Изпарители и овлажнители: какви са разликите между тях?

Парните устройства помагат за намаляване на дихателния дискомфорт и сухотата на кожата. Кое да изберете? Прочетете, за да научите какви са разликите между изпарителите и овлажнителите.
Изпарители и овлажнители: какви са разликите между тях?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 11 август, 2023

Познаването на разликите между изпарител и овлажнител е от съществено значение, за да изберете този, който осигурява подходяща влажност на околната среда. Лекарите препоръчват и двете устройства, тъй като помагат за облекчаване на симптомите на обикновена настинка и грип.

Нива на влажност под 30% са свързани със симптоми като суха кожа, кървене от носа, статично електричество и дихателен дискомфорт. Така че е полезно да знаете как помагат тези устройства и коя опция да изберете според нуждите си. Нека ги разгледаме.

За какво се използват изпарителите и овлажнителите?

Редакционна статия, публикувана от университета в Колима, обяснява влажността в атмосферата като водни пари, разтворени във въздуха. Не е нещо, което можете да видите, но можете да го усетите и помиришете индиректно чрез гъбичките, които живеят в него.

Регулирането на нивата на влажност е необходимо, особено ако живеете с деца, възрастни хора и пациенти с отслабен имунитет, тъй като те са по-уязвими към инфекции и разстройства, свързани с много влажна среда.

Овлажнителите и изпарителите добавят необходимата влажност към въздуха. В случай на овлажнители, те са показани като част от терапиите за внасяне на влага в дихателните пътища и премахване на сухотата в помещенията. Медицинските прегледи ги свързват с разтварянето на слуз, например.

Изпарителите, от друга страна, отделят пара, която се охлажда, преди да бъде отделена от машината. Полезни са при астма, грип, алергии, сухота в гърлото.

Някои от тези устройства пречистват околната среда, като отделят пара.

разлики между изпарител и овлажнител
Както изпарителите, така и овлажнителите помагат за намаляване на сухотата на околната среда. И двете машини обаче работят по различен начин.

Разлики между изпарител и овлажнител

Като цяло изглежда, че няма разлика между изпарител и овлажнител. Но реалността е, че и двата уреда имат спецификации, които си струва да бъдат прегледани.

Начин на работа

Овлажнителите работят на студено, т.е. използват филтриран фитил, който абсорбира вода и след това вентилира мъгла – топло-студена.

Някои имат автоматични механизми, които се активират, когато открият колко суха е околната среда. В зависимост от модела, те могат да излъчват ултразвукови вибрации, за да разпръснат микроскопични частици вода.

Изпарителите, от друга страна, нагряват вода, за да генерират пара, която се охлажда точно преди да напусне устройството, да навлезе във въздуха и да достигне тялото.

Разлики между изпарител и овлажнител – риск от замърсяване

Мухълът и минералните отлагания, които могат да излязат с огладените пари, са слабите места на овлажнителите. Систематичен преглед, публикуван от Medicina Intensiva, подчертава, че боравенето с тези елементи без спазване на правилните асептични мерки увеличава риска от замърсяване.

Като се има предвид, че възможното вдишване на замърсени частици уврежда дихателните пътища, се препоръчва използването изключително на дестилирана или пречистена вода и щателното почистване на овлажнителя.

С изпарителите има по-малко заплахи, тъй като те не отделят толкова много замърсители благодарение на преварената вода.

Безопасност

В случай на деца лекарите смятат овлажнителите за по-безопасни, защото не загряват. Следователно те елиминират опасността от изгаряне. Междувременно изпарителите са по-опасни, тъй като горещата вода може да доведе до инциденти.

Данните, публикувани от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), сочат, че 90% от изгарянията при деца се дължат на битови инциденти; 60% от тях с нагрети течности.

Въпреки това, ако вкъщи има деца, внимавайте да не докосват или обръщат уреда. И не оставяйте изпарителя да работи, когато спят; за предпочитане го поставете на пода.

Разлики между изпарител и овлажнител – водата, която използват

Овлажнителите работят с дестилирана вода; тъй като те не се нагряват, важно е да се поддържа стриктна хигиена, за да се избегне размножаването на гъбички и бактерии.

Можете да използвате вода от чешмата в изпарителите, защото те загряват водата до 100 градуса, което е достатъчно за справяне с микробите. В допълнение, те позволяват използването на етерични масла и предписани лекарства като пулверизатори.

Почистване

Натрупването на минерали и микроорганизми е проблем и при двата прибора. За почистването им е препоръчително да следвате инструкциите на производителя. Въпреки това е препоръчително да приложите някои съвети, ако искате да ги почистите основно.

Овлажнителите се изпразват ежедневно, резервоарът се разглобява и измива преди повторното пълнене. Основното почистване се препоръчва всяка седмица; за целта наливате 6 сантиметра бял оцет, оставяте да действа 15 минути и изплакнете с неутрален препарат.

Дезинфекцията на изпарителите е по-лесна, тъй като работи като нагревател и намалява риска от натрупване на микроби. Изпразнете го, разглобете го и го измийте с мек сапун и вода.

Допълнителна рецепта за почистване предлага измиване на резервоарите с 10% смес от белина, разреждане на 9 части вода към 1 част белина.

Разлики между изпарител и овлажнител – влияние при алергии

Прекомерната влажност на закрито води до засилване на симптомите на страдащите от алергия. Освен праховите акари, плесените виреят в среди, където нивата на влажност надвишават 50%; влажността се измерва с влагомер.

Според Американската академия по алергия, астма и имунология, всички вдишваме спори на мухъл, циркулиращи във въздуха, но само някои хора при дългосрочно излагане на тези гъбички проявяват астматични реакции или симптоми.

За разлика от овлажнителите, горещата вода от изпарителите намалява алергичните разстройства на закрито. Въпреки това, когато страдате от тези състояния, най-добре е да потърсите съвет от вашия алерголог. Или имунолог относно използването на устройството у дома.

разлики между изпарител и овлажнител
Има редица разлики между изпарител и овлажнител. Например начина, по който се почистват, нивото на влажност, което осигуряват на околната среда и течността, която използват.

Как да изберем правилния уред?

Преценете дали устройството ще се използва в дом с дете, за да изберете най-безопасния за него уред. Проверете дали има ясно ръководство за употреба, за да знаете как да регулирате влажността и как да предотвратите алергии на закрито.

Друг аспект е свързан с бюджета, който зависи от марката и функциите. Допълнителен съвет е да разберете дали машината има капацитета за пространството, което искате да овлажнявате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.