Йерусалимския артишок: хранителен продукт, употреба и рецепта

Чували ли сте за йерусалимския артишок? Вижте ползите от тази любопитна грудка и как можете да я включите в диетата си, за да се възползвате от нейните свойства.
Йерусалимския артишок: хранителен продукт, употреба и рецепта
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Какво знаете за йерусалимския артишок?

Йерусалимският артишок е грудка от Южна Америка. Известен е с красивите си слънчогледови цветове, но повече със свойствата на корена си. По-специално, хората са му приписвали диуретични, афродизиачни и антидиабетни качества, наред с други.

Една от основните му характеристики е, че не съдържа нишесте, но съдържа захари. Всъщност друго от имената му е „сладка картофена тръстика“. Какви са неговите приложения? Как се приготвя? Не пропускайте тази статия, тъй като ще ви разкажем всичко по темата.

Характеристики на йерусалимския артишок

Растението йерусалимски артишок (научно наименование Helianthus tuberosus) може да расте в доста неблагоприятни условия. Въпреки това, както при всички растения, качеството на почвата е от съществено значение. След като достигне два метра (6,6 фута) височина, може да се каже, че е зряло.

Тези грудки обикновено са бели, лилави или червени, с дължина между 7 и 10 сантиметра и 3 или 5 сантиметра ширина (3 до 4 инча на 1 до 2 инча). Може да се размножава естествено и бързо и поради това културата трябва да се контролира, така че да не нахлува в територията на други растения и зеленчуци в зеленчуковата градина.

Йерусалимски артишок
Йерусалимският артишок е естествен източник на въглехидрати, протеини, витамини и минерали.

Хранителна стойност на йерусалимския артишок

Йерусалимският артишок е богат на захари; всеки 100 грама (4 унции) съдържа 9,6 грама (0,33 унции). В допълнение, той ви осигурява и:

 • 2 грама протеини
 • 17,6 грама въглехидрати
 • 1,6 грама фибри
 • 429 милиграма калий
 • 78 милиграма фосфор
 • 17 милиграма магнезий
 • 14 милиграма калций
 • 4 милиграма натрий
 • 3,4 милиграма желязо

В допълнение към горното, той също така осигурява витамини. За да бъдем по-точни, 4 милиграма витамин С, 1,3 милиграма ниацин или витамин В3 и 13 микрограма витамин В9.

Освен всичко друго, той съдържа 30 милиграма холин, хранително вещество, което мозъкът и нервната система използват за регулиране на паметта, настроението и мускулния контрол. Той дори се намесва в образуването на мембраните, които обграждат клетките на тялото.

Свойства на йерусалимския артишок

Въпреки че йерусалимският артишок не е чудодейно лекарство или средство – първи избор срещу болести, консумацията му се свързва с определени ползи за здравето. По-долу ще ги разкрием подробно.

Подходящ за пациенти с диабет

Захарният диабет е заболяване, при което кръвната захар не се транспортира в клетките и нивото й остава високо. Има два вида; един, при който инсулинът, който тялото произвежда, не е достатъчен и друг, при който тялото не реагира правилно.

Инулинът и фруктоолигозахаридите, които са разтворими фибри, не се абсорбират в червата и не влияят на нивата на инсулина. Следователно храни, богати на инулин, като йерусалимския артишок, помагат за възстановяване нивата на кръвната захар.

Пребиотици

Пребиотиците са храни, които действат като хранителни вещества за бактериите, живеещи в тънките и дебелите черва. Инулинът, присъстващ в йерусалимския артишок, нито се усвоява, нито се абсорбира в тънките черва. 89% от него достига до дебелото черво и се превръща в ферментиращ субстрат за бактериите.

Същото важи и за пробиотиците. Това са живи организми, обикновено бактерии, които се добавят към популацията от здрави микроби в червата. Те обикновено се наричат бифидобактерии. Пребиотичните добавки с инулин се добавят към непробиотичните храни, за да стимулират активността на бифидобактериите.

Може да помогне за здравето на костите

Инулинът от йерусалимския артишок подпомага усвояването на калция. Този минерал играе важна роля в превенцията на проблемите с костите.

Изследвания при хора показват, че инулинът подобрява усвояването на калция при юноши и жени след менопауза. В допълнение, при животни той повишава минерализацията и плътността на костите.

Поддържа ниски нива на холестерола

Инулинът и разтворимите фибри в йерусалимския артишок могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Това е така, защото те помагат за понижаване на нивата на триглицеридите и холестерола.

При нормални условия черният дроб превръща холестерола в жлъчни соли. Те се освобождават в тънките черва и подпомагат храносмилането на мазнините. След това се реабсорбират в тънките черва и се рециклират в черния дроб.

Разтворимите фибри обграждат жлъчните соли и предотвратяват тяхната реабсорбция. Така черният дроб произвежда повече от тези вещества, за да ги замести в изпражненията. По този начин той ще използва повече холестерол за образуване на повече жлъчни соли и нивата му в кръвта ще намалеят.

Как да използваме йерусалимския артишок в кухнята?

Тази уникална грудка може да се приготви по различни начини. Може да се вари на яхнии, да се яде самостоятелно или да се гарнира с масло и подправки. Тук ще ви кажем как можете да го приготвите като пухкаво пюре.

Съставки

 • Екстра върджин зехтин
 • Една средна глава лук
 • Йерусалимски артишок, нарязан на парчета
 • Нарязан морков
 • Свеж розмарин
 • Вода
 • Сол
Малко йерусалимски артишок.
Йерусалимският артишок може да се използва в различни ястия, включително яхнии и салати.

Инструкции

 • За начало нарежете лука на ситно и го задушете в олиото.
 • След това сварете обеления ерусалимски артишок заедно с моркова. Добавете малко сол и розмарин към водата. Оставете да се готви за 10 до 15 минути.
 • Когато омекнат, извадете розмарина и смесете всичко в блендер. По желание можете да добавите мляко.
 • И това е! Всичко, което трябва да направите, е да му се насладите.

Какво трябва да запомните за йерусалимския артишок?

Въпреки че не е много известен, йерусалимският артишок може да се похвали с някои много интересни хранителни свойства. Богатото му съдържание на инулин го прави съюзник на доброто здраве. Действа като пребиотик, антидиабетно и липидопонижаващо средство. Освен това е универсален и може да бъде включен в голямо разнообразие от рецепти. Какво ви пречи да да го опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.