Здравето на дихателните пътища по време на COVID-19

Здравето на дихателните пътища е ключово във времената на COVID-19, за да преминем през тази пандемия възможно най-защитени. Коронавирусът е вирус, който атакува белите дробове и следователно грижата и защитата на тези органи е от основно значение.
Здравето на дихателните пътища по време на COVID-19

Последна актуализация: 02 август, 2022

SARS-CoV-2 е коронавирусът, който стои зад настоящата пандемия. Тъй като този вирус засяга главно белите ни дробове, грижата за здравето на дихателните пътища по време на COVID-19 се превърна в основен медицински проблем.

Знаем, че този вирус навлиза в тялото чрез дихателните капчици, които заразените индивиди изхвърлят. В рамките на тези капчици, които действат като аерозол, коронавирусът пътува и се разпространява в дихателния апарат на нов гостоприемник. Те могат също да се прикрепят и на повърхност, която хората могат да докоснат по-късно и да се заразят.

След като вирусът достигне до респираторния апарат, SARS-CoV-2 пътува до алвеолите на белите дробове, където причинява най-сериозно увреждане. Там той предизвиква подуване и симптомите, които вече познаваме : треска, кашлица, умора и задух.

Здравето на дихателните пътища по време на COVID-19 е стълб на превенцията, защото не всички страдат от тази инфекция по един и същи начин. Някои хора  се сблъскват със сериозни форми на това белодробно заболяване, което ги принуждава да бъдат хоспитализирани за интензивно лечение. Ако мерките за лечение не успеят, те трябва да бъдат свързани към изкуствени респиратори.

Сред групите, които са изложени на риск от развитие на сериозни форми на коронавирус, са тези с хронични респираторни заболявания. Например хора с астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и др. Можем да включим и пушачите сред най-уязвимите.

Здравето на дихателните пътища при пациенти с ХОББ по време на COVID-19

ХОББ, или хронична обструктивна белодробна болест, обхваща патологии като астма, хроничен бронхит, емфизем и телелектаза (колапс на белия дроб). Всички те имат едно общо нещо: бронхиална обструкция на преминаването на въздуха.

Пациентът с ХОББ обикновено трябва да приема лекарства, които засилват отварянето на бронхиалните тръби. Понякога се нуждаят от ежедневни лекарства, докато друг път се нуждаят от тях само при остри кризи. Най-сериозните случаи изискват кислород през по-голямата част от деня или само през нощта.

Логично е да се предположи, че пациентите с тези характеристики са по-уязвими към настоящата пандемия. Инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до обостряне на тяхното състояние и висок риск от хоспитализация.

Респираторното здраве на пациентите с ХОББ по време на COVID-19 е по-важно сега от всякога. Ако вирусът се прикрепи към белодробна тъкан, която вече е увредена, той може да причини дори повече щети от очакваното.

В случай на хоспитализация и нужда от респираторна подкрепа пациентите с ХОББ са в най-неизгодна позиция. Техните бронхиални тръби са реактивни и позволяват преминаването на по-малко въздух, намалявайки достъпа на кислород.

Тази рискова група трябва да бъде много внимателна по отношение на навиците си. Важно е да не спирате приема на лекарства, без първо да се консултирате с лекар. И спазването на разпоредбите за социално дистанциране е от изключително значение.

Ако се появят някакви симптоми, пациентите с ХОББ трябва незабавно да се консултират с лекар. Следвайте инструкциите, предоставени от местните власти, и избягвайте да търсите медицинска помощ, преди да се консултирате по телефона.

Опасността от тютюнопушенето по време на настоящата пандемия

Тютюнът е много мощен токсичен агент, който има функции, които вредят на нашето дихателно здраве. Той е в състояние да повлияе на пречистващия механизъм на клетките в лигавицата на дихателния апарат. Поради това намалява естествените защитни сили на организма.

Предишният ни опит с грипната пандемия H1N1 позволи на учените да проведат изследвания върху ефекта на тютюна върху пациенти, които пушат. По този начин те откриват силна връзка между тютюнопушенето и риска от разболяване от този грип.

И когато става въпрос за настоящия коронавирус, нямаме друг избор, освен да приемем, че важи същото. Пушачите трябва да намалят цигарите или, още по-добре, да се възползват от това време, за да спрат да пушат напълно. Въпреки че стоенето вкъщи може да бъде стресиращо и да доведе до по-голяма злоупотреба с цигари, от решаващо значение е хората да положат усилия да устоят на изкушението да пушат.

Респираторни заболявания, които не са породени от коронавирус

Въпреки че може да изглежда, че COVID-19 е единственото заболяване, което съществува в момента, това не е така. Трябва да помним, че има и други заболявания, включително респираторни. Хората все още се разболяват от настинки, инфекции на синусите, остър бронхит, назални алергии и т.н.

Когато се съмнявате, е важно да се консултирате с лекар, за да разграничите симптомите. В същото време избягвайте самолечението. Стойте далеч от фармацевтични продукти, които са останали от други случаи, когато вие или някой в дома ви сте били болни от някое от тези заболявания.

След като властите сметнат, че е безопасно за нас да напуснем домовете си и да премахнем карантинните ограничения, за нас ще бъде важно да останем бдителни. Когато хората започнат да се движат  нормално, всички тези респираторни заболявания също ще увеличат циркулацията си.

Важно е да възприемем добри хигиенни практики. Те включват измиване на ръцете, кихане и кашляне във вътрешната част на лакътя и спазване на дистанция, ако имате симптоми.

Здравето на дихателните пътища по време на COVID-19 изисква ангажираност

Едно от нещата, които продължаваме да чуваме по време на тази пандемия, е, че да бъдем внимателни е споделена отговорност. Същото важи и за здравето на дихателните пътища по време на COVID-19. Не само пациентите с ХОББ трябва да поемат ангажимент – трябва да се ангажира цялата глобална общност. Рисковите групи зависят от здравия разум и съображенията за предотвратяване на разпространението на коронавируса .


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lawrence H, Hunter A, Murray R, et al. Cigarette smoking and the occurrence of influenza– Systematic review. J Infect 2019;79:401–6.
  • Shaker, Marcus S., et al. “COVID-19: Pandemic Contingency Planning for the Allergy and Immunology Clinic.” The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice (2020).
  • Chica-Meza, Carmen, et al. “Cuidado Respiratorio En Covid-19.” Acta Colombiana de Cuidado Intensivo (2020).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.