И накрая бихме искали да споменем, че не става въпрос за психологическо разстройство. Простият факт, че човек прекарва толкова дълго време затворник в дома си кара нервната система да привикне към сигурността на дома или мястото, в което е бил затворен човек.

Защо се появява кабинната треска?

Първите случаи на кабинна треска са регистрирани в началото на 20-ти век. В САЩ изследователите откриват, че хората, които прекарват месеци в изолация в кабини в ненаселени места или фарове проявяват тези характерни симптоми и черти.

Поради този факт въпросният набор от признаци и симптоми получава това специфично име. Причината за появата му е фактът, че мозъкът свиква към определена среда, която е единствената, с която човек може да взаимодейства.

Затова тази среда става основна и неделима част за този човек, отделен от външния свят. А всички знаем, че непознатото може да бъде плашещо или тревожно.

Характерни симптоми на кабинната треска

Въпреки че може да има леки различия между отделните хора, най-характерните черти на кабинната треска са летаргията и безпокойството. Освен тях са присъщи и следните симптоми:

 • По-голяма умора от обичайната
 • Силна сънливост (хиперсомния)
 • Изтръпване на горните и долните крайници
 • Липса на концентрация
 • Проблеми с паметта
 • Негативни мисли
 • Затруднено изпитване на приятни емоции
 • Липса на мотивация
 • Страх от излизане навън
 • Безпокойство
 • Прекаляване с храната
 • Глад към определени храни с цел контролиране на безпокойството
  Симптоми на кабинната треска

Какво трябва да направите в тази ситуация

Учените занимаващи се с човешкото поведение – психолозите – знаят какво трябва да се направи, за да се разреши тази ситуация: постепенно да се изправяте пред страха си. Това е най-добрият вариант за справяне с проблема с течение на времето.

Този синдром, от функционална гледна точка, е доста сходен с други подобни проблеми изучавани от психолозите и психиатрите. Освен това лечението е с висок процент на успешност.

Тези, които смятат, че могат сами да се справят с този проблем сами, могат да се възползват от следните съвети:

 • Постепенно излагане на “новото нормално”: чувствата, които изпитвате са нормални и не означават, че имате психологически проблем. Поради тази причина не трябва да възприемате напускането на дома си като всичко или нищо. Трябва постепенно да правите това. Направете навън няколко крачки, разхождайте се за кратко, постепенно увеличавайте разстоянието.
 • Създайте си режим: добре е да си създадете дневен режим на дейностите и съня. Не е добре да спите повече от необходимото. Освен това не е полезно и да прекарвате дълго време седнали или легнали. Здравословното хранене в комбинация с физическа активност могат да спомогнат доброто ви цялостно здравословно състояние.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 неща, които страхът не иска да знаете

С течение на времето и с нормализирането на ситуацията, при което всеки от нас започва да контактува отново редовно с други хора, този проблем ще започне да отшумява. Затова хората, които страдат от него, не трябва да се притесняват, че ще бъде така постоянно. Но, ако тревожността е много силна ви съветваме да потърсите онлайн психолог.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.